Τρικυμία στη ΔΗΜΑΡ μετά το 1,3% στις ευρωεκλογές

Τρικυμία στη ΔΗΜΑΡ μετά το 1,3% στις ευρωεκλογές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτακτο συνέδριο το συντομότερον δυνατόν προανήγγειλαν αργά το βράδυ οι συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, επιδιώκοντας εναγωνίως να κατευνάσουν τις δηλώσεις αμφισβήτησης του ίδιου του κ. Φ. Κουβέλη μετά τη συντριβή στις χθεσινές εκλογές. Διότι μόνον έτσι μπορεί να περιγραφεί το γεγονός ότι το κόμμα που είχε λάβει προ διετίας το 6,23% του εκλογικού σώματος και εμφανίστηκε τότε ως ο «από μηχανής θεός» για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, χθες έλαβε λιγότερο από το 1,5% των Ελλήνων ψηφοφόρων, διαψεύδοντας και τις χειρότερες δημοσκοπικές προβλέψεις εις βάρος του.

Ο κ. Κουβέλης παρά την προσωπική αμφισβήτηση που είχε ήδη δεχθεί στα κανάλια από κορυφαία στελέχη του κόμματός του μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls, αρκέστηκε σε μια γενική αναφορά παραδοχής της ήττας του. Στις 11 το βράδυ παραδέχθηκε ότι «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι αρνητικό για τη Δημοκρατική Αριστερά», αλλά αρκέστηκε στο σχόλιο ότι «η ΔΗΜΑΡ είναι ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα και μέσα από το σύνολο των προβλεπόμενων διαδικασιών, θα συζητήσουμε το μήνυμα των εκλογών και τις αιτίες του αποτελέσματος».

Η γενικόλογη αυτή αναφορά, ωστόσο, κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τους ενδοκομματικούς επικριτές του. Είναι και μόνον ενδεικτικό ότι μιλώντας αργά το βράδυ στην «Κ» ο κ. Γρ. Ψαριανός τόνισε πως «όταν ένα κόμμα δεν ηττάται, αλλά συντρίβεται στις κάλπες υπάρχει και η λέξη παραίτηση», καλώντας έτσι ευθέως τον κ. Κουβέλη να παραιτηθεί. Ο ίδιος μάλιστα προκάλεσε ευθαρσώς τον κ. Κουβέλη «να παραδεχθεί επιτέλους τα προσωπικά του σφάλματα για το αποτέλεσμα», υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει κανένα νόημα να συγκαλέσει τα όργανα του κόμματος, αν δεν αντιληφθεί ότι δεν είναι ούτε ο Ιησούς, ούτε ο Καίσαρας της ΔΗΜΑΡ, όπως έχει επανειλημμένως υπαινιχθεί».

Ηδη από το απόγευμα άλλωστε ο κ. Ψαριανός είχε τονίσει ότι «είναι τεράστιες οι ευθύνες τις ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ», ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βασ. Οικονόμου χαρακτήρισε εκ των ων ουκ άνευ να τίθεται θέμα ηγεσίας σε ένα κόμμα κάτω του 2%, υπονοώντας επίσης ότι ο κ. Κουβέλης θα όφειλε ήδη να έχει παραιτηθεί. Πιο ψύχραιμα, αλλά χωρίς να κρύβουν την αποδοκιμασία τους στους χειρισμούς του κ. Κουβέλη, αντιμετώπισαν το αποτέλεσμα οι κ. Σπ. Λυκούδης και Ανδ. Παπαδόπουλος που κάλεσαν τον πρόεδρο του κόμματος να αναθεωρήσει εκ βάθρων από σήμερα τις επιλογές του και να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή