60 υπογραφές στο Ποτάμι

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «μετεγγραφή» στο «Ποτάμι» των κ. Π. Τατσόπουλου και Γρ. Ψαριανού σηματοδοτεί πέραν των άλλων η λίστα των 60 γνωστών προσωπικοτήτων που δέχθηκαν να μετάσχουν στην Επιτροπή Διαλόγου του κ. Στ. Θεοδωράκη, την οποία δημοσιεύει σήμερα η «Κ». Οι δύο βουλευτές άλλωστε εδώ και καιρό όχι μόνον δεν κρύβουν τη συμπάθειά τους προς το εγχείρημα του γνωστού δημοσιογράφου, αλλά μετέχουν ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις του, με τελευταία το συνέδριο του «Ποταμιού» το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Εχει τη σημασία του ότι στην εν λόγω λίστα θα βρει κανείς πολλά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν έχουν καμία οργανική σχέση με το «Ποτάμι». Στοιχείο που καταδεικνύει ως πολιτικά ευφυή την ιδέα του κ. Θεοδωράκη να συγκροτήσει μια επιτροπή «χαλαρής στήριξης» του κόμματός του από την οποία δεν αποκλείεται βέβαια να προκύψουν και άλλοι υποψήφιοι βουλευτές όταν προκηρυχθούν εκλογές. Σε αυτήν άλλωστε θα εντοπίσει κανείς και πρόσωπα που έχουν ήδη δοκιμαστεί στον πολιτικό στίβο, όπως τον πρώην βουλευτή κ. Αχμέτ Ιλχαν, τους πρώην ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των Πρασίνων κ. Σπ. Δανέλη και Ν. Χρυσόγελο, τον τέως πρόεδρο της Δράσης κ. Αντ. Καρίπογλου, αλλά και την προσφάτως υποψήφια ευρωβουλευτή (Δράση) κ. Αντ. Λυμπεράκη.

Η πειραματική πολιτική συνύπαρξη ανθρώπων που προέρχονται από τον φιλελεύθερο χώρο και τη λεγόμενη μεταρρυθμιστική αριστερά χαρακτηρίζεται από στελέχη του «Ποταμιού» ελπιδοφόρα και δεν μπορεί παρά να αποδοθεί στην επιλογή του κ. Θεοδωράκη να αποφύγει μέχρι στιγμής να προσδιορίσει ιδεολογικά το κόμμα του απαξιώνοντας τη διάκριση Αριστεράς-Δεξιάς. Τούτο ωστόσο δεν παύει να εγκυμονεί και κινδύνους. Διότι πολλά από τα πρόσωπα που μετέχουν στην επιτροπή έχουν κατά καιρούς αποδείξει ότι δεν βάζουν νερό στο κρασί των προσωπικών τους απόψεων, με συνέπεια να καθίσταται για κάποιους αβέβαιη η μελλοντική συνοχή του σχήματος το οποίο θα «συνεδριάσει» για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο. Πολύ περισσότερο αν προκληθούν το φθινόπωρο εκλογές και τα στελέχη της επιτροπής «πιεσθούν» από τα ΜΜΕ να αποσαφηνίζουν τις θέσεις του «Ποταμιού» κυρίως έναντι του δίπολου Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη θέλουν να πιστεύουν ότι ακόμη και τυχόν διαφοροποιήσεις τους δεν θα προκαλέσουν σύγχυση, δεδομένου ότι «τα μέλη αυτής της επιτροπής δεν ανήκουν στο “Ποτάμι”, αλλά θα συμβάλουν με τις ιδέες τους στην τελική διαμόρφωση του προγραμματικού μας λόγου». Τούτο ωστόσο μένει να αποδειχθεί, καθώς υπενθυμίζεται ότι ένα άρθρο, π.χ., του κ. Ν.Δήμου (που μετέχει στην επιτροπή) στάθηκε πριν από τις ευρωεκλογές αρκετό για την προσωρινή, όπως απεδείχθη, «αποπομπή» του.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη της επιτροπής που ανακοίνωσε το «Ποτάμι» μάλλον θα τα ήθελε κάθε κόμμα στις τάξεις του. Πρόκειται για τους πανεπιστημιακούς Π. Βαλιάνο, Θ. Βερέμη, Αχ. Γριβάνη, Μ. Κουτούζη, Μ. Ματσαγγάνη, Δ. Μάρδα, Γ. Παναγιωτάκη, Μ. Παπαγρηγοράκη, Νιόβη Παυλίδου, Αντ. Παπαρίζο, Δ. Ποταμιάνο, Στ. Τσακυράκη, Χαρ. Τσούκα, Εύη Χατζηανδρέου και Κ. Χατζημπίρο, τον αρχαιολόγο Αγγ. Δεληβοριά, τους συγγραφείς Τ. Αποστολίδη και Απ. Δοξιάδη, τους οικονομολόγους Αρ. Δοξιάδη, Ανδ. Κούτρα και Γ. Παπανικολάου, τους επιχειρηματίες Φ. Κιτσόπουλο, Σπ. Πέγκα και Στρ. Μούγερ, τον (συνθέτη) Ν. Ξυδάκη, τους σκηνοθέτες Σ. Γκορίτσα, Γ. Κακλέα, Γ. Κασπίρη, Π. Κοκκινόπουλο και Φρ. Λύτρα, τους ηθοποιούς Θ. Αθερίδη, Αντ. Καφετζόπουλο, Χρ. Λούλη, Κ. Μαρκουλάκη, Γ. Μπέζο και Ν. Ορφανό, καθώς και τους Αθ. Αλεξανδρίδη, Γ. Αναστασάκο, Χρ. Αποστολίδη, Μελ. Γκουρτσογιάννη, Π. Καρκατσούλη, Κ. Κατώπη, Σ. Κοτρώτσο, Δ. Κουμάνταρο, Δ. Λάλα, Αλ. Μαλλιά, Αχμετ Μοάβια, Κ. Μπιτζάνη, Γ. Νασιούλα, Λ. Παπαγιαννάκη, Ελ. Παρασκευοπούλου και Τ. Φραγκούλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή