Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ η «Διατλαντική Συνεργασία στο Εμπόριο και τις Επενδύσεις»

Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ η «Διατλαντική Συνεργασία στο Εμπόριο και τις Επενδύσεις»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πορεία των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τον Καναδά και την Ιαπωνία, για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών, αλλά και η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία για τη «Διατλαντική Συνεργασία στο Εμπόριο και τις Επενδύσεις» (TTIP), ήταν τα βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ, υπό την προεδρία του Έλληνα υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη.

Ο Ν. Μηταράκης τόνισε ότι η προώθηση της Διατλαντικής Συνεργασίας στο Εμπόριο και τις Επενδύσεις αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Προεδρία, σημειώνοντας ότι στις 19 Μαΐου θα ξεκινήσει ο πέμπτος γύρος των διαπραγματεύσεων. Ο Ν. Μηταράκης υπενθύμισε ότι κατά τη Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ, τον περασμένο Μάρτιο στις Βρυξέλλες, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Εμπορίου, Κάρελ Ντε Γκουχτ ο οποίος ενημέρωσε το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για την πορεία των διαπραγματεύσεων του TTIP με τις ΗΠΑ, τόνισε ότι σημειώνεται πρόοδος, παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τον Καναδά, ο Ν. Μηταράκης τόνισε ότι σημειώθηκε πρόοδος στα κυριότερα τεχνικά ζητήματα που εκκρεμούσαν και αφορούσαν στο κείμενο της συμφωνίας. Όπως σημείωσε, το Συμβούλιο αναμένει να λάβει τα τελικά κείμενα της συμφωνίας μόλις ολοκληρωθούν οι τεχνικές συνομιλίες.

Τέλος, ο Έλληνας υφυπουργός ανέφερε ότι εκπληρώθηκαν οι δεσμεύσεις της Ιαπωνίας σχετικά με την εξάλειψη των μη δασμολογικών φραγμών και το άνοιγμα των δημοσίων συμβάσεων και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων θα συνεχιστούν όταν θα είναι έτοιμη η σχετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή