ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιχμές Φ. Κουβέλη κατά του «Ποταμιού»

aichmes-f-koyveli-kata-toy-potamioy-2012854

Δύο έμμεσες αλλά σοβαρότατες καταγγελίες έκανε χθες ο κ. Φώτης Κουβέλης, υποστηρίζοντας ότι εγχώρια ιδιωτικά συμφέροντα χρησιμοποίησαν την τρόικα και τα Μνημόνια προς ίδιον όφελος και ότι, επιπλέον, κάποια αντίστοιχα συμφέροντα κρύβονται ίσως και πίσω από το «Ποτάμι» του κ. Στ. Θεοδωράκη!

«Τα κόμματα είναι έκφραση των διεκδικήσεων και των αναγκών της κοινωνίας. Διαφορετικά, δεν έχουν λόγο ύπαρξης και δικαιολογείται η καχυποψία, για να μην πω η βεβαιότητα, ότι θα εξυπηρετήσουν κάτι άλλο και όχι τις ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας», ήταν το αιχμηρότατο σχόλιο του κ. Κουβέλη όταν ρωτήθηκε για το «Ποτάμι». Παράλληλα, δε, όταν ρωτήθηκε για τις φημολογούμενες, τα τελευταία χρόνια, σχέσεις της τρόικας με ιδιωτικά συμφέροντα, ήταν για πρώτη φορά τόσο κατηγορηματικός: «Υπήρχαν ζητήματα τα οποία δεν αποτελούσαν στοιχεία της διαπραγμάτευσης ούτε αναφέρονταν στις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Αυτά υποβλήθηκαν από το εσωτερικό της χώρας για να επιβληθούν από το εξωτερικό της χώρας», είπε επί λέξει.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε (Star) ο κ. Κουβέλης ήταν ασυνήθιστα αιχμηρός και με τις τράπεζες, τις οποίες κάλεσε να χορηγήσουν επιτέλους δάνεια, υπενθυμίζοντας ότι έχουν πάρει για την ανακεφαλ αίοποίησή τους χρήματα που αποτελούν μέρος του δημοσίου χρέους, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για αναίτιες υποχωρήσεις στην τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα, τονίζοντας ότι από τα 2,9 δισ. ευρώ τουλάχιστον τα 2 δισ. θα έπρεπε να επιστραφούν στην κοινωνία.

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ακόμη και η παρατηρούμενη αλλαγή του ύφους του κ. Κουβέλη τις τελευταίες μέρες προφανώς δεν είναι άσχετη με τη δημοσκοπική διαπίστωση ότι το «Ποτάμι» απειλεί ακόμη και τον στόχο της ΔΗΜΑΡ να εκλέξει έστω έναν ευρωβουλευτή τον Μάιο.