Νέες εκδόσεις

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ

Ο χρόνος με τη Ρόζι

εκδ. Κέδρος, σελ. 472

Ενας πανεπιστημιακός γιατρός αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Την τελευταία νύχτα της ζωής του επιθυμεί να την περάσει με μια νεαρή πόρνη. Μοναδική προϋπόθεση το κορίτσι να λέγεται Ρόζι, το όνομα του παιδικού μεγάλου έρωτα της ζωής του. Τι τον οδηγεί στη μοιραία απόφαση; Πόσο ανατρεπτική μπορεί να αποβεί η περιπέτεια της τελευταίας στιγμής; Από την Αθήνα του χθες και του σήμερα στην Μπανγκόκ του ερωτικού τουρισμού. Από τα προσφυγικά του Ποδονίφτη στις μεζονέτες της Εκάλης. Μνήμες από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τον Ανένδοτο και τη γενιά του Πολυτεχνείου.

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΜΠΑΡΝΣ

Τα τρία επίπεδα της ζωής

μετ. Θωμάς Σκάσσης

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 168 – 11 ευρώ

Είναι ένα βιβλίο για την αγάπη και την οδύνη της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου. «Συνδυάζεις δύο ανθρώπους που δεν είχαν συνυπάρξει προηγουμένως», γράφει ο «μάγος της καρδιάς» Τζούλιαν Μπαρνς. «Κάποιες φορές το αποτέλεσμα μοιάζει με εκείνη την πρώτη απόπειρα του ανθρώπου να προσδέσει ένα μπαλόνι με υδρογόνο πάνω από ένα μπαλόνι αερόστατου με θερμό αέρα. Τι προτιμάτε: να συντριβείτε και μετά να καείτε ή να καείτε και μετά να συντριβείτε; Αλλοτε όμως ο συνδυασμός λειτουργεί και τότε ο κόσμος αλλάζει. Κάποια στιγμή ωστόσο ο ένας από τους δύο χάνεται. Και αυτό που χάνεται είναι περισσότερο από το άθροισμα όσων υπήρχαν».

BORIS VIAN

Πορνογραφικά γραπτά

μετ. Ρίτα Κολαΐτη

εκδ. Νεφέλη, σελ. 84

Τα όρια ανάμεσα στον ερωτισμό και την πορνογραφία, ανάμεσα στην αξιοσέβαστη και την άλλη λογοτεχνία, είναι άκρως ασαφή. Οι ειδήμονες και οι σχολαστικοί δικαστές το ξέρουν καλά αυτό: Η διαστροφή βρίσκεται στο μυαλό του αναγνώστη και η απλή περιγραφή ενός δέντρου μπορεί να προκαλέσει σε εκείνον τον οποίο ο δαίμονας του σεξ τον γαργαλάει, επίμονα οράματα που το «Σατυρικόν» ή ο μαρκήσιος ντε Σαντ μόλις σκιαγραφούν δειλά. «Σεξουαλικά σημαίνει με την ψυχή μου» έγραψε ο Μπορίς Βιάν (1920-1959).

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΕΛΜΑΝ

F

μετ. Κώστας Κοσμάς

εκδ. Καστανιώτη, σελ. 294

Παραμονές της οικονομικής κρίσης, ο καθολικός ιερέας Μάρτιν Φρίντλαντ συναντιέται με τον ετεροθαλή αδελφό του Ερικ, έναν καταχρεωμένο σύμβουλο επενδύσεων που φοβάται ότι από στιγμή σε στιγμή μπορεί να καταλήξει στη φυλακή. Μες στις παραισθήσεις του από τα ψυχοφάρμακα κάτι σκιές τον προειδοποιούν για κάτι τρομερό, αν και η προειδοποίηση θα έπρεπε να απευθύνεται στον δίδυμο αδελφό του, έμπορο τέχνης και εστέτ. Το F αφηγείται την ιστορία τριών απατεώνων αδελφών, υποκριτών και παραχαρακτών καθώς και του πατέρα τους.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Παραμύθια των αδελφών Γκριμμ

μετ. Στρατής Τσίρκας

εικον. Werner Klemke – Δήμητρα Σπυρίδωνος

εκδ. Ηριδανός, σελ. 246

Ο Χάνσελ και η Γκρέτα, ο βασιλιάς βάτραχος, ο Κοντορεβιθούλης, η Σταχτοπούτα, ο λύκος και τα εφτά κατσικάκια ή ο μάστρο Σουβλής αποτελούν τους αθάνατους ήρωες που δημιούργησαν οι αδελφοί Γιάκομπ και Βίλχελμ Καρλ Γκριμμ, καταγράφοντας στις αρχές του 19ου αιώνα παραδοσιακά γερμανόφωνα παραμύθια. Ο τόμος τον οποίο μετέφρασε ο Στρατής Τσίρκας περιλαμβάνει 27 παραμύθια για παιδιά στην πρωτότυπή τους εκδοχή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT