Με Ζουράρι και Χριστοδουλόπουλο στις Βρυξέλλες

Με Ζουράρι και Χριστοδουλόπουλο στις Βρυξέλλες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε εκ πρώτης όψεως ανομοιογενή ψηφοδέλτια που έχουν όμως ως ισχυρή συγκολλητική ουσία τους το αντιμνημονιακό «μένος» των συμμετεχόντων κατέρχονται στις ευρωκλογές τα δύο εκ δεξιών κόμματα της Ν.Δ. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες που δοκιμάζονται για πρώτη φορά στις ευρωκάλπες, αλλά έχουν βέβαια την προίκα (7,5%) των εθνικών εκλογών, και η νεοεμφανιζόμενη «Ενωση για την Πατρίδα» των κ. Β. Πολύδωρα και Χρ. Ζώη.

Ο κ. Π. Καμμένος ομολογουμένως πρωτοτύπησε ανακοινώνοντας τους υποψηφίους του, καθώς περίπου το 1/3 (15 από το 42) αναδείχθηκε κατόπιν κληρώσεως «μέσα απο 580 εξαιρετικά βιογραφικά που με συγκλόνισαν», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ισχυρά όμως «όπλα» του θεωρεί τα γνωστότερα ονόματα που ανακοίνωσε: Τον πρώην πρύτανη του ΕΜΠ Ν. Μαρκάτο, τον εργατολόγο Γ. Ρωμανιά, τον βουλευτή Ν. Μαριά, τον ηθοποιό Π. Κοντογιαννίδη, το πρώην στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά και –κυρίως– τις δύο «εκπλήξεις», όπως τις ονόμαζαν συνεργάτες του. Τον εμπνευστή της «Πυρίκαυστης Ελλάδας», κ. Κώστα Ζουράρι, και τον πρόεδρο μιας ανάλογης κίνησης, της «Αμεσης Δημοκρατίας», Γ. Κόκκα. Και με αυτά τα ονόματα οι ΑΝΕΛ προέβλεπαν ως «σίγουρη» την ανάκαμψη του κόμματός τους, το οποίο εμφανίζει κάμψη τον τελευταίο καιρό στις δημοσκοπήσεις.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο των κ. Πολύδωρα και Ζώη, εμφανίζουν ως ισχυρό χαρτί τους τον τραγουδιστή Μάκη Χριστοδουλόπουλο που ως κεραυνός εν αιθρία ανακοινώθηκε ότι θα διεκδικήσει θέση ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες. Ο ερμηνευτής των γνωστών λαϊκών ασμάτων από κοινού με τους κ. Ν. Νικολόπουλο, και προσφάτως του Παναγιώτη Ψωμιάδη, δημιουργούν προσδοκίες στους βασικούς πρωτεργάτες του ψηφοδελτίου ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 3%. Δηλαδή όχι μόνον να διεκδικήσει έδρα στην Ευρωβουλή αλλά και σημαίνοντα ρόλο την επόμενη ημέρα.

Σημειώνεται ότι οι κ. Ζώης και Ψωμιάδης θα είναι επίσης υποψήφιοι για την Ευρωβουλή, εν αντιθέσει με τους κ. Πολύδωρα και Νικολόπουλο που δεν θέλησαν να στερηθούν τις βουλευτικές τους έδρες, για να θέσουν και εκείνοι υποψηφιότητα. Αλλωστε, αν το επιχειρούσαν πέραν του ότι θα συνιστούσε ριψοκίνδυνο εγχείρημα, θα… επέστρεφε στη Ν.Δ. τις δύο έδρες τους καθώς με το κυβερνών κόμμα υπενθυμίζεται ότι εξελέγησαν. Στο ευρωψηφοδέλτιο, ωστόσο, θα μετέχουν «αντ’ αυτών» η σύζυγος Νικολόπουλου, Αναστασία Μανωλοπούλου, και η θυγατέρα Πολύδωρα, Κωνσταντίνα, προκειμένου, όπως έλεγε έμπειρος πολιτικός, «οι ψηφοφόροι να έχουν και “Πολύδωρα” και Νικολόπουλο να ψηφίσουν».

Επί του παρόντος, πάντως, οι περισσότερες των δημοσκοπήσεων καταγράφουν την «Ενωση» σε ποσοστά κοντά στη… μονάδα. Ωστόσο, τόσο ο κ. Β. Πολύδωρας όσο και ο κ. Χρ. Ζώης θεωρούν ότι η εικόνα είναι παραπλανητική. Εκτιμούν αντιθέτως ότι το όριο του 3% δεν θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ή με άλλα λόγια να ψηφισθούν από τουλάχιστον 150.000 πολίτες σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πιστεύουν ότι αυτές μπορούν άνετα να βρεθούν αν αθροιστεί η δυναμική Ψωμιάδη, η πολιτική «προίκα» των Πολύδωρα, Νικολόπουλου και Ζώη, αλλά και οι «συνέργειες» που επιδιώκονται στην Περιφέρεια Αττικής με την υποψηφιότητα του Π. Μαντούβαλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή