Κρίσιμες ψηφοφορίες για τη δόση

Κρίσιμες ψηφοφορίες για τη δόση

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ενδιάμεση λύση που να εξασφαλίζει σχετική πειθαρχία στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά και ταυτόχρονα δεν θα εμφανίζεται να «εκβιάζει» τους βουλευτές των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης, κατέληξαν χθες οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος ως προς το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας.

Οι δύο άνδρες φέρεται να κατέληξαν ότι το νομοσχέδιο με τα συμφωνηθέντα θα αποτελείται, εντέλει, από δύο ή τρία άρθρα, ένα εκ των οποίων θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ σε ένα ή δύο άρθρα θα περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις που υπαγορεύονται από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και οι φορολογικές ρυθμίσεις.

Η χθεσινή απόφαση έρχεται να «συνδυάσει» αφενός την απόφαση του Μαξίμου να σηματοδοτηθεί ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την τρόικα συνιστά ένα αδιαίρετο σύνολο που δεν μπορεί να τεθεί σε νέα διαπραγμάτευση με τη Βουλή ούτε μπορεί να εγκριθεί μερικώς, αφετέρου τις δύσκολες ισορροπίες στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δύο κομμάτων, ιδίως δε του ΠΑΣΟΚ με τη διαφωνία των «παπανδρεϊκών» επί του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το ενιαίο σχέδιο νόμου, καθώς πλέον ο χρόνος πιέζει και μάλλον εγκαταλείπεται το σενάριο διαφορετικών νομοσχεδίων, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα, και το νωρίτερο στις 26 Μαρτίου. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει κλείσει η νομοθετική εκκρεμότητα μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στην Αθήνα, την 1η Απριλίου, θα επιλεγεί και πάλι η διαδικασία του κατεπείγοντος ώστε η συζήτηση να εξαντληθεί σε μία συνεδρίαση της επιτροπής και σε μία της Ολομέλειας του σώματος.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος κατέληξαν και στην επιτροπή που θα αναλάβει να καταθέσει προτάσεις για τον τρόπο διανομής του «κοινωνικού μερίσματος», δηλαδή των 500 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Αυτή θα απαρτίζεται από τους Στ. Παπασταύρου, Π. Τσακλόγλου, Χρ. Πρωτόπαπα, Β. Κεγκέρογλου και Γ. Κουτρουμάνη.

Η στάση Παπανδρέου

Το Μαξίμου και τη Χαρ. Τρικούπη φέρεται να απασχολεί η στάση που θα ακολουθήσει στο ζήτημα των τραπεζών ο κ. Γ. Παπανδρέου, γι’ αυτό και χθες ο κ. Γ. Στουρνάρας επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρώην πρωθυπουργό προκειμένου να του γνωστοποιήσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ουδέποτε υπονόμευσε την εθνική προσπάθεια, αντίθετα στο παρελθόν την επωμίστηκε μόνος του. Ωστόσο, επιφυλάχθηκε να απαντήσει περί του τι θα πράξει, έως ότου μελετήσει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου. Η επικοινωνία Στουρνάρα – Παπανδρέου πραγματοποιήθηκε εν γνώσει -αν όχι κατ’ εντολήν- των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, οι οποίοι επιδιώκουν, κατ’ ελάχιστον, να στηριχθεί η θέση για τις τράπεζες από το σύνολο των βουλευτών της συμπολίτευσης, ανεξαρτήτως του τι θα πράξει σε προσωπικό επίπεδο ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή για τις τράπεζες θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και απεσταλμένου εκ μέρους του αρμόδιου για τον Ανταγωνισμό επιτρόπου, Χοακίν Αλμούνια. Αυτό θα γίνει προκειμένου να υπάρξει και «έξωθεν μαρτυρία» ότι η σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίηση δεν αποκλίνει από τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ωστόσο, τα προβλήματα για την κυβέρνηση δεν εξαντλούνται στη στάση του κ. Παπανδρέου, καθώς πολλοί βουλευτές διατυπώνουν ενστάσεις, αν και εκτιμάται ότι δεν θα οδηγηθούν σε καταψήφιση της συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρείται ζήτημα χρόνου η αποχώρηση του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου από την κυβέρνηση. Ο Λαρισαίος αναπλ. υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης ουδέποτε έκρυψε την αντίθεσή του στη ρύθμιση για το φρέσκο γάλα και πλέον θεωρείται δεδομένο ότι θα αποστασιοποιηθεί από την κυβερνητική θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή