Εντός και Εκτός: Ο Ερντογάν θα αποφασίζει για την κατάσταση πολέμου

Εντός και Εκτός: Ο Ερντογάν θα αποφασίζει για την κατάσταση πολέμου

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

H Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε χθες στη Ρώμη προκειμένου να παραστεί με δύο ακόμη ομολόγους της, τον Ιταλό Σέρτζιο Ματαρέλα και τον Βούλγαρο Ρούμεν Ράντεφ, στην τελετή εγκαινίων του γραφείου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), στο οποίο προεδρεύει ο καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης. Ακολούθησε συνέδριο με θέμα «Μεταρρύθμιση του κράτους υπό το φως των νέων προκλήσεων», με αναφορά στις μεταναστευτικές προκλήσεις και στις παγκόσμιες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας. Η κ. Σακελλαροπούλου παρακάθησε χθες στο δείπνο που παρατέθηκε από τον κ. Ματαρέλα προς τους αρχηγούς κρατών που βρέθηκαν στη Ρώμη και σήμερα θα αναχωρήσει για τη Φλωρεντία προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Η Αθήνα αξιολογεί τη στάση της σε συνεννόηση «και με τους εταίρους μας», ανέφεραν αρμόδιες πηγές για τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα στη σημερινή ψηφοφορία στον ΟΗΕ σε ψήφισμα που έφεραν η Γερμανία και η Ρουάντα, με το οποίο προτείνεται να χαρακτηριστεί ως ημέρα μνήμης η 11η Ιουλίου για τη σφαγή 7.000-8.000 μουσουλμάνων Βοσνίων αμάχων στη Σρεμπρένιτσα το 1995 σε τομέα ευθύνης Ολλανδών κυανόκρανων. Μάλιστα προτείνεται να υιοθετηθεί και ο όρος «γενοκτονία». Είχατε ενημερωθεί εγκαίρως ότι για την Αθήνα η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δημιουργεί μια ακόμη δύσκολη άσκηση στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν πηγή προβλημάτων. Οι Γερμανοί τις τελευταίες εβδομάδες πιέζουν εντατικά για την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος, το οποίο είναι απολύτως δεδομένο ότι θα διχάσει τη διεθνή κοινότητα. Η Σερβία έχει ξεκινήσει εκστρατεία εναντίον του ψηφίσματος, μάλιστα προεξοφλώντας ότι η Ελλάδα θα απόσχει από την ψηφοφορία. Περιττό να ειπωθεί ότι το προτεινόμενο ψήφισμα αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που θα αποξενώσει περαιτέρω τις κοινότητες στην πολύπαθη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σήμερα τα σπουδαία, εκτός αν η ψηφοφορία αναβληθεί για ακόμη μια φορά.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο ολοένα στενότερου ελέγχου του κράτους, ανέλαβε μία ακόμη εξουσία, την κήρυξη επιστράτευσης και καθεστώτος κατάστασης πολέμου. Προηγουμένως η αρμοδιότητα κήρυξης πολέμου και επιστράτευσης ανήκε στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον κανονισμό που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως με την υπογραφή του προέδρου Ερντογάν, ο «Κανονισμός Κινητοποίησης και Κατάστασης Πολέμου» καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από την «Οδηγία Κινητοποίησης και Κατάστασης Πολέμου». Ετσι, η πρακτική που ίσχυε από το 1990 εγκαταλείφθηκε. Σκοπός της ρύθμισης είναι, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, «να μπορεί να μεταφέρει γρήγορα και αποτελεσματικά όλη την εξουσία και τους πόρους του κράτους από κατάσταση ειρήνης σε κατάσταση επιστράτευσης ή πολέμου». Κατά ορισμένες εκτιμήσεις, με τον τρόπο αυτό ο κ. Ερντογάν παίρνει στα χέρια του και το «casus belli», αν και είναι εντελώς απίθανο να προχώρησε σε αυτή την κίνηση για τον συγκεκριμένο σκοπό. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση με ψήφισμά της (8/6/1995) εξουσιοδότησε την τουρκική κυβέρνηση, εν λευκώ και στο διηνεκές, να κηρύξει πόλεμο (casus belli) στην Ελλάδα (εξουσιοδότηση για χρήση και στρατιωτικών μέσων κατά της Ελλάδας) σε περίπτωση που η τελευταία επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της πέραν των 6 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Παλιά Βουλή στην πλατεία Κολοκοτρώνη απόψε στις 19.00, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Γιάννη Δαμηλάτη «Η σωτηρία του θωρηκτού “Γ. Αβέρωφ” και η πορεία ενός σεμνού ήρωα – Πότης Δαμηλάτης». Ο υποναύαρχος ε.α. γράφει ουσιαστικά για τον πατέρα του, Πότη Δαμηλάτη, ο οποίος, με τον βαθμό του πλοιάρχου τότε, ουσιαστικά προδιέσωσε τον Απρίλιο του 1941 το θωρηκτό «Αβέρωφ» οδηγώντας το με την ελληνική σημαία ψηλά στον ιστό από την Ελευσίνα στην Αλεξάνδρεια. Στο βιβλίο υπάρχει και ένας σύντομος πρόλογος από τον αρχηγό ΓΕΝ Δ.-Ελ. Κατάρα. Εκτός από τον συγγραφέα, στη σημερινή συζήτηση για το βιβλίο θα μιλήσουν ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Λοβέρδος, ο αντιναύαρχος ε.α. και πρόεδρος της ΕΑΒ Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο δικηγόρος Μιχάλης Μαρτσέκης, με συντονιστή τον πλωτάρχη Παναγιώτη Γέροντα της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, η οποία και επιμελήθηκε τον τόμο.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης στέλνει μια επιστολή στην κολλητή του, την κ. Φον ντερ Λάιεν, για ένα θέμα που είναι απόλυτη αρμοδιότητά του. Ο ίδιος είχε πει ένα μήνα μετά τις εκλογές του Ιουνίου ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να γίνει μπανανία πολυεθνικών. Γίναμε μπανανία πολυεθνικών με αυτόν πρωθυπουργό και τώρα, αντί να επιβάλει ο ίδιος μέτρα και να πάρει πρωτοβουλίες, λέει “Λύσε μου το πρόβλημα, Φον ντερ Λάιεν” μετά από τέσσερα χρόνια». Αυτά είπε χθες (ΣΚΑΪ) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σε μια προσπάθεια να περιγράψει τη θεσμική λειτουργία της Κομισιόν ή –πιο πιθανό– να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT