Η ώρα για επάνοδο της χώρας στις αγορές

Η ώρα για επάνοδο της χώρας στις αγορές

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμα ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε νέο κύκλο με θετικές προοπτικές αποτελεί η αναμενόμενη έκδοση ομολόγου του Δημοσίου. Αρμόδια στελέχη με γνώση των συζητήσεων γύρω από το ζήτημα θεωρούν ότι έχει έρθει η στιγμή για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές. Κάτι που εκτός απροόπτου εκτιμάται ότι θα γίνει αυτή την εβδομάδα, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι εάν χαθεί το καλό μομέντουμ που υπάρχει σήμερα είναι πολύ επίπονο να δημιουργηθεί ξανά.

Αντιθέτως, εάν η κυβέρνηση εκμεταλλευτεί τη ροή καλών ειδήσεων των τελευταίων ημερών και επαναφέρει τη χώρα στις αγορές, τότε θεωρείται δεδομένο ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί και πάλι στην ατζέντα των διεθνών επενδυτών. Αλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, έχει ξεκαθαρίσει ότι απώτερος στόχος είναι η χώρα να χρηματοδοτεί πλήρως τις ανάγκες της μέσω των αγορών από το 2016 και μετά.

Διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και διεθνείς οίκοι έχουν τις τελευταίες ημέρες επιδοθεί σε εκτιμήσεις και αναλύσεις. Ολες συνηγορούν στο ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εκδώσει νέο ομόλογο, ενώ όσο περνούν οι ημέρες οι προβλέψεις για τους όρους των νέων τίτλων είναι ολοένα και καλύτερες. Οι Financial Times (F.T.) προχώρησαν μάλιστα και στη δημοσιοποίηση της ημέρας που θα πραγματοποιηθεί η έκδοση, αναφέροντας ότι αυτό θα συμβεί την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Απριλίου. Ημέρα κατά την οποία η καγκελάριος της Γερμανίας, κ. Αγκελα Μέρκελ, είναι προγραμματισμένο να βρεθεί στην Αθήνα.

Πάντως, η φημολογία είναι έντονη για κάθε πτυχή της επερχόμενης ομολογιακής έκδοσης. Αναφορικά με τον χρόνο που θα γίνει, υπάρχει η ξεκάθαρη πρόβλεψη των F.T., αλλά στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν να πραγματοποιηθεί νωρίτερα. Ωστόσο, το τοπίο είναι θολό, καθώς την Παρασκευή το βράδυ υπήρχε πληροφορία ότι τελικά η έκδοση θα λάβει χώρα στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Μεγάλη Τρίτη. Είναι σαφές, ότι ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία των νέων ομολόγων εξαρτάται κυρίως από πολιτικούς παράγοντες.

Είτε αυτοί αφορούν την υπόθεση Μπαλτάκου και πώς έχει επιδράσει στη διάθεση των επενδυτών, είτε έχουν να κάνουν με την επίσκεψη της κ. Μέρκελ. Στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν μία ισχυρή δήλωση στήριξης της Ελλάδας από τη Γερμανίδα καγκελάριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα πρέπει να περιμένουν και μέχρι την Παρασκευή για να προχωρήσει η έκδοση.

Αλλωστε, οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει τα καλά νέα για την Ελλάδα και τα έχουν συμπεριλάβει στο κόστος δανεισμού της. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων καταγράφει σταθερά πτωτική πορεία τις τελευταίες ημέρες υποχωρώντας οριακά στο 6%. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει ένα νέο 5ετές ομόλογο με επιτόκιο της τάξης του 5,5%.

Ωστόσο, διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι το επιτόκιο των νέων ομολόγων θα μπορούσε να είναι ακόμα χαμηλότερο. Για παράδειγμα η Morgan Stanley σε έκθεσή της ανέφερε ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 5,3%, ενώ υπάρχουν αναλυτές που εκτιμούν ότι το επιτόκιο θα μπορούσε να έχει και τον αριθμό 4 ως πρώτο ψηφίο. Πάντως, δεν έχει ακόμα αποκλειστεί ακόμα το ενδεχόμενο το νέο ομόλογο να είναι 3ετούς διάρκειας, όπου το επιτόκιο θα είναι σίγουρα στην περιοχή του 4-4,5%.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της έκδοσης εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται, όμως, να διαμορφωθεί και σε υψηλότερα επίπεδα εάν οι προσφορές ξεπεράσουν τις προσδοκίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή