Εντός και Εκτός: Το TikTok του Κουτσούμπα και ο Συρίγος

Εντός και Εκτός: Το TikTok του Κουτσούμπα και ο Συρίγος

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού ομολόγου του Ντόναλντ Τουσκ για κοινή ευρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα πάνω από την Ευρώπη έχει συζητηθεί αρκετά στις Βρυξέλλες. Η ανταποκρίτρια της «Κ» στις Βρυξέλλες, Αλεξάνδρα Βουδούρη, μου μεταφέρει κάποιες ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνοπολωνική πρωτοβουλία αφενός καλωσορίζεται από πολλούς εταίρους στην Ε.Ε., αφετέρου, ωστόσο, ζητούνται διευκρινίσεις γι’ αυτήν. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι η πρωτοβουλία Μητσοτάκη – Τουσκ θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και προς την υφιστάμενη γερμανική πρόταση για αεράμυνα, ενώ άλλες ανέφεραν ότι η πρόταση πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ΝΑΤΟ και δεν παρέλειπαν να αναφέρουν και την Τουρκία. Είναι γνωστό το πολύ σκληρό παζάρι σε επίπεδο Ε.Ε., ώστε να μπει με κάποιον τρόπο σε ευρωπαϊκά αμυντικά πρότζεκτ και η Τουρκία. Υπάρχει, σε αυτό, ακόμη –πολύ– μέλλον.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Σας ανέφερα χθες την αγάπη του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα προς το δικό του (εγκεκριμένο από την Κεντρική Επιτροπή) TikTok. Στο τελευταίο επεισόδιο φαίνεται να διαβάζει εφημερίδα και να λέει «40% η ΔΑΠ. Καλά, από πότε είναι αυτή η εφημερίδα;», προφανώς αναφερόμενος στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές. Το απόσπασμα τσίμπησε ο βουλευτής της Ν.Δ. Αγγελος Συρίγος, ο οποίος παρέθεσε δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» από διαφορετικές χρονιές (2017, 2018 και 2024) όπου χρησιμοποιείται περίπου η ίδια διατύπωση («Με το βλέμμα στο μέλλον η Πανσπουδαστική», η φοιτητική κίνηση του ΚΚΕ), μάλιστα σε σχεδόν ίδια σημεία των σελίδων. Με όλα αυτά τα ίδια δημοσιεύματα «πώς να μην μπερδευτεί ο άνθρωπος», καταλήγει στο δικό του TikTok και instagram βίντεο ο κ. Συρίγος. Αυτό το ήπιο «τρολάρισμα» καταγράφεται, βεβαίως, εντός πολιτισμένων ορίων, καθώς οι πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων είναι, προφανώς, απαραίτητες για την επικοινωνία, όχι μόνο με τους πολύ νέους, αλλά με όλους.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Το TikTok του Κουτσούμπα και ο Συρίγος-1Η στήλη σάς έχει κρατήσει ενήμερους για όλες τις πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας πριν και μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την καθιέρωση Διεθνούς Ημέρας Περισυλλογής και Μνήμης της Γενοκτονίας του 1995 στη Σρεμπρένιτσα. Υπέρ της διακήρυξης, την οποία πρότειναν η Γερμανία και η Ρουάντα, ψήφισαν 84 χώρες, 19 την καταψήφισαν, ενώ 68 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, απείχαν από την ψηφοφορία. Δεδομένης της προσπάθειας να εργαλειοποιηθεί η στάση της Ελλάδας ως «απολωλότος προβάτου» της Δύσης, χθες κρίθηκε απαραίτητο να προχωρήσει ξανά σε διευκρινιστική δήλωση ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ Ευάγγελος Σέκερης (φωτογραφία). «Το σημερινό σχέδιο ψηφίσματος κινδυνεύει να παρερμηνευθεί ως μήνυμα που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την περιφερειακή συμφιλίωση και το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε ο κ. Σέκερης και υπογράμμισε ότι «το ψήφισμα κατατέθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανοίγοντας έτσι μια συζήτηση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη θετική δυναμική που δημιουργήθηκε από την απόφαση της Ε.Ε.». Ο κ. Σέκερης υπενθυμίζει ακόμη ότι «η Ελλάδα σέβεται τις αποφάσεις ανεξάρτητων δικαιοδοτικών αρχών όσον αφορά τη Σρεμπρένιτσα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της 26ης Φεβρουαρίου 2007, η οποία αναφέρει ρητά ότι διαπράχθηκε γενοκτονία», ενώ τονίζει ότι για την Ελλάδα «η προτεραιότητα σήμερα, σε μια εποχή σοβαρών προκλήσεων που απειλούν την ειρήνη και τη συμφιλίωση στα Δυτικά Βαλκάνια, είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών που προωθούν την αποκλιμάκωση και την ενότητα, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος προς ένα κοινό μέλλον για ολόκληρη την περιοχή».

Ο ΤΟΠΟΣ

Στην Κύπρο, οι Τούρκοι δεν σταματούν ποτέ να επιχειρούν να αναδείξουν ότι το ψευδοκράτος δεν είναι διεθνώς απομονωμένο. Ετσι, ανακοινώθηκε μια άσκηση έρευνας και διάσωσης (SAR) μικρής κλίμακας στο κατεχόμενο μέρος του νησιού, με ονομασία «Sehit Caner Gonyeli». Η άσκηση θα διεξαχθεί ανάμεσα στην 1η και τη 14η Ιουνίου, και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν δυνάμεις από τις χώρες που έχουν στενές σχέσεις με την Αγκυρα, όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, το Πακιστάν και η κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης. Θα φανεί πόσοι τελικά θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του ψευδοκράτους.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να πάρει ένα ηχηρό μήνυμα στην κάλπη της 9ης Ιουνίου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η αλαζονεία θα συνεχιστεί με δραματικές συνέπειες για τους πολίτες και τη χώρα. Οι ψηφοφόροι έχουν τη δύναμη να του βάλουν τα δυο πόδια στο ίδιο παπούτσι, σε αυτό με το σήμα της Ν.Δ. και τα ντολμαδάκια. Να του αποδείξουν ότι δεν είναι οι κομπάρσοι μιας κακοστημένης παράστασης βασισμένης στην προπαγάνδα και το κακόγουστο life style. Η χώρα χρειάζεται σοβαρότητα, μετριοπάθεια, ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση. Η χώρα χρειάζεται υπεύθυνη αντιπολίτευση». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο πρόεδρος των Δημοκρατών, οι οποίοι, όπως φαίνεται, στοχεύουν στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT