Αναγνωρίζει λάθη και μιλάει κατά της αποχής ο Τσίπρας

Αναγνωρίζει λάθη και μιλάει κατά της αποχής ο Τσίπρας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ψηφοδέλτιο «αλήθειας και μάχης» προσδιόρισε ο κ. Αλ. Τσίπρας το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο παρουσιάσθηκε χθες σε πανηγυρική εκδήλωση. Την ίδια στιγμή, πάντως, το ΠΑΣΟΚ έσπευδε να χαρακτηρίσει «συνταγματολόγο της Χρυσής Αυγής» τον υποψήφιο στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητή Ηλία Νικολόπουλο. Το ΠΑΣΟΚ επικαλείται δημόσιες τοποθετήσεις και δηλώσεις του με τηλεφωνικές παρεμβάσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, με τις οποίες, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τη διακοπή χρηματοδότησης της Χ.Α., την οποία υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, κάνει λόγο για πολιτική σκοπιμότητα στις διώξεις βουλευτών της Χ.Α. και αναφέρεται σε αντισυνταγματικές πρακτικές όσον αφορά τις διαδικασίες σύλληψης και προφυλάκισης στελεχών του κόμματος.

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου (Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τους υποψήφιους – αρχείο word), ο κ. Τσίπρας έσπευσε με την ομιλία του να θέσει σαφείς διαχωριστικές γραμμές από άλλα πολιτικά σχήματα που κατέρχονται στις ευρωεκλογές διεκδικώντας τον χώρο της Κεντροαριστεράς, να διασκεδάσει τον απόηχο εσωκομματικής σύγκρουσης που άφησε η διαδικασία σύνθεσης του ευρωψηφοδελτίου και, τέλος, να ξορκίσει το ενδεχόμενο μεγάλης αποχής από την εκλογική διαδικασία, που προβληματίζει για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το ψηφοδέλτιο του κόμματός του «δεν προσφέρει κλάδο “Ελιάς” σε όσους κατέστρεψαν και καταστρέφουν τη χώρα. Δεν προσφέρει την ασπίδα του life-style και του “ας το πάρει το Ποτάμι” στους αίτιους και στις αιτίες της καταστροφής».

Συνέχισε, δε, επισημαίνοντας ότι «συζητήσαμε πολύ όταν άλλοι κατάρτιζαν ψηφοδέλτια με ένα “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”. Βασανιστήκαμε, δοκιμάσαμε, διορθώσαμε, κάπου διαφωνήσαμε, αλλά το αποτέλεσμα μας κάνει όλους περήφανους». Κάλεσε «κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα πολίτη: Κάνε την οργή σου πολιτική πράξη. Μην πέφτεις στην παγίδα του καναπέ. Αυτό θέλει το σύστημα. Μην πέφτεις στην παγίδα της αποχής».

Ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε το διακύβευμα όλης της Ευρώπης για τις ευρωεκλογές στο δίλημμα «με τη Μέρκελ ή με την Αριστερά», προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη της κ. Μέρκελ δεν είναι η δική μας Ευρώπη». Αναφερόμενος στην Ελλάδα, κατηγόρησε τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον κ. Σόιμπλε ότι «υποδεικνύουν απροσχημάτιστα στους Ελληνες τι να ψηφίσουν» και πρόσθεσε ότι «έμμεσα ή άμεσα απειλούν τους Ελληνες με σκληρές τιμωρίες αν δεν στηρίξουν τον κ. Σαμαρά και την ακροδεξιά ομάδα του Μαξίμου».

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και χαρακτήρισε ψέματα τα όσα λέγονται για πλεόνασμα και για έξοδο από τα Μνημόνια.

Δ.Α.

Επίσκεψη στη Μόσχα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου

Σε μια εξαιρετικά ιδιαίτερη συγκυρία, κατά την οποία οι σχέσεις της Μόσχας με την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα δοκιμάζονται από την κρίση στην Ουκρανία, ο κ. Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για επίσημη επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η επίσκεψή του στη Ρωσία εκκρεμεί από το περασμένο φθινόπωρο, ενώ πρόσκληση του είχε απευθύνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ όταν συναντήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα.

Από την Κουμουνδούρου μιλούν για μια πρόσκληση που είχε μείνει ανοιχτή, καθώς δεν είχε βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος στο διάστημα που μεσολάβησε, και ότι τώρα εκτιμήθηκε και από τις δύο πλευρές ότι η επίσκεψη μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η ημερομηνία δεν έχει «κλείσει» οριστικά, τοποθετείται, πάντως, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Η συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ, δεδομένου ότι αυτός είχε απευθύνει την πρόσκληση, είναι δεδομένη, και από τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα καταβάλλεται προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει και άλλες συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και τη ρωσική ηγεσία. Αλλωστε, παραμονές ευρωεκλογών, η επίσκεψη, θεωρούν, θα ενισχύσει το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή