Εντός και Εκτός: Προειδοποίηση από Βέμπερ στα Σκόπια

Εντός και Εκτός: Προειδοποίηση από Βέμπερ στα Σκόπια

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σας κοινοποίησα χθες το δίλημμα που για λίγο προβλημάτισε την Αθήνα σχετικά με το ψήφισμα του ΟΗΕ που θα χαρακτηρίζει τη Σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995 «Γενοκτονία», προτείνοντας ως ημέρα μνήμης την 11η Ιουλίου. Η Ελλάδα απέσχε από τη χθεσινή σχετική ψηφοφορία, αν και αναγνωρίζει, προφανώς, τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με την οργανωμένη σφαγή των μουσουλμάνων της πόλης. Για την Αθήνα η στάση της αποχής δεν συνδέεται, βεβαίως, με τους διαμαρτυρόμενους για το ψήφισμα Σέρβους, αλλά έχει μια πολύ βαθύτερη πολιτική αιτιολόγηση. Δεν είναι δυνατόν σε μια περίοδο που έχει ανοίξει η ενταξιακή διαπραγμάτευση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να γίνονται κινήσεις οι οποίες την υπονομεύουν, καθώς ουσιαστικά τροφοδοτούν εθνοτικές αντιπαραθέσεις. Τα έχουμε ξαναπεί, η βαλκανική πολιτική κάποιων μεγάλων παικτών της Ε.Ε. δεν είναι και το πιο ισχυρό χαρτί τους.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Σε ανάλογες διευκρινίσεις προς φίλους και εταίρους προχώρησε η Ελλάδα και για ένα άλλο θέμα, αυτό της αναγνώρισης της Παλαιστίνης από την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία. Κατ’ αρχάς υπενθυμίστηκε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα, ως στάση αρχής, υπερψήφισε τα ψηφίσματα στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ που αφορούν την Παλαιστίνη, ιδίως δε την ενισχυμένη συμμετοχή της στη γενική συνέλευση. Οι Ελληνες διπλωμάτες ενημερώνουν τις κυβερνήσεις με τις οποίες συζητούν ότι για την Αθήνα προέχει η άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, η απελευθέρωση των ομήρων και η απρόσκοπτη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο σημειώνουν ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους εντάσσεται στην υπό εξέλιξη ειρηνευτική διαδικασία, στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής λύσης στο Μεσανατολικό. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η Ελλάδα δεν έχει μετακινηθεί από τη βασική αρχή της που είναι η εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για λύση δύο κρατών, με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στα σύνορα προ του 1967.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Είναι περίοδος αναζωπύρωσης όλων των μετώπων της εξωτερικής πολιτικής, έστω και από σπόντα, όπως συμβαίνει με τη νέα εθνικιστική κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. Χθες, πάντως, την πόρτα προς την Ευρώπη έκλεισε στα Σκόπια και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, υπενθυμίζοντας στη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ότι η πιστή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι προϋπόθεση για την Ε.Ε. «Η ηγεσία του VMRO θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις δεσμευτικές διατάξεις της συμφωνίας των Πρεσπών και να χρησιμοποιεί με συνέπεια την ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”», ανέφερε ενδεικτικά στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Βέμπερ και προσέθεσε ότι «η τήρηση των διεθνών συμφωνιών είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για εμάς στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Διαφορετικά η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει και η Ε.Ε. δεν θα το δεχτεί αυτό». Φυσικά, η στάση που κρατεί ο επικεφαλής της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει και μετά τις ευρωεκλογές) δεν είναι αμελητέας σημασίας για τα Σκόπια, από όπου τις τελευταίες ημέρες γίνεται ένας κλεφτοπόλεμος με πρωταγωνιστές την πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα και τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Κρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Κάρπαθος, όπου χθες πραγματοποιήθηκε η τελετή μνήμης για τα 18 χρόνια από τον θάνατο εν ώρα καθήκοντος του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας βρέθηκε εκεί και υπενθύμισε τον υψηλό φόρο αίματος που έχει πληρώσει η Πολεμική Αεροπορία από το 1974 έως σήμερα. «Θα ήθελα να αποτίσω συνολικά φόρο τιμής στους πιλότους μας που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, 167 πιλότους μας από το 1974 μέχρι σήμερα. Αποτελούν παράδειγμα για τις νέες γενιές των Ελλήνων. Σε μια εποχή προκλήσεων, η ορθή τιμή στη μνήμη τους είναι να συνεχίσουμε το όραμα θωράκισης της πατρίδας μας, θεμελιώνοντας το “αύριο” των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Θα αποδείξουμε έτσι ότι η θυσία των ανθρώπων μας, των πιλότων μας, δεν ήταν μάταιη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

H ATAKA

«O λαός αηδιάζει με την επίδειξη πλούτου και το lifestyle του αριστερού εφοπλιστή εξ Αμερικής. Τόσο αριστερού μάλιστα, που θεωρεί και το ΝΑΤΟ ιερή αμυντική συμμαχία, όπως τη λέει». Αυτά ανέφερε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για τον Στέφανο Κασσελάκη, δίχως, ωστόσο, να χαριστεί στην Εφη Αχτσιόγλου της Νέας Αριστεράς, «με τα επίσης στημένα βιντεάκια στο TikΤok». Η κ. Αχτσιόγλου, λέει, «σκέφτηκε να κάνει επίδειξη στις εργαζόμενες μητέρες που τρέχουν και δεν φτάνουν να τα φέρουν όλα εις πέρας, πόσο ικανή είναι εκείνη και πώς προλαβαίνει και πηγαίνει και στο γυμναστήριό της και στον φίλο της τον μανάβη». Βέβαια, δίκιο έχει, το καλό αντικαπιταλιστικό TikTok είναι το εγκεκριμένο από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT