Μείωση τριετιών για μακροχρόνια ανέργους

Μείωση τριετιών για μακροχρόνια ανέργους

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να επέλθει συμφωνία έως την Κυριακή το βράδυ ή το αργότερο έως την Τρίτη ξεκίνησαν χθες και αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες ώρες. Ενδεικτικό των προσπαθειών που γίνονται για να συγκλίνουν οι δύο πλευρές είναι ότι χθες ολόκληρη την ημέρα διεξάγονταν διυπουργικές συσκέψεις και τα ραντεβού μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας και των υπουργών ξεκίνησαν στις 9 το βράδυ.

Πάντως, ένα από τα σημαντικότερα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι τα εργασιακά: Κατάργηση των τριετιών (μισθολογικών ωριμάνσεων) στον ιδιωτικό τομέα, παντί τρόπω. Συμμάζεμα στα προνοιακά επιδόματα και διανομή μέρους των κονδυλίων για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, και μείωση 3,9 ποσοστιαίων μονάδων σε όφελος μόνο των εργοδοτικών εισφορών από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Διοικητικές αλλαγές στα Ταμεία. Αυτά είναι τα βασικά θέματα, με τη μεγαλύτερη δυσκολία να επικεντρώνεται στην επιμονή της τρόικας για κατάργηση των τριετιών.

Το υπουργείο Εργασίας επιχείρησε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πίεση που άσκησε η τρόικα για την κατάργηση των προσαυξήσεων που λαμβάνουν μετά την πρώτη τριετία προϋπηρεσίας και έως και τρεις τριετίες οι αμειβόμενοι με τα κατώτατα όρια στον ιδιωτικό τομέα, με ένα συμβιβασμό που μπορεί να αφορά μόνο τους μακροχρόνια ανέργους εφόσον προσληφθούν από τις επιχειρήσεις.

«Η μόνη υποχώρηση που μπορούμε να κάνουμε είναι να υπάρξει ένα μικρό discount στην περίπτωση πρόσληψης μακροχρονίως ανέργων» δήλωσε στέλεχος του υπουργείου που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Πάντως έως και αργά χθες το βράδυ δεν είχε γίνει σαφές εάν η τρόικα αποδεχόταν, ως αντίβαρο, τη μείωση των τριετιών μόνο για τους μακροχρόνια ανέργους.

Επίσης η τρόικα ζήτησε να γίνει η άθροιση όλων των διάσπαρτων επιδομάτων που χορηγούνται από το υπουργείο Εργασίας και τους Οργανισμούς και να αναδιανεμηθεί μέρος των κονδυλίων για την εφαρμογή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Αναφορικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, υπάρχει ήδη συμφωνία να προχωρήσει άπαξ η μείωση με 3,9 ποσοστιαίες μονάδες σε όφελος της εργοδοτικής συμμετοχής. Ταυτοχρόνως συμφωνήθηκε να υπάρχει πρόβλεψη και για τη μείωση 1% υπέρ της εργατικής συμμετοχής από το 2016.

Βασικό στέλεχος του υπουργείου Εργασίας προέβλεπε ότι μάλλον είναι κοντά οι δύο πλευρές και σ’ ένα συμβιβασμό για το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης προτείνει να μεταβιβαστεί η ουσιαστική ευθύνη έγκρισης των ομαδικών απολύσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Η πρόταση αυτή θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα κι ενδεχομένως -αν γίνει αποδεκτή- θα επανεξεταστεί η ρύθμιση στο τέλος του χρόνου.

Παράλληλα, θέμα υπάρχει και με τις απολύσεις στο Δημόσιο. Η τρόικα επιμένει στην απαίτησή της για απολύσεις και το 2015, αλλά κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε χθες πως «από τη δική μας πλευρά προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι είναι ένα μέτρο που δεν μπορεί να περάσει γιατί θα διαταράξει ένα σύνολο 600.000 υπαλλήλων για ένα μικρό αριθμό απολύσεων». Ανοικτά παραμένουν επίσης και τα ζητήματα που αφορούν την επίτευξη του στόχου του 2013 για τη διαθεσιμότητα (δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα οι 4.000 υπάλληλοι των δήμων που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας), ενώ τρόικα και κυβέρνηση δεν έχουν συμφωνήσει και στον αριθμό των διαθεσίμων του 2014.

Τα δημοσιονομικά

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, το ζήτημα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος βάσει του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 παραμένει ένα από τα βασικότερα «αγκάθια». Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη διάθεση του πλεονάσματος, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο και όπως έχει δεσμευτεί, με την τρόικα να «γκρινιάζει» για το πώς θα γίνει η διανομή του.

Παράλληλα, για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου περί ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, η επικεφαλής του ΤΧΣ, κ. Αναστασία Σακελλαρίου, είχε πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή