ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος παρουσίασε η Συλβάνα Ράπτη

ti-diakiryxi-toy-eyropaikoy-sosialistikoy-kommatos-paroysiase-i-sylvana-rapti-2011043

Τη διακήρυξη-μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) που αποτελεί έναν οδικό χάρτη 10 σημείων -προτεραιοτήτων «με προορισμό μια Ευρώπη που προοδεύει, προστατεύει και δρα υπέρ των πολιτών», παρουσίασε η επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο και μέλος του προεδρείου του ΕΣΚ, Συλβάνα Ράπτη, κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας των εργασιών της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της «Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης».

Αφού επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο συνδετικός κρίκος της «Ελιάς» με το ΕΣΚ, η κ. Ράπτη τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να προτιμήσουν τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, διότι το μήνυμα που στέλνουν είναι καθαρό και συνοψίζεται στο ότι: «θέλουμε δίπλα στην οικονομική Ευρώπη να υπάρχει ισότιμα η κοινωνική Ευρώπη, δίπλα στους οικονομκούς δείκτες να υπάρχουν δεσμευτικά στα κείμενα των αποφάσεων και οι κοινωνικοί δείκτες». Υπογράμμισε δε ότι «για να προχωρήσουμε με την "Ελιά" δεν αρκεί να αθροίσουμε τις δυνάμεις μας μέσα στην αίθουσα, πρέπει να ενώσουμε την ψυχή μας».

Εν συνεχεία η κ. Ράπτη αναφέρθηκε στους 10 στόχους της διακήρυξης του ΕΣΚ:

– Η πρώτη προτεραιότητα είναι το χτύπημα της ανεργίας, με επίκεντρο το πρόγραμμα «εγγύηση για τους νέους», κατά το οποίο σε κάθε νέο έως 25 ετών -προερχόμενου από χώρα σε κρίση- μέσα σε 4 μήνες από την ολοκλήρωση των σπουδών του θα πρέπει να τους προσφερθεί είτε θέση επιμόρφωσης, είτε κατάρτισης, είτε εργασίας, με συνολικό κονδύλι 6 δισ. ευρώ. Η κ. Ράπτη σχολίασε ότι τα χρήματα είναι λίγα, ωστόσο πρόσθεσε πως είναι είναι κάτι που έκαναν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, στόχος των οποίων είναι να αυξηθεί το κονδύλι και το όριο ηλικίας να επεκταθεί έως τους νέους 30 ετών.

– Η ανάκαμψη είναι το δεύτερο σημείο. «Η λιτότητα έβλαψε τις οικονομίες μας με αποτέλεσμα να τιμωτηθούν οι τελευταίοι που έφταιγαν για την κρίση» είπε η κ. Ράπτη και τόνισε ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών για τις εθνικές επενδύσεις. Τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να διατηρούν την κυριαρχία τους, αλλά ταυτόχορνα να συμμετέχουν πλήρως στην άσκηση του δημοκρατικού ελέγχου, είπε, για να υπογραμμίσει πως για τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές οι πολιτικές της τρόικας έχουν αποτύχει και ότι μετά το τέλος της αποστολής της θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα άλλο μοντέλο στο πλαίσιο των συνθηκών της ΕΕ, ένα μοντέλο δημοκρατικό, κοινωνικά υπεύθυνο και αξιόπιστο.

– «Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν ποτέ πια να τζογάρουν με τις ζωές των πολιτών» είπε αναφερόμενη στο τρίτο σημείο, τονίζοντας πως είναι απαραίτητες οι ρυθμίσες, ώστε οι τράπεζες να υπηρετούν τις κοινωνίες και από την άλλη οι επενδυτές, όχι μόνο να απολαμβάνουν τα κέρδη, αλλά και να αναλαμβάνουν τις ζημιές των τραπεζών. Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε τις προτάσεις των σοσιαλιστών για, μεταξύ άλλων, φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ανεξάρτητο οργανισμό για την πιστοληπτική ικανότητα και οικδόμηση ισχυρής ένωσης τεαπεζών.

– Μια κοινωνική Ευρώπη που δεν θα αφήνει πίσω κανέναν, με ποιότητα εκπαίδευσης, υγειονομική περίθαλψη για όλους, είναι το τέταρτο σημείο.

– Πέμπτο σημείο το ζήτημα της ισότητας και της διασφάλισης και ενδυνάμωσης των δικαιωμάτων της γυναίκας, παραμένει προτεραιότητα. «Θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία» σημείωσε.

– Ως συνέχεια του προηγούμενου, το έκτο σημείο μιλά για μια ΕΕ της διαφορετικότητας και της πολυμορφίας.

– Η ζωή των Ευρωπαίων πολιτών με ασφάλεια και υγεία για όλους, αυστηρότερους κανόνες ώστε οι καταναλωτές να έχουν δύναμη, είναι το έβδομο σημείο. Στο ίδιο πλαίσιο, αναγνωρίζεται ο στρατηγικής σημασίας ρόλος της γεωργίας και αλιείας για τις κοινωνίες μας, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η ψηφιακή ατζένα και η ευρεία πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ακόμα, η προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

– Η περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή, είναι η όγδοη προτεραιότητα. «Είμαστε εμείς που βάλαμε την ιδέα που έγινε αποδεκτή να υπάρχει κοινός υποψήφιος από κάθε κόμμα για τη θέση της προεδρίας της Κομισιόν, τον οποίο τα κόμματα θα υποδεινύουν πριν τις εκλογές ώστε να ξέρει κάθε ψηφοφόρος σε ποιον εμπιστεύεται το μέλλον του» είπε. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι «ο δικός μας υποψήφιος είναι ο Μάρτιν Σουλτς», «τον επιλέξαμε γιατί είναι ο άνθρωπος που έβαλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τροχιοδρομήσει και να πιέσει την Κομισιόν με στόχο να κάνει την Ευρώπη πιο κοινωνική».

– Η «Πράσινη Ευρώπη», η ανάκτηση της πρωτοπορίας για την προστασίας της φύσης, την καταπολέμηση της ρύπανσης, είναι το ένατο σημείο.

– Το δέκατο και τελευταίο σημείο αφορά στη θέση της ΕΕ στον κόσμο. Στο συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, το θέμα είναι η Ευρώπη να είναι ο ισχυρός παίκτης για να προωθεί την ειρήνη και την ευημερία, είπε η κ. Ράπτη, για να προσθέσει ότι «η Ευρώπη έχει εργαλεία, συνδυάζει την άμυνα, την ανάπτυξη τη διπλωματία, το εμπόριο» και πως αυτό που χρειάζεται είναι ένα σπρώξιμο, το οποίοι οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές μπορούν να προωθήσουν.

Η δεύτερη ημέρα της Συνδιάσκεψης συνεχίζεται με τοποθετήσεις συμμετεχόντων.

Στις παρουσίες της σημερινής ημέρας της Συνδιάσκεψης της «Ελιάς» συγκαταλέγεται, μεταξύ άλλων, και εκείνη του Κώστα Λαλιώτη. Ο κ. Λαλιώτης είχε δώσει το «παρών» και σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει προ μηνός το ΠΑΣΟΚ μαζί με το ΙΣΤΑΜΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Υγεία και την Κοινωνική Συνοχή.