Μητσοτάκης-Τουσκ: Κοινή επιστολή για την αεράμυνα της Ευρώπης

Μητσοτάκης-Τουσκ: Κοινή επιστολή για την αεράμυνα της Ευρώπης

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ ζητούν από τη Φον ντερ Λάιεν η πρόταση για την κοινή ασπίδα να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 27-28 Ιουνίου

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Κοινή επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία ζητούν τη δημιουργία μιας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, από ευρωπαϊκά χρήματα, απέστειλαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ. Οι δύο ηγέτες, όπως ανέφερε και το πρακτορείο Bloomberg, ζητούν να τεθεί το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη για τις 27-28 Ιουνίου.

Στην επιστολή τους οι δύο πρωθυπουργοί προτείνουν πιο συγκεκριμένα να δημιουργηθεί ασπίδα που «θα προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones», ενώ τονίζουν ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Αξίζει να σημειωθεί πως Ελλάδα και Πολωνία είναι, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μέλη του NATO που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους το 2023 για την άμυνα.

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται πως η κατασκευή μιας «κοινής ασπίδας» θα λειτουργούσε καταλυτικά υπέρ της αναβάθμισης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, δρομολογώντας παράλληλα μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα στηρίζει κι άλλες κοινές πρωτοβουλίες για την άμυνα, όπως η πιθανή έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων για αμυντικές δαπάνες ή η σύσταση ενός κοινοτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών προμηθειών. Η σχετική συζήτηση με τον κ. Τουσκ έγινε τον περασμένο Απρίλιο στη Βαρσοβία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει και δημόσια για το θέμα της ασπίδας, παρομοιάζοντάς το με το ισραηλινό αντιπυραυλικό και αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που χρησιμοποιεί το Ισραήλ.

Θετική αντίδραση

Η κ. Φον ντερ Λάιεν είχε ήδη την πρώτη θετική αντίδραση. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης τηλεμαχίας στις Βρυξέλλες, μεταξύ των πέντε βασικών υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόεδρος αναφέρθηκε στην επιστολή των δύο πρωθυπουργών λέγοντας: «Ως Ε.Ε. πρέπει να έχουμε κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά έργα. Για παράδειγμα, μια ασπίδα αεράμυνας για την Ε.Ε., όπως πρότειναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ».

Λίγο μετά με ανάρτηση στο Χ ανέφερε: «Ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και ταυτόχρονα να ενισχύουμε την άμυνά μας. Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και περισσότερα κοινά projects, όπως μια αντιαεροπορική αμυντική ασπίδα που προτείνουν οι κ. Μητσοτάκης και Τουσκ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT