Europolitique: Ευρωεκλογές χωρίς σαφήνεια

Europolitique: Ευρωεκλογές χωρίς σαφήνεια

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitique δημοσιεύει μια ανάλυση με τίτλο «Ευρωεκλογές: μια εκλογή και ερωτήματα», επισημαίνοντας ότι η προεκλογική εκστρατεία ξεκινά χωρίς να έχουν όλα αποσαφηνιστεί και χωρίς να έχουν ανακοινωθεί με σαφήνεια οι κανόνες του παιχνιδιού. «Θα πρέπει να αρκεστούμε στις ερμηνείες της Συνθήκης της Λισαβόνας είτε από τους μεν είτε από τους δε», σχολιάζει και παραθέτει τα ακόλουθα πέντε ερωτήματα:

1) Αν το κόμμα που θα ηγηθεί των εκλογών της 25ης Μαΐου νομιμοποιείται να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υποψήφιος του θα πρέπει εν τέλει να συγκεντρώσει πλειοψηφία στήριξης εντός του ΕΚ. Τίποτα όμως δεν δείχνει ότι κάποιος άλλος υποψήφιος δεν μπορεί να προσπαθήσει να σχηματίσει και εκείνος πλειοψηφία και να «αρπάξει» τη θέση.

2) Η κατάσταση περιπλέκεται αν τα αποτελέσματα δείξουν μικρή διαφορά μεταξύ ΕΛΚ και Σοσιαλιστών. Και οι δυο πολιτικές ομάδες θα αναζητήσουν πλειοψηφία εντός του ΕΚ. Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι εκείνο που θα διαθέτει περιθώρια χειρισμών, ενδεχομένως εις βάρος του ΕΚ.

3) Θα είναι σε θέση ο Μάρτιν Σουλτς —ως πρόεδρος της Επιτροπής— να έρθει σε σύγκρουση με τη θέληση της Καγκελαρίου Μέρκελ; Και αν δεν πάρει τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής, θα του δοθεί ως παρηγοριά κάποια άλλη θέση;

4) Ο ορισμός του Προέδρου της Επιτροπής συνδέεται και με τον ορισμό του μελλοντικού Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; Η απάντηση είναι ναι. Το ενδιαφέρον τους έχουν εκφράσει τόσο οι Ισπανοί όσο και οι Γάλλοι.

5) Τέλος, μήπως έχουν όλα ήδη αποφασιστεί μεταξύ κυβερνήσεων, σε διμερείς συναντήσεις και στους διαδρόμους των πολιτικών ομάδων; Η απάντηση είναι όχι. Μόνο ορισμένοι «δρώντες» είναι ήδη καλά πληροφορημένοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή