Αλλαγές στη χρηματοδότηση κομμάτων

Αλλαγές στη χρηματοδότηση κομμάτων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή του τρόπου του επιμερισμού της έκτακτης χρηματοδότησης των κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά και των επόμενων εθνικών εκλογών, περιλαμβάνει ο νέος εκλογικός νόμος που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή. Συγκεκριμένα, στο εξής, χρήματα από το κονδύλι που κάθε φορά θα εγκρίνεται θα λαμβάνουν όλα τα κόμματα που έχουν εκλέξει εκπροσώπους είτε στις προηγούμενες ευρωεκλογές είτε στις εθνικές εκλογές. Η συγκεκριμένη αλλαγή αποφασίστηκε καθώς μέχρι σήμερα, για να χρηματοδοτηθεί ένα κόμμα π.χ. στις ευρωεκλογές θα έπρεπε να διαθέτει ήδη ευρωβουλευτές (και στις εθνικές εκλογές ήδη εκλεγμένους εθνικούς βουλευτές) με συνέπεια π.χ οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ να μη δικαιούνταν χρηματοδότησης ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Ετσι διατηρήθηκε μεν η πρόβλεψη όλα τα κόμματα να λαμβάνουν το 40% της χρηματοδότησής τους βάσει του αποτελέσματος που θα πετυχαίνουν σε κάθε εκλογική διαδικασία, αλλά από το «υπόλοιπο» κονδύλι αποφασίστηκε το 10% να το παίρνουν όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα που διαθέτουν ήδη εκπροσώπους είτε στη Βουλή είτε στην Ευρωβουλή.

Εξυπακούεται, βέβαια, πως καίτοι δεν ορίζεται στον νέο νόμο, η Χρυσή Αυγή δεν θα τύχει καμίας απολύτως χρηματοδότησης, καθώς αυτή έχει αρθεί μέχρι να τελεσιδικήσουν οι κατηγορίες σε βάρος της, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει βέβαια και ποιο θα είναι το συνολικό ποσό που θα μοιραστούν τα «υπόλοιπα» κόμματα, καθώς οι πληροφορίες ότι αυτό θα μειωθεί σε περίπου 10 εκατ. ευρώ (από τα 55 εκατ. που ήταν το 2009) προκαλεί την καθολική αντίδραση των επιτελείων τους έναντι του υπουργείου των Οικονομικών.

Οι υπόλοιπες αλλαγές που θα ισχύσουν από τις προσεχείς κιόλας ευρωεκλογές λίγο πολύ είχαν προαναγγελθεί. Η βασικότερη είναι ότι στο εξής θα επιτρέπεται η δημοσιοποίηση όλων των δημοσκοπήσεων μέχρι και 24 ώρες προ των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών, ενώ μόνον την τελευταία μέρα (δηλαδή από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο και μέχρι τις 7 το απόγευμα της Κυριακής που θα κλείσουν οι κάλπες) απαγορεύεται ρητώς σε όλα τα ΜΜΕ να μεταδίδουν τα αποτελέσματα οποιασδήποτε εκλογικής έρευνας.

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά για την καθιέρωση της σταυροδοσίας και στις ευρωεκλογές, κάθε ψηφοφόρος θα μπορεί να σταυρώσει μέχρι και τέσσερις υποψηφίους ευρωβουλευτές του κόμματος που θα επιλέξει, ενώ αν εκ λάθους βάλει περισσότερους σταυρούς, το ψηφοδέλτιο δεν θα ακυρώνεται, αλλά δεν θα προσμετρούνται οι επιμέρους ψήφοι στα πρόσωπα. Για δε τους υποψηφίους θα ισχύσει ό,τι περίπου και στις εθνικές εκλογές. Με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα έχουν τη δυνατότητα δύο μόνον εμφανίσεων στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και τρεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αντιστοίχως δε θα ισχύσει και το πλαφόν των επιτρεπόμενων προεκλογικών τους δαπανών, το οποίο ορίζεται από τον νέο νόμο στα 135.000 ευρώ.

Τέλος, για πρώτη φορά θεσπίζεται η υποχρέωση όλων των υποψηφίων ευρωβουλευτών να καταβάλουν από 150 ευρώ για τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια, ενώ και οι συνδυασμοί υποχρεούνται να καταθέσουν στα δημόσια Ταμεία από 3.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή