Ευρωεκλογές 2024: Στο 26,1% η συμμετοχή έως τις 14:30

Ευρωεκλογές 2024: Στο 26,1% η συμμετοχή έως τις 14:30

Στο 26,1% ανερχόταν έως τις 14:30 η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 26,1% ανερχόταν έως τις 14:30 η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση.

Συνολικά, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος, έχουν ψηφίσει 2.504.389 εκλογείς.

Το αντίστοιχο διάστημα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 η συμμετοχή ανερχόταν στο 31,5%.

Ειδικότερα, κατά διοικητική περιφέρεια: στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είμαστε στο 26,1% στην Κεντρική Μακεδονία στο 27,2%, στη Δυτική Μακεδονία στο 22,7%, στην Ήπειρο στο 27,1% στη Θεσσαλία στο 28,7%, στα Ιόνια Νησιά στο 20,3%, στη Δυτική Ελλάδα στο 21,5%, στη Στερεά Ελλάδα, 21,8% στην Αττική στο 26,9%, στην Πελοπόννησο στο 22,7%, στο Βόρειο Αιγαίο στο 23%, στο Νότιο Αιγαίο  άνω του 22% και στην Κρήτη άνω του 27%.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή έως τις 11:30 ανερχόταν στο 13,1%. Οπως είχε σημειώσει ο κ. Λιβάνιος, ο αντίστοιχος αριθμός τον Ιούνιο του 2023 με κάποιες χρονικές αποκλίσεις ήταν στο 16% καταγράφοντας δηλαδή μια απόκλιση τριών μονάδων. 

Η επόμενη και τελευταία ενημέρωση για τα ποσοστά συμμετοχής θα είναι γύρω στις 17:45.

Πού και πώς ψηφίζουμε

Οι πολίτες για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν, μπορούν να ανατρέξουν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών στην ενότητα «Μάθε πού ψηφίζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr) ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 09:00 μέχρι 21:00.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται από τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. H αναγνώριση μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταυτοποιούνται με βάση ισχύον δελτίο ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.

Για την εξυπηρέτηση των εκλογέων τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν σήμερα έως τις 19:00.

Όσοι δεν αντέχουν την παρατεταμένη αναμονή στις ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα όπως κυοφορούσες γυναίκες, υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, ασθενείς κλπ, καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες (όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές), έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής να ψηφίσουν με απόλυτη προτεραιότητα.

Ατομα με αναπηρία και γενικά εκλογείς με σωματική αδυναμία μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ειδικό χώρο που βρίσκεται στο ισόγειο του εκλογικού κέντρου και στον οποίο επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) για ΑμεΑ.

Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς δίπλα από τους υποψηφίους της προτίμησής τους. Σε περίπτωση όμως, που τεθούν περισσότεροι από τέσσερις σταυροί, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

 
 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT