Πεδίο σύγκρουσης το Κυπριακό στον ΣΥΡΙΖΑ

Πεδίο σύγκρουσης το Κυπριακό στον ΣΥΡΙΖΑ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία επιχειρεί να καλύψει όλα τα ενδεχόμενα και τις αντικρουόμενες προσεγγίσεις και κυρίως να μη δεσμεύσει το κόμμα έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής εξέλιξης, προσπαθούν στον ΣΥΡΙΖΑ να κλείσουν την εσωκομματική συζήτηση για το Κυπριακό, η οποία απειλεί να εξελιχθεί σε νέο πεδίο έντονης σύγκρουσης. Στην ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να υποστηρίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης και σταθερής λύσης του Κυπριακού», επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να αποφύγει οποιαδήποτε δέσμευση έναντι του κοινού ανακοινωθέντος: «Επειδή στο κοινό ανακοινωθέν υπάρχουν ασάφειες και γκρίζες ζώνες, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την τελική του κατάληξη».

Οι προσεγγίσεις που εκφράστηκαν στο εσωτερικό του κόμματος κυμαίνονται από την ολόθερμη και χωρίς αστερίσκους υποστήριξη της διαδικασίας μέχρι την απόλυτη καταδίκη της. Επιφυλάξεις για το κοινό ανακοινωθέν ως βάση συζήτησης εξέφρασαν ο Αλ. Τσίπρας και ο Παν. Λαφαζάνης την πρώτη φορά που αυτό συζητήθηκε στην Π.Γ., ενώ με ιδιαίτερα προσεκτικές διατυπώσεις τοποθετήθηκαν δημόσια οι υπεύθυνοι τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, ο Κ. Ησυχος και η Ρ. Δούρου. Υπέρ μιας θετικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στην επανέναρξη των συνομιλιών τάχθηκαν στελέχη της ΑΝΑΣΑ, ενώ 23 στελέχη, προερχόμενα κατά κύριο λόγο από την ΚΟΕ, με κοινή δήλωσή τους, χαρακτήρισαν το κοινό ανακοινωθέν «απαράδεκτη» και «προσχηματική» λύση.

Στη δεύτερη συζήτηση για το θέμα, στην Π.Γ. της περασμένης Παρασκευής, κατατέθηκε από τα «πασοκογενή» στελέχη πρόταση, με την οποία εζητείτο να ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορηματικά κατά οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, θέση με την οποία συντάχθηκαν και στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Η συμβιβαστική τελική ανακοίνωση της Γραμματείας ήρθε έπειτα από σχεδόν πεντάωρη συζήτηση.

Παρά την ανακοίνωση, ωστόσο, χθες, στον ιστότοπο iskra.gr, που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα, αναρτήθηκε κείμενο που χαρακτηρίζει την κοινή διακήρυξη Αναστασιάδη – Ερογλου «μια μεγάλη παγίδα» που «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού». Τη στιγμή, δε, που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί σαφώς να αποφύγει οποιαδήποτε συγκεκριμένη θέση, που θα μπορούσε να τη δεσμεύσει ως μελλοντική κυβέρνηση, ο Αντ. Νταβανέλλος σε άρθρο του, που αναδημοσιεύθηκε στο iskra.gr, αναφέρει ότι «βαδίζοντας προς μια κυβέρνησης της Αριστεράς, τώρα είναι όσο ποτέ η ώρα να ανοίξει ένας απευθείας διάλογος με την Τουρκία, έξω από περιορισμούς και τις “διαμεσολαβήσεις” των ΗΠΑ και της Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή