ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: «Η Ελλάδα βαδίζει στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο»

ey-venizelos-i-ellada-vadizei-stin-exodo-apo-tin-krisi-kai-to-mnimonio-2012603

«Η Ελλάδα κάνει τα τελευταία βήματα, βαδίζοντας στην έξοδο, από την κρίση και το μνημόνιο. Οι θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται. Αναγνωρίζονται με καθυστέρηση και με δυσκολίες, οι οποίες είναι αδικαιολόγητες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με τη συμφωνία με την τρόικα.

Σε γραπτή δήλωσή του από τις Βρυξέλες, όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αυτό δείχνει πως η διαπραγμάτευση ήταν και είναι πάντα δύσκολη, γιατί πρέπει να πείσουμε πάρα πολλούς διεθνείς παράγοντες, πολλές κυβερνήσεις, πολλά κοινοβούλια.

«Έχω ζήσει αυτές τις τελευταίες μέρες της διαπραγμάτευσης από εδώ, από τις Βρυξέλλες, και χαίρομαι γιατί έχουμε ένα αποτέλεσμα που μας επιτρέπει τώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη και είναι σε απόλυτη φτώχεια», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τονίζει ότι «έχουμε τώρα τη δυνατότητα να στρέψουμε την προσοχή μας στην πραγματική οικονομία, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, να χτυπήσουμε την ανεργία, που είναι το σαράκι της κοινωνίας μας και ιδίως της νέας γενιάς, στην καρδιά της».

Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει, ακόμη, ότι το μόνο αποφασιστικό χτύπημα είναι η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για επενδύσεις, ένα κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας και ότι ο ελληνικός λαός είναι αυτός που «μας βοήθησε με το μεγάλο του επίτευγμα που είναι το πρωτογενές πλεόνασμα». «Αυτό είναι το αποστομωτικό στοιχείο και με αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα, τώρα, μπορούμε να στηρίξουμε και τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014 και των επόμενων ετών, χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις μέσα από την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μέσα από το πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε να αποκαταστήσουμε αδικίες και να επιστρέψουμε ένα μικρό ποσοστό των θυσιών σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ανέφερε ότι δεν μπορούμε φυσικά να εφησυχάσουμε, η προσπάθεια είναι συνεχής, αλλά μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. «Αυτό έχει ανάγκη η χώρα μας. Από ένα μήνυμα αισιοδοξίας γιατί έτσι βλέπει όλος ο ελληνικός λαός ότι δεν υπάρχει ένας σκοτεινός ορίζοντας μέσα στον οποίο θα κυριαρχεί πάντα η τρόικα και το μνημόνιο» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει και θα ξαναγίνει μια κανονική, ισότιμη, κυρίαρχη ευρωπαϊκή χώρα. Κάποιοι που δεν ξέρουν τι να πουν και τι να κάνουν πολιτικά "χωρίς τους βαρβάρους" είναι πράγματι σε δύσκολη θέση, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ικανοποιημένη γιατί βλέπει πως οι κόποι και οι θυσίες πιάνουν τόπο», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.