Τα «βήματα» έως την εκταμίευση

Τα «βήματα» έως την εκταμίευση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ψήφιση από τη Βουλή των όσων συμφωνήθηκαν με την τρόικα αποτελεί το βασικό προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει η εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για την επόμενη μεγάλη διαπραγμάτευση -αυτή της διευθέτησης του χρέους- που τυπικά θα αρχίσει στις αρχές Μαΐου, αλλά παρασκηνιακά έχει ήδη ξεκινήσει.

Πρώτο μέλημα, όμως, είναι η σύνταξη του ή των νομοσχεδίων που θα κατατεθούν στη Βουλή και θα επικυρώνουν τη συμφωνία με την τρόικα στα τραπεζικά ζητήματα, στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ, στα φορολογικά, στα εργασιακά κ.λπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να συνταχθεί ένα πολυνομοσχέδιο, ενώ δεν έχει ακόμη αποκλειστεί να συμπεριληφθούν όλες οι διατάξεις σε ένα άρθρο. Πάντως, χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι ο χειρισμός της νομοθετικής διαδικασίας θα αποφασιστεί από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Εφόσον περάσει από τη Βουλή η συμφωνία με την τρόικα, τότε θα εκταμιευθούν και οι δόσεις. Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση αναμένεται από το Eurogroup της 1ης Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Ωστόσο, ακόμα δεν είναι γνωστό εάν η δόση από την Ευρωζώνη θα έρθει σε μία ή δύο υποδόσεις. Συνολικά για την Ελλάδα είναι διαθέσιμα 11 δισ. ευρώ, αλλά στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι θα διατεθούν περί τα 8,3 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι υποχρεώσεις του Μαΐου, που ανέρχονται σε 9,8 δισ. ευρώ και πρέπει να καλυφθούν το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, είναι διασφαλισμένες.

Επίσης, η κυβέρνηση περιμένει και από το ΔΝΤ να εκταμιεύσει τις δικές του δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο θα διαθέσει δύο δόσεις συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ (ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των δόσεων που θα εγκριθούν στα 11,9 δισ. ευρώ). Μάλιστα, το ΔΝΤ θα τις εκταμιεύσει εφάπαξ και εκτιμάται ότι η διάθεση των δανείων αυτών αναμένεται μέσα στον Απρίλιο.

Το επόμενο μεγάλο βήμα για την κυβέρνηση είναι η οργάνωση και προώθηση του αιτήματος για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας, για να ζητήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη να αναλάβει δράση για το ελληνικό χρέος, θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα (θα επικυρωθεί από τη Eurostat στις 23 Απριλίου). Δεύτερον, να βρίσκεται εντός τροχιάς το πρόγραμμα (διασφαλίζεται με την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας). Με αυτά τα δεδομένα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στο Eurogroup της 5ης Μαΐου θα δηλώσει ότι η Ελλάδα αντεπεξήλθε των υποχρεώσεών της και τώρα η Ευρωζώνη πρέπει να πράξει το ίδιο για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή