Κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου – Ισραήλ στο Βασιλικό

Κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου – Ισραήλ στο Βασιλικό

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σχέσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Ισραήλ γίνονται πάντως ολοένα και στενότερες, ειδικά στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα επί κυπριακού εδάφους κοινή άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Ηταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε μια τέτοια άσκηση η ισραηλινή αεροπορία, η οποία είχε πολύ έντονη παρουσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση διεξήχθη στις περιοχές του Βασιλικού -όπου κατά σύμπτωση προγραμματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου LNG- και του αεροδρομίου της Πάφου.

Συγκεκριμένα, στην άσκηση συμμετείχαν τριάντα δύο μαχητικά των τύπων F-15 και F-16 της ισραηλινής αεροπορίας, καθώς και έξι αεροσκάφη υποστήριξης, εκ των οποίων τα δύο ήταν αεροσκάφη εναέριου εφοδιασμού. Η παρουσία των ισραηλινών μαχητικών ήταν ιδιαίτερα αισθητή ειδικά στις περιοχές όπου πετούσαν χαμηλά για την προσβολή εικονικών στόχων. Η άσκηση έγινε σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά της Κύπρου, η οποία ανέπτυξε τα αντιεροπορικά της συστήματα.

Μετά το πέρας της άσκησης, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Φ. Φωτίου, ευχαρίστησε τον Ισραηλινό ομόλογό του Μοσέ Γιαλόν για την άψογη συνεργασία και συνεχάρη το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, που συμμετείχε στην οργάνωση και εκτέλεση της άσκησης.

«Οι σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ μπαίνουν σε νέα φάση. Είμαι σίγουρος ότι ο στρατηγικός διάλογος που ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες θα επιφέρει οφέλη και στις δύο χώρες και θα συνεχιστεί σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ενεργειακής ασφάλειας», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας.

Ωστόσο, η άσκηση προκάλεσε εκνευρισμό στα Κατεχόμενα και στην Αγκυρα. Μάλιστα, ανταπόκριση του πρακτορείου ειδήσεων του ψευδοκράτους, που απηχεί τις απόψεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι άλλαξε την ώρα της άσκησης, ώστε αυτή να συμπέσει με τη συνάντηση για το Κυπριακό των κ. Αναστασιάδη και Ερογλου. Ο τελευταίος δήλωσε, πάντως, ότι ο Ισραηλινός πρέσβης τον είχε ενημερώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή