Αναζητείται μια χειρονομία καλής θέλησης για Αθήνα

Αναζητείται μια χειρονομία καλής θέλησης για Αθήνα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάθε τι έξυπνο το έχουμε ήδη σκεφτεί. Πρέπει μόνο να προσπαθήσουμε να το ξανασκεφτούμε». Με αυτή τη ρήση του Γκαίτε στο μυαλό τους βασανίζονται εσχάτως Αθήνα και Βερολίνο. Αναζητούν μία κίνηση-φράση στήριξης της Ευρωζώνης προς την Αθήνα που δεν θα μοιάζει χιλιοειπωμένη, θα υπονοεί έστω μια υπόσχεση μελλοντικής αρωγής προς τη χώρα μας αλλά παράλληλα δεν θα ενοχλεί ούτε την κοινή γνώμη στην Ελλάδα ούτε αυτήν στη Γερμανία. Ειδικά ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών του Μαΐου. Οι ισορροπιστές στο Μαξίμου και στην καγκελαρία στύβουν το μυαλό τους για να βρουν την ιδανική χειρονομία καλής θέλησης, η οποία θα μπορούσε να κυμαίνεται από μία επίσκεψη της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ μέχρι μία απλή δήλωση με ασαφείς δεσμεύσεις περί ελάφρυνσης του χρέους, ενδεχομένως όμως και τίποτα. Διότι από μόνη της η παρουσία της κ. Μέρκελ, και δώρα φέρουσας, δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ότι εξασφαλίζει ψήφους στο κυβερνών κόμμα. Πιθανότατα μάλιστα θα αποτελούσε υποστηρικτική προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και από τη γερμανική πλευρά διαψεύδεται μέχρι στιγμής η φημολογία περί ταξιδιού της καγκελαρίου πριν από τις εκλογές του Μαΐου. «Αν δεν υπάρξει αξιολόγηση, μην περιμένετε κάτι χειροπιαστό», είναι η συνήθης επωδός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρωφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία που βρέθηκε πολύ κοντά στο όριο του 5% στις ομοσπονδιακές εκλογές πιέζει τους Χριστιανοδημοκράτες από τα δεξιά να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω παραχωρήσεις προς την Αθήνα. Μετά την κατάργηση του εκλογικού ορίου 3% από το Συνταγματικό Δικαστήριο για τις ευρωεκλογές, αναμένεται άλλωστε να εκτοξευθούν στη Γερμανία ακραίοι κομματικοί σχηματισμοί, που ελάχιστη σχέση έχουν με την Ευρώπη.

Παρ’ όλα αυτά οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι αυτές που ανησυχούν περισσότερο για τις συνέπειες ενός κακού εκλογικού αποτελέσματος στην κυβερνητική σταθερότητα στην Αθήνα. Ενδεικτικά είναι τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου τον τελευταίο μήνα που εμφανίζουν το Βερολίνο να μελετά κινήσεις στήριξης προς τη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό είδαν το φως της δημοσιότητας εναλλακτικά σενάρια που μελετά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στα οποία περιλαμβάνονται μέχρι και η απομείωση του χρέους. Οσον αφορά το τρίτο πακέτο, η εφημερίδα Welt έγραψε αυτήν την εβδομάδα πως στο Βερολίνο υπάρχουν νέες σκέψεις για τον τρόπο χορήγησης βοήθειας στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί ιθύνοντες εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο να δοθούν περισσότερες ελευθερίες στους Ελληνες να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις, αφού η μέχρι τώρα πρακτική του μαστιγίου δεν έχει αποβεί ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Καίριας σημασίας, τέλος, για την ενίσχυση της κυβέρνησης αναμένεται να αποδειχθεί η ανάδειξη του υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο Δουβλίνο την επόμενη εβδομάδα, όπου σημειωτέον θα υπάρξει ένα σύντομο τετ-α-τετ του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την κ. Μέρκελ. Αν εκεί επικρατήσει ο εκλεκτός υποψήφιος της Αθήνας, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, θεωρείται βέβαιο ότι θα επισκεφτεί τη χώρα μας και με τον εγνωσμένο φιλελληνισμό του θα μπορούσε να πείσει τους Ελληνες να ψηφίσουν συντηρητικά στις ευρωεκλογές. Αντίθετα θεωρείται μάλλον απίθανη η πραγματοποίηση κάποιας άτυπης συνόδου κορυφής στην Αθήνα ή έστω μιας συνάντησης του ΕΛΚ στην ελληνική πρωτεύουσα πριν από τις ευρωεκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή