ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Παπανδρέου: Η έξοδος στις αγορές μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα και με μικρότερο κόστος

g-papandreoy-i-exodos-stis-agores-mporoyse-na-eiche-ginei-noritera-kai-me-mikrotero-kostos-2016836

Σημαντική εξέλιξη και μεγάλο βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, χαρακτηρίζεται, σε ανακοίνωση του Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η έξοδος της χώρας στις αγορές.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, πάντως, ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια το κόστος της προσπάθειας θα μπορούσε να ήταν μικρότερο και η έξοδος στις αγορές να είχε γίνει νωρίτερα, αν δεν είχαν χαθεί δύο χρόνια, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι αυτή την απώλεια κυρίως στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα δύο κόμματα πρωτοστάτησαν στον «αντιμνημονιακό» αγώνα.

Στα δύο κόμματα καταλογίζεται η ευθύνη για την ανυπαρξία εθνικής συνεννόησης, η οποία τίθεται ως προϋπόθεση για να μην επιστρέψει η χώρα και πάλι, στα πρόθυρα μιας νέας καταστροφής, ταυτόχρονα με τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, όπως τονίζεται, σταμάτησαν ή και ορισμένες υπονομεύθηκαν, τα τελευταία δύο χρόνια.

Η ΝΔ επικρίνεται διότι είχε χαρακτηρίσει «λάθος» τις επιλογές της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες οδήγησαν σήμερα στην έξοδο στις αγορές και «πρότεινε Ζάππεια και ισοδύναμα μέτρα 18 δισ. ευρώ». Και προστίθεται ότι η ΝΔ πανηγυρίζει σήμερα, «αλλά ποτέ δεν έκανε πράξη» τις προτάσεις της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρεται, ενώ διαβεβαίωνε ότι θα σχίσει τα μνημόνια, σήμερα θέλει τη συνέχιση του δανεισμού με βάση τις προβλέψεις του μνημονίου.

Η ανακοίνωση του Γραφείου του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

«Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια σκληρών προσπαθειών των Ελλήνων, η χώρα έχει πλέον τις προϋποθέσεις να μπει στην τελική ευθεία για την έξοδο της από την κρίση.

Η έξοδος της χώρας στις αγορές, αποτελεί μια σημαντική και καθοριστική εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή.

Το κόστος της προσπάθειας θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερο και η έξοδος στις αγορές θα μπορούσε να έχει γίνει νωρίτερα, αν υπήρχε από την αρχή εθνική συνεννόηση.

Το διάστημα που μεσολάβησε από την εκδήλωση της κρίσης, η χώρα ταλανίστηκε από ένα ψευτοδίλημμα – υπέρ ή κατά του μνημονίου, ως αυτό να ήταν το πρόβλημα και όχι ό,τι οδήγησε σε αυτό – στο οποίο υπέκυψε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, πλην του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης του, που ανέλαβαν ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν και σήκωσαν μόνοι το βάρος της προσπάθειας για να ανταποκριθούν σε αυτήν την αναγκαστική επιλογή.

Τότε, η ΝΔ, χαρακτήριζε "λάθος" τις επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν στο αποτέλεσμα που τώρα όλοι βλέπουμε και πρότεινε Ζάππεια και 18 δισ. ευρώ ισοδύναμα μέτρα.

Σήμερα, πανηγυρίζει, αλλά ποτέ δεν έκανε πράξη κάτι από όσα είχε προτείνει.

Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ, μας διαβεβαίωνε ότι, θα έσχιζε το μνημόνιο.

Σήμερα, θέλει να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με βάση τις προβλέψεις του μνημονίου.

Συμπέρασμα: οι πρωτεργάτες του αντιμνημονιακού αγώνα και του λαϊκισμού, ανέκρουσαν πρύμναν. Μπροστά στην αλήθεια και την πραγματικότητα, όλοι ήρθαν στα μέτρα τους.

Μόνο που η χώρα έχασε δυό πολύτιμα χρόνια.

Αλλά επειδή, αν και έμπρακτα έχουν υποχωρήσει από τις θέσεις τους, εντούτοις δεν φαίνεται να έχουν αποστεί των αντιλήψεων, των νοοτροπιών και των συμπεριφορών από τις οποίες χαρακτηρίζεται η γενικότερη στάση τους, ένα μόνο σχόλιο:

Η σημερινή εξέλιξη, με τη έξοδο της χώρας στις αγορές, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα.

Αυτό το βήμα θα μείνει μετέωρο, αν η χώρα δεν αλλάξει.

Όσες θετικές εξελίξεις και αν υπάρξουν στα δημοσιονομικά δεδομένα της οικονομίας, τίποτα δεν θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον με ασφάλεια και χωρίς τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης, αν δεν συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε το 2009. Μεταρρυθμιστική προσπάθεια που διεκόπη πριν από δύο χρόνια, και σε κάποιες περιπτώσεις αποδομήθηκε στη συνέχεια.

Απαιτείται μια νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια παντού. Στη δημόσια διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, το παραγωγικό μοντέλο και βεβαίως, το πολιτικό σύστημα.

Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που να ανατρέπουν τα κακώς κείμενα του πελατειακού κράτους και να βάζουν τέλος στις γκρίζες διαδρομές που το συνδέουν με τα πάσης φύσεως μεγάλα και μικρά συμφέροντα.

Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο, που να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, και να εμπεδώνουν αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και κράτους δικαίου.

Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που να προάγουν τη διαφάνεια, τη διαύγεια, την ισονομία, την ευνομία, την αξιοκρατία και τη λογοδοσία.

Μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια εντέλει, που να δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να έχει δυνατή φωνή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν μετά τις ευρωεκλογές για τις αλλαγές που θα προωθηθούν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Απαιτείται εθνική συνεννόηση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Θα ήταν κρίμα, σε δύο χρόνια από σήμερα να παρακολουθούμε την επανάληψη των ίδιων ακριβώς συμπεριφορών, αλλά για ένα μεγάλο διακύβευμα, που αφορά το μέλλον των Ελλήνων και την ανάγκη να σταθούν απέναντι σε ένα όλο και πιο σύνθετο κόσμο που αλλάζει ραγδαία, με αξιοπρέπεια.

Ας μην χάσουμε, λοιπόν και άλλα δυό χρόνια».