Αντ. Σαμαράς: «Κανένα απολύτως περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Αντ. Σαμαράς: «Κανένα απολύτως περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ»

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κ.Ο. της ΝΔ και επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2016».

«Μας λένε να τα βρούμε. Εμείς, η ΝΔ, έχουμε αποδείξει ότι για το καλό της χώρας μπορούμε να συνεργαστούμε με τους αντιπάλους μας. Όπως με το ΠΑΣΟΚ, που συνεργαστήκαμε γιατί είχαμε σύμπτωση στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Εμείς την υπευθυνότητά μας την έχουμε δείξει. Κριτήριό μας ο τόπος και η αγάπη μας για την πατρίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν έχει ψηφίσει ούτε έναν νόμο, ούτε εκείνα που είναι ευεργετικά, ένα τεράστιο "όχι σε όλα". Ο ελληνικός λαός αυτό το απορροφάει, δεν υπάρχει χειρότερο από το "όχι σε όλα". Και σήμερα με αυτό που λέει δημιουργεί πρόβλημα στην χώρα. Όσο συνεχίζει έτσι δεν έχουμε κανένα απολύτως περιθώριο συνεργασίας μαζί του. Πώς να συνεργαστούμε με εκείνους που υπονομεύουν την σταθερότητα της χώρας και απειλούν να μας στείλουν πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε;».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να σταθεροποιήσει τη χώρα και να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ.«Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες του εσωτερικού αλλά και τις εισαγόμενες».

«Η Αργεντινή 13 χρόνια από τη χρεοκοπία της και ακόμα δεν έχει συνέλθει», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, και υπενθύμισε ότι στο παρελθόν «ο ΣΥΡΙΖΑ μας καλούσε να μιμηθούμε το παράδειγμα της Αργεντινής και τώρα δεν θέλει να το θυμάται».

Τόνισε μάλιστα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πετύχει περισσότερα με τη βοήθεια του Θεού και στη στήριξη του ελληνικού λαού.

«Η χώρα υπέφερε κι ακόμα υποφέρει αλλά αποτρέψαμε πολύ χειρότερα και τώρα αρχίζουμε να βγαίνουμε από την κρίση. Κάποιοι ξεχνούν ότι δεν αφήσαμε τη χώρα να καταρρεύσει. Σε λίγους μήνες θα γίνουν πραγματικότητα τα 18 σημεία του Ζάππειου. Με τη βοήθεια του Θεού και τη στήριξη του λαού θα πετύχουμε περισσότερα».

Αναφερόμενος σε όσους σπεύδουν να αμφισβητήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτό είναι «καθαρό, αδιαμφισβήτητο και βιώσιμο».

«Η αντιπολίτευση προεξοφλούσε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει κι ότι θα κατέρρεε ο προϋπολογισμός του 2013. Κάποιοι μάλιστα από την αντιπολίτευση έσπευσαν μάλιστα να πανηγυρίσουν. Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο πριν το πρόγραμμα, και μάλιστα υψηλότερο από ότι υπολογίζαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε τη δέσμευσή του ποσοστό του πλεονάσματος να επιστραφεί στις πιο ευπαθείς ομάδες.

«Κάποιοι μας λένε βγάλατε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά η κοινωνία υποφέρει. Απαντώ ότι το 70% του πλεονάσματος που ξεπερνά τον στόχο θα επιστρέφει στην κοινωνία μέχρι το 2016. Δεκάδες εκατομμύρια θα δοθούν πίσω στην κοινωνία σε εκείνους που επλήγησαν περισσότερο».

Απαντώντας στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε τον στόχο του για εξάντληση της τετραετίας λέγοντας: «Εκλογές εμείς πηγαίνουμε για το 2016. Ορισμένοι προσπαθούν να συνδέσουν ανοήτως τα μέτρα για την ανεργία με πρόωρες εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

 Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι ούτως ή αλλως η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να δώσει χρήματα στους ενστόλους κατά προτεραιότητα. «Αν δεν είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα υπήρχαν περιθώρια να δώσουμε άμεσα τίποτα», πρόσθεσε.

«Το πλεόνασμα βγήκε από το αίμα του ελληνικού λαού και σε αυτόν θα επιστρέψει όπως επιστρέφουμε σήμερα και τα κλεμμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την καταπολέμηση της ανεργίας είπε «δίνουμε τη μάχη» και ότι από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ περισσότεροι από 440.000 θα βοηθηθούν.

Σημαντική πρόοδος στις διαρθρωτικές αλλαγές

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ μίλησε και για το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο, που καταγράφεται για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

Συμπυκνώνοντας, είπε ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο πετύχαμε αυτό που έμοιαζε απίστευτο, εξαφανίσαμε τα δύο ελλείμματα και αυξήσαμε την ανταγωνιστικότητα. Προσέθεσε ότι η ανταγωνιστικότητα επιβαρύνεται από το κόστος ενέργειας, αλλά σε αυτό τον τομέα θα έχουμε σύντομα καλά νέα. «Κάνουμε στροφή στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια» τόνισε και προέβλεψε ότι «στο προσεχές μέλλον τα καλά νέα θα πυκνώνουν». «Δεν μπορεί ένας λαός να σηκώσει κεφάλι αν τα καλά νέα αποσιωπώνται. Πρέπει να τολμούμε καθημερινά να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα της μιζέριας» επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι σε κάποιους τομείς έχουμε μείνει πίσω, φέρνοντας ως παράδειγμα τις αποκρατικοποιήσεις, αν και -όπως είπε- όχι με δική του ευθύνη, και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια θα επιταχυνθεί.

Επιτέθηκε ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι προσπαθεί να τρομάξει τους επενδυτές. Αποκρατικοποιήσεις, είπε, σημαίνει ότι βγάζουμε από τις πλάτες του ελληνικού λαού χρέος και φέρνουμε επενδύσεις που δεν είχαν γίνει ποτέ.

Προανήγγειλε, επίσης, διορθωτικές κινήσεις στον αγροτικό τομέα, λέγοντας ότι θα γίνει ειδική παρέμβαση για τα κόκκινα δάνεια και για την ρευστότητά τους.

«Παντού μας λέγανε φέρτε πίσω τα κλεμμένα»

Μίλησε για την φοροδιαφυγή λέγοντας ότι «πετύχαμε μεγαλύτερο πλήγμα από ότι είχε γίνει ποτέ -φέρνουμε 800 εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία που αντιστοιχούν σε 2,5 δισ.». Ειδική αναφορά έκανε και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και τις κινήσεις της Δικαιοσύνης «που κάνει ανεμπόδιστη την δουλειά της». «Δεν θέλω κυνήγι μαγισσών, αλλά δεν θέλω και συγκάλυψη. Δεν θέλω κανένας αθώος να τιμωρηθεί και κανένας ένοχος να γλιτώσει. Κάποιοι ήδη είναι στην φυλακή και κάποιοι ήδη επιστρέφουν χρήματα. Παντού μας λέγανε φέρτε πίσω τα κλεμμένα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας αναρωτήθηκε «πώς θα αποφύγουν τις συνέπειες μίας πτώχευσης της χώρας; θα εκβιάσουν; θα απειλήσουν;» και σημείωσε: «Απέναντί τους δεν έχουν μία κυβέρνηση, έχουν 27 κυβερνήσεις. Το χάος που θα επικρατήσει και το κλίμα εναντίον της χώρας μας το έχουν υπολογίσει; Και μόνο που τα λένε διαμορφώνουν κακό κλίμα στις αγορές. Δεν θα τους αφήσουμε να μας ρίξουν πίσω ξανά. Οι δανειστές μας έχουν δεσμευτεί ότι θα μας δώσουν πρόσθετη ελάφρυνση αν πιάσουμε τους στόχους. Εμείς πιάσαμε τους στόχους μας, είναι η δική τους σειρά να μας δώσουν την επιπλέον βοήθεια. Εμείς πρέπει να δείξουμε σταθερότητα και αποφασιστικότητα. Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν ανασφάλεια και βοηθούν εκείνους που θέλουν να δουν την Ελλάδα να χρεοκοπεί».

Για τις περιφερειακές εκλογές και για τις ευρωεκλογές ο κ. Σαμαράς είπε «θα κάνουμε αξιοκρατικές επιλογές, μέσα από την κοινωνία όχι παλαιοκομματικές επιλογές -όσοι κάνουν παλαιοκομματικές εκλογές θα το πληρώσουν» και προσέθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με περιθωριακά και ακραία κόμματα. Και κόμματα από την κατεχόμενη Κύπρο. Ντροπή του. Μαζί του είναι και το γερμανικό κόμμα που καταψήφισε την βοήθεια στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με γκρουπούσκουλα, απολιθώματα άλλων εποχών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή