Ελληνοτουρκικά: Φάλτσα διαρκείας από την Αγκυρα

Ελληνοτουρκικά: Φάλτσα διαρκείας από την Αγκυρα

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι απειλές επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή προς δυσμάς –και δη στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Κρήτη– από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συνιστούν μια σαφή ρητορική επιλογή και αποτελούν μια ακόμη παραφωνία στη διαδικασία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων τους τελευταίους 16 μήνες.

Οι δηλώσεις Φιντάν καταγράφονται ενώ έχουν προηγηθεί μονομερείς κινήσεις, όπως η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος, αλλά και η υιοθέτηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε σχολικά βιβλία (δευτεροβάθμια εκπαίδευση), ενώ πριν από λίγες ημέρες προηγήθηκε και η NAVTEX που αμφισβητούσε τα όρια (πέραν των 3 ναυτικών μιλίων) για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας στις εκβολές του Εβρου. Επιπλέον, η Αγκυρα επαναλαμβάνει εμμέσως τις πάγιες θέσεις της για την υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά με αφορμή την αποστολή πόντισης καλωδίων τηλεπικοινωνίας από ιταλικό σκάφος. Ολες αυτές οι επιλογές καθιστούν σαφές ότι παρά τη νηνεμία στο πεδίο, οι βασικές θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν μετατοπιστεί κατ’ ελάχιστον, σε όλες τις βασικές ελληνοτουρκικές διαφορές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φιντάν δεν υιοθέτησε απλώς τη ρητορική στοχοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτή εκφράστηκε από τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, περί εμπλοκής της Λευκωσίας στους πολεμικούς σχεδιασμούς στη Γάζα, αλλά επέκτεινε την απειλή και προς την Κρήτη καθώς, όπως είπε, «το γεγονός ότι αυτός ο τόπος και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε την “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) ούτε την Ελλάδα».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο κ. Φιντάν μάλιστα σημείωσε ότι «η συμβουλή μας, αυτό που είπαμε στους Ελληνες, είναι “μείνετε μακριά από αυτά τα θέματα”, γιατί όταν εμπλακείτε με αυτόν τον τρόπο στους εν εξελίξει πολέμους στη Μέση Ανατολή, αν γίνετε μέρος αυτών, θα έρθει η φωτιά και θα σας βρει. Και είμαστε κι εμείς στην ίδια γεωγραφία, οπότε [η φωτιά] θα έρθει και θα μας βρει».

Ο Χακάν Φιντάν υιοθέτησε τη στοχοποίηση της Λευκωσίας από τη Χεζμπολάχ και επέκτεινε την απειλή προς την Κρήτη – Προκλήσεις Μπαχτσελί για νησιά και Θεσσαλονίκη.

Διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχολίαζαν ότι «απειλές κατά της κυριαρχίας και της υπόστασης κράτους-μέλους της Ε.Ε. είναι απολύτως απαράδεκτες», ενώ επισήμαναν ότι η Ελλάδα, όπως και το σύνολο της Ε.Ε., στέκεται αλληλέγγυα προς την Κύπρο. «Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική της και διασφαλίζει τα εθνικά της συμφέροντα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ενώ πρόσθεταν ότι η Αθήνα έχει τηρήσει στάση αρχής καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή «χωρίς να έχει έρθει σε ρήξη με οποιαδήποτε χώρα».

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία αντιδρά όπως συνηθίζει κατά πάγια τακτική σε οποιαδήποτε δραστηριότητα εξελίσσεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Δωδεκανήσων και Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχή δηλαδή δυνητικής ελληνικής, κυπριακής ή τουρκικής υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Τελευταίο παράδειγμα η αντίδραση της Αγκυρας για την πόντιση καλωδίων τηλεπικοινωνίας. Ο σταθμός Αττάλειας της υδρογραφικής υπηρεσίας του τουρκικού ναυτικού εξέδωσε NAVTEX (590/24) με την οποία καταγράφεται ο ισχυρισμός ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και δικαιοδοσίας εκπομπής NAVTEX.

Οι επιχειρήσεις διεξάγονται από το πλοίο υπό ιταλική σημαία «TELIRI» και δεν είναι διόλου απίθανο η πλοιοκτήτρια εταιρεία να ζήτησε άδεια για τις εργασίες από όλα τα δυνητικά εμπλεκόμενα μέρη (Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρος). Δεδομένου ότι πρόκειται για ζήτημα δικαιοδοσίας εκπομπής οδηγίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), δεν είναι ασυνήθιστο τρίτες χώρες να ζητούν άδεια για εργασίες (ή ασκήσεις σε κάποιες περιπτώσεις) τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία, προκειμένου να μην εμπλακούν σε ανταλλαγή μηνυμάτων με την υδρογραφική υπηρεσία της μιας ή της άλλης χώρας.

O Mπαχτσελί

Τέλος, ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μνημόνευσε αναφορά του Ερντογάν ότι «εάν το επιτρέψει ο Θεός θα πάρω πίσω τη Μοσούλη, το Κιρκούκ και τα νησιά. Θα συμπεριλάβω τη Δυτική Θράκη, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης, εντός των συνόρων της Τουρκίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT