Κεντρικά στελέχη στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ

Κεντρικά στελέχη στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου με το οποίο θα κατέλθει στις ευρωεκλογές του Μαΐου συζητάει αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο σχεδιασμός της Κουμουνδούρου ήταν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρωθεί το ευρωψηφοδέλτιο μέσα από τη διαδικασία εσωκομματικών εκλογών που θα προσδιόριζαν τη σειρά κατάταξης των ονομάτων στο ψηφοδέλτιο. Ωστόσο, η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών και η λίστα να αντικατασταθεί με σταυροδοσία ανέτρεψε τον προγραμματισμό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να γίνει μια πρώτη συζήτηση για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου, με την Κουμουνδούρου να επιθυμεί, πλέον, την κάθοδο κεντρικών στελεχών, αλλά και για το ποια ονόματα εκτός κόμματος θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε αυτό.

Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το σκάνδαλο με τις χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ έχει βάθος και θα πρέπει να αναμένονται περισσότερες αποκαλύψεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε χθες (Ρ/Σ ΒΗΜΑ) για ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς, τόνισε (ΣΚΑΪ) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2011 είχε καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο με στοιχεία για τη λειτουργία και δράση ΜΚΟ και αναφέρθηκε σε «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους», ενώ χαρακτήρισε «συγκεκριμένη πολιτική επιλογή» το ότι δικηγόρος του κ. Αλεξ Ρόντου ήταν τότε ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης. Παράλληλα, με αφορμή τις συλλήψεις για την υπόθεση λαθρεμπορίου καυσίμων, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να προχωρήσει εις βάθος η έρευνα και απέδωσε σε έλλειψη πολιτικής βούλησης τη λήψη μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Εν τω μεταξύ, σε έκθεσή του το αμερικανικό think tank Levy Institute, σε συνεργασία με το οποίο η ΑΥΓΗ είχε διοργανώσει συνέδριο για την οικονομία τον περασμένο Νοέμβριο, παρουσιάζει ως μία εναλλακτική, μέσω της οποίας θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα για την αύξηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ελλάδα, την υιοθέτηση ενός προσωρινού, παράλληλου χρηματοοικονομικού συστήματος, εντός της Ευρωζώνης. Η εναλλακτική αυτή, όπως αναφέρεται στην έκθεση, θα μπορούσε να λειτουργήσει με την έκδοση κρατικών ομολόγων χωρίς αντίκρισμα σε ευρώ, αλλά ίσης ονομαστικής αξίας, με τα οποία το Δημόσιο θα πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους και τα οποία θα δέχεται για εξόφληση οφειλών προς αυτό.

Μέσα από μια τέτοια πρακτική θα μπορούσε, σύμφωνα με την έκθεση, να χρηματοδοτηθεί και η εξασφάλιση απασχόλησης μέσω του κράτους σε ρόλο «ύστατου καταφυγίου για την απασχόληση».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT