Σενάρια «επόμενης μέρας»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζητήματα συνολικής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου θέτουν στελέχη του κόμματος, ξεκινώντας από την ίδια τη μορφή συνέχισης της συνεργασίας με τη Ν.Δ. Παράλληλα, μεταξύ των βουλευτών και στελεχών του κόμματος που εκφράζονται δημοσίως υπάρχει σαφής διαφωνία με τη δημόσια εμφάνιση του κ. Γ. Παπανδρέου στο πλευρό του κ. Φ. Κουβέλη και της κ. Μαριλένας Κοππά. Παρασκηνιακά, τα περισσότερα στελέχη διαφωνούν και με την πρωτοβουλία του κ. Ευ. Βενιζέλου να απαντήσει στον πρώην πρωθυπουργό, καθώς εκτιμούν ότι δίδεται η εικόνα σύγκρουσης προσώπων, σε μια περίοδο που άπαντες θα έπρεπε να είναι αφοσιωμένοι στον προεκλογικό αγώνα για την επιβίωση της παράταξης.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κλιμακώνεται και η αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Βενιζέλος, σε χθεσινοβραδινή διακαναλική του συνέντευξη, έκανε λόγο για «παρασιτική» λειτουργία του κ. Φ. Κουβέλη, με την Αγ. Κωνσταντίνου να σχολιάζει ότι «ο κ. Βενιζέλος απώλεσε κάθε αίσθηση μέτρου, δεν θα τον παρακολουθήσουμε, ας απολαύσει μόνος του τον πολιτικό “πολιτισμό” του».

Διάχυτη είναι η αίσθηση πως η επομένη των ευρωεκλογών θα δρομολογήσει εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης πρότεινε (Star), μάλιστα, ως μια λύση για την εκ νέου δημιουργία αίσθησης ενότητας την κοινή εμφάνιση των κ. Βενιζέλου, Παπανδρέου και Σημίτη με ένα προσκλητήριο προς τους ψηφοφόρους της «Ελιάς». Ο ίδιος ο κ. Σκανδαλίδης δεν αρνήθηκε ότι ενδεχομένως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να οδηγήσει σε εξελίξεις και δήλωσε ότι «όποιος μπορεί να τραβήξει το κάρο ας το τραβήξει». Ως προς τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «ιστορικό συμβιβασμό», ο οποίος πρέπει να λήξει μετά τις ευρωεκλογές. Διευκρίνισε ότι πρέπει να τεθούν πιο αυστηροί όροι στη συγκυβέρνηση και έφερε ως παραδείγματα «αιφνιδιασμού» την ψήφιση της επικαιροποίησης του Μεσοπροθέσμου και τις θέσεις της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σε παρόμοιο ύφος κινήθηκε και η κ. Κατερίνα Μπατζελή, η οποία εκτίμησε («Στο Κόκκινο») ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ταυτίζεται εσαεί με τη Ν.Δ., που κάνει βήματα προς πολύ δεξιά». Προέβλεψε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ «θα έχει εσωτερικό πρόβλημα αν πάρει ποσοστό πολύ κάτω του 12% που είχε τον Ιούνιο του 2012».

Τη στάση του κ. Παπανδρέου, έστω και με χαμηλούς τόνους, επέκριναν αρκετοί. Ο κ. Λ. Γρηγοράκος τόνισε ότι θεωρεί το θέμα λήξαν, ωστόσο χαρακτήρισε την παρουσία του κ. Παπανδρέου «πολιτικό λάθος». Ο κ. Δ. Καρύδης κινήθηκε στον ίδιο τόνο και περιέγραψε την παρουσίαση του βιβλίου της κ. Κοππά (Alpha 9,89) ως «μια πολιτική συγκέντρωση». Ο κ. Π. Κουκουλόπουλος ήταν πιο οξύς, περιγράφοντας το γεγονός (Mega) «τρικυμία στο νεροπότηρο». Ο κ. Γ. Ντόλιος εκτίμησε (ΣΚΑΪ) ότι «δεν ήταν εύστοχη πολιτική κίνηση αυτή την περίοδο», διαχωρίζοντας ωστόσο τη θέση του από όσους ζητούν να ληφθούν μέτρα έναντι του κ. Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή