Σε σκληρή γραμμή οι δανειστές και για τα εργασιακά

Σε σκληρή γραμμή οι δανειστές και για τα εργασιακά

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το θέμα των τραπεζών να είναι το σημαντικότερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένουν ανοικτά τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και του δημοσιονομικού κενού του 2015. Την ίδια ώρα, πάντως, Ευρωπαίος αξιωματούχος διαβεβαίωνε ότι όταν κλείσει ο έλεγχος, η δόση που θα εκταμιευτεί θα επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες της Ελλάδας.

Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι για να κλείσει ο έλεγχος θα πρέπει να επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σε ολόκληρη την ατζέντα. Ειδικότερα:

1. Ομαδικές απολύσεις: Η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Ι. Βρούτση, με τους επικεφαλής της τρόικας αναβλήθηκε για σήμερα, καθώς προείχε η συνάντηση για τις τράπεζες μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας. Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε ως επίσης «μεγάλο πρόβλημα» το θέμα των ομαδικών απολύσεων, δεδομένων των πιέσεων που ασκεί η τρόικα για την απελευθέρωση της διαδικασίας.

2. Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες πως υπάρ-

χουν σημεία σύγκλισης και συμπλήρωσε ότι φαίνεται να αποδέχονται τις ελληνικές εναλλακτικές προτάσεις για φάρμακα, φαρμακεία, γάλα, βιβλία. Πάντως, ακόμα το ζήτημα δεν έχει κλείσει.

3. Επικαιροποίηση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Εως τον Μάιο θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή. Το Μεσοπρόθεσμο θα περιλαμβάνει και τις περιοχές από τις οποίες θα προκύψει η αναγκαία προσαρμογή για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Πέραν αυτών, Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες δήλωσε χθες πως «σε αυτό το σημείο γνωρίζουμε πια τις υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα από τώρα έως το φθινόπωρο, μέχρι και το τελευταίο σεντ». Ετσι είναι σχεδόν σίγουρο ότι εφόσον «δεν θα γίνει άλλη αξιολόγηση πριν από τις ευρωεκλογές, η δόση θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη για να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα από τώρα μέχρι το τέλος της άνοιξης», ανέφερε ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ από τη Ρίγα της Λεττονίας: «Τα πρώτα βήματα για την εκταμίευση των υπόλοιπων κεφαλαίων ύψους 10,1 δισ. ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), μπορούν να γίνουν ακόμη και την επόμενη εβδομάδα».

Πάντως, η αξιολόγηση πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup και η εκταμίευση θα γίνει αργότερα, ενώ χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Οικονομικών εκτιμούσε ότι ο κ. Στουρνάρας θα μεταβεί χωρίς συμφωνία τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για το Εurogroup. Σε αυτή την περίπτωση το πιο πιθανό σενάριο είναι να «κλείσει» η συμφωνία μέσω τηλεδιάσκεψης κάποια στιγμή μέσα στον Μάρτιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή