Αδιέξοδο το ελληνικό πρόγραμμα κατά Τσίπρα

Αδιέξοδο το ελληνικό πρόγραμμα κατά Τσίπρα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- αδιέξοδο του ελληνικού προγράμματος και το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου ήταν τα ζητήματα στα οποία επέλεξε ο κ. Αλ. Τσίπρας να εστιάσει στην πρώτη συνάντηση που είχε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ανώτατο πολιτειακό παράγοντα ξένης χώρας, τον πρόεδρο της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ, με τον οποίο συναντήθηκε χθες. Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και η βουλευτής Νάντια Βαλαβάνη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας επισήμανε στον κ. Γκάουκ «τη μεγάλη ευθύνη που έχει η Γερμανία, ως μια χώρα που παίζει καθοριστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, γιατί ενθαρρύνει την επιβολή αδιέξοδων μέτρων, που διασπούν, διαιρούν την Ευρώπη και διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή στον Νότο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα». Αναφερόμενος στην πρόταση του κόμματός του για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, για διαγραφή χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «παράδοξο να αρνείται η Γερμανία μια λύση για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο» αντίστοιχη αυτής που δόθηκε στη Γερμανία με τη Διάσκεψη του Λονδίνου και εμπεριείχε όλα τα παραπάνω στοιχεία.

Αναφορικά με το ζήτημα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ιστορικό, ηθικό αλλά και υλικό χρέος της Γερμανίας», χαρακτήρισε θετικό βήμα την αποδοχή της ηθικής διάστασης από τον πρόεδρο της Γερμανίας, επέμεινε, ωστόσο, ότι «υπάρχει και μια υλική διάσταση, που για άλλες χώρες έχει εκπληρωθεί από τη Γερμανία, όμως για την Ελλάδα δεν έχει εκπληρωθεί». Και αφού ανέφερε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε παραιτήθηκαν από την εκπλήρωση αυτού του χρέους, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα το θέσει επί τάπητος.

Ο κ. Γλέζος, χαιρετώντας τον κ. Γκάουκ, ο οποίος τον υποδέχθηκε λέγοντας ότι είναι χαρά και τιμή που γνωρίζει έναν μύθο, του είπε ότι τον περίμενε στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, αλλά η πρόσκλησή του δεν βρήκε ανταπόκριση. Απαντώντας σε ερώτηση για αυτή του την παρατήρηση, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είχε θέσει σχετικό αίτημα, αλλά ο Γερμανός πρόεδρος τον ενημέρωσε ότι δεν του το διαβίβασε κανείς. Ο κ. Γκάουκ του απάντησε, πάντως, ότι θα μεταβεί στο χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων. Αναφερόμενος στο ζήτημα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, ο κ. Γλέζος ανέφερε ότι η Γερμανία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι άλλων χωρών αλλά όχι έναντι της Ελλάδας, η οποία υφίσταται μια αδικία και ότι ο πρόεδρος της Γερμανίας στάθηκε στην ηθική διάσταση του ζητήματος, λέγοντας ότι θα μεταφέρει τα υπόλοιπα στην κυβέρνηση της χώρας του.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας θα μιλήσει σήμερα σε σύσκεψη οργανώσεων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική και θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες και το πλαίσιο προετοιμασίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή