Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα

Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της Τρίτης θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, απουσία του εκπροσώπου του ΔΝΤ, κ. Πολ Τόμσεν, σε μία προσπάθεια να επέλθει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). “Συνεχίζουμε και αύριο. Πάει καλά. Έχουμε φτάσει πολύ κοντά αλλά υπάρχουν  ακόμη ανοικτά θέματα”, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά το νέο μαραθώνιο της Δευτέρας που ολοκληρώθηκε στα 2 τα ξημερώματα της Τρίτης.

Το ίδιο στέλεχος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει την Τρίτη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο αλλά πρόσθεσε “αν δεν κλείσουμε αύριο θα κλείσουμε τις επόμενες ημέρες”. Ο λόγος για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται είναι επειδή υπάρχουν πολλά θέματα. ΣΕ ότι αφορά τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η τρόικα επιμένει στην προώθηση νόμου για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για το 2015 ενώ επισήμανε ότι είμαστε πιο κοντά στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ και έχουμε σχεδόν κλείσει το ζήτημα των φόρων υπέρ τρίτων.

Πάντως, το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 και του κοινωνικού μερίσματος που θέλει η κυβέρνηση να διανείμει. Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι υπάρχει διαφορά με την τρόικα επ' αυτού και ότι η τρόικα δεν έχει θέσει κάποιο συγκεκριμένο νούμερο στη συζήτηση. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι στελέχη της τρόικας εξέφραζαν στην “Κ” την αισιοδοξία τους πώς  θα υπάρξει συμφωνία. Οι συζητήσεις την Τρίτη θα συνεχιστούν με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και της ΕΚΤ και το μόνιμο αντιπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ενώ  ο κ. Στουρνάρας θα αναχωρήσει το μεσημέρι για τις Βρυξέλλες. 

Κορυφαίο στέλεχος του υπ. Οικονομικών υποστήριζε ότι το πρόβλημα με το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πως οι εκπρόσωποι της τρόικας είχαν παρουσιάσει μία πολύ διαφορετική –και χειρότερη– εικόνα στους προϊσταμένους τους και τώρα δεν μπορούν εύκολα να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι έπεσαν έξω. Από την άλλη πλευρά, η τρόικα θεωρεί ότι ένα σημαντικό μέρος του πλεονάσματος δεν είναι διατηρήσιμο. Επιπλέον, διαφωνεί με την παροχή εφάπαξ επιδομάτων στους ενστόλους και αντιπροτείνει τη διάθεση του υπερβάλλοντος πλεονάσματος σε μέτρα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Για μία ακόμα ημέρα, χθες, διεξήχθησαν αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας και των υπουργών που χειρίζονται τα κρίσιμα θέματα. Μάλιστα, οι επικεφαλής της τρόικας ενδιαμέσως των συσκέψεων είχαν επικοινωνία με τους προϊσταμένους τους, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις και λαμβάνοντας εντολές για τη στάση που θα τηρήσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις συναντήσεις, από όλα τα υπουργεία (Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Ανάπτυξης), αλλά και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μεταδιδόταν ένα κλίμα αισιοδοξίας ότι σταδιακά γεφυρώνεται το χάσμα. Ειδικά στο φλέγον ζήτημα του νόμου περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΧΣ υποστήριξε ότι «κλείσαμε τα τραπεζικά».

Εφόσον επέλθει συμφωνία μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, τότε μέσα στις επόμενες 10 ημέρες τα κλιμάκια της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα συντάξουν τις εκθέσεις τους και θα παραπέμψουν σε Eurogroup (κατά πάσα πιθανότητα της 1ης Απριλίου στην Αθήνα) και εκτελεστικό συμβούλιο, αντιστοίχως, τις αποφάσεις για τις δόσεις. Στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία, τότε οι διεργασίες θα συνεχιστούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail). Αλλωστε, οι επικεφαλής της τρόικας είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν από την Αθήνα σήμερα, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης.

Βασικό προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει η ροή των εκταμιεύσεων των δόσεων προς την Ελλάδα είναι η ψήφιση των όσων συμφωνηθούν με την τρόικα για τράπεζες, φορολογικά, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ΟΟΣΑ, εργασιακά κ.λπ. Πρόκειται για τον επόμενο σκόπελο (έπειτα από εκείνον της διαπραγμάτευσης με την τρόικα) που θα κληθεί να ξεπεράσει η κυβέρνηση. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να έλθει, το ταχύτερο, στο Κοινοβούλιο και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιλέξει την τακτική τού «όλα ή τίποτε», εντάσσοντας το σύνολο των διατάξεων σε ένα και μόνο άρθρο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι βουλευτές δεν θα έχουν την επιλογή της καταψήφισης κάποιου άρθρου, αλλά θα κληθούν πιεστικά να επιλέξουν το «ναι», «όχι» ή «παρών» για το σύνολο των διατάξεων.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε μία νέα διαπραγμάτευση στη Βουλή», σημειώνει με αρκετή δόση ειλικρίνειας κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στην «Κ», προσθέτοντας ότι οι βουλευτές θα πρέπει να δουν το δάσος της συμφωνίας και της πορείας προς την απαλλαγή από τα Μνημόνια με τη σημερινή τους μορφή και όχι το δέντρο των επιμέρους ενστάσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή