Συμφωνία Γεωργίας – Ε.Ε. εντός ελληνικής προεδρίας

Συμφωνία Γεωργίας – Ε.Ε. εντός ελληνικής προεδρίας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύνολο των σχέσεων της Γεωργίας με την Ελλάδα, αλλά και την Ε.Ε., συζήτησε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος με τη Γεωργιανή ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών Μάγια Παντζικίντζε. Οπως γνωστοποίησε ο κ. Βενιζέλος, στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής της Συμφωνίας Σύνδεσης της Γεωργίας με την Ε.Ε. εντός του εξαμήνου της ελληνικής προεδρίας, μια πράξη συμβολική αλλά και ουσιαστική για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας του Καυκάσου. Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν και η σχέση της Γεωργίας με το ΝΑΤΟ, αλλά και διμερή θέματα. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη συνέχισης της αποστολής της Ε.Ε. στη Γεωργία ως μοναδική διεθνούς παρουσίας που υπάρχει στη χώρα και μάλιστα με την παρουσία Ελλήνων.

Από το τραπέζι των συζητήσεων δεν έλειπαν, βεβαίως, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, που επηρεάζουν συνολικά το πλέγμα των σχέσεων της Ρωσίας με όλες τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που πλέον την περιβάλλουν ως ανεξάρτητα κράτη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Γεωργία. Επ’ αυτού ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι «η γεωργιανή κυβέρνηση έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή πολύ μεγάλης σημασίας. Την επιλογή της οργανωμένης ομαλοποίησης των σχέσεών της με τη Ρωσία, χωρίς να παραβλέπει τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της».

Η κ. Παντζικίτζε από τη δική της πλευρά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη να αυξηθεί η παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Γεωργία και ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να επισκεφθεί τη χώρα συνοδεία αποστολής επιχειρηματιών. Τόνισε, δε, ότι η Γεωργία βρίσκεται σε καλή θέση στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας «όσον αφορά την ευκολία ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη χώρα». Η υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας αναφέρθηκε και στην παρουσία 150.000 Γεωργιανών στην Ελλάδα, εκφράζοντας, μάλιστα, «ευγνωμοσύνη για τις πολύ καλές συνθήκες και το πολύ καλό περιβάλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή