Ο νέος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 H διαμόρφωση παρεμφερών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, ώστε να μπορούν να «αθροιστούν» και να συμπληρωθεί ο αριθμός των 120 βουλευτών που απαιτείται για να συζητηθεί η πρόταση περί δημοψηφίσματος για τη Μικρή ΔΕΗ, είναι ο νέος στόχος της Κουμουνδούρου, καθώς είναι πλέον σαφές πως τα δύο άλλα κόμματα δεν πρόκειται να συνυπογράψουν το κείμενο του κ. Αλ. Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ ο γραμματέας της Κ.Ο. Ν. Βούτσης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Π. Λαφαζάνης έχουν ήδη επαφές και με ανεξάρτητους βουλευτές. Αντιθέτως, τελικά δεν πρόκειται να υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του κόμματος Αλ. Τσίπρα με τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα, αφού δεν υπάρχει προοπτική οι βουλευτές των δύο κομμάτων να συνυπογράψουν κοινή πρόταση.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως από τις έως τώρα εξελίξεις έχουν επικρατήσει της κυβέρνησης «στα σημεία» για τρεις λόγους. Πρώτον, κατάφεραν να συσπειρώσουν στη θέση περί δημοψηφίσματος για τη Μικρή ΔΕΗ –ανεξάρτητα από το περιεχόμενο που κάθε κόμμα επιθυμεί αυτό να έχει– τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ μέχρι το ΚΚΕ. Δεύτερον, συσπείρωσαν στο αίτημα κατά της ιδιωτικοποίησης ευρύτερες δυνάμεις, ειδικά στις τοπικές κοινωνίες, στις περιοχές όπου η ΔΕΗ διατηρεί εργοστάσια. Τρίτον, «εξέθεσαν» την κυβέρνηση, που υποχρεώθηκε για μία ακόμη φορά την τελευταία διετία να καταφύγει στη λύση της πολιτικής επιστράτευσης.

«Δεν υπολογίζουμε βουλευτές Χ.Α.»

Πολιτικό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει, πάντως, η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να τον «ταυτίσει» με τη Χρυσή Αυγή, με το επιχείρημα ότι προσβλέπει και στη δική της πρόταση για τη συμπλήρωση του αριθμού των «120» υπογραφών. Ομως, η απάντηση της Κουμουνδούρου είναι σαφής: «Δεν υπολογίζουμε τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής», αναφέρουν, αλλά σπεύδουν να προσθέσουν πως δεν είναι αρμοδιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του προεδρείου της Βουλής να κρίνει ποιες από τις προτάσεις που θα κατατεθούν από τα κόμματα είναι παρεμφερείς και άρα είναι δυνατόν να αθροιστούν. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως το πραγματικό πρόβλημα το έχει η κυβέρνηση, που εμφανίζεται να μην έχει καν ενιαία γραμμή για το εάν και πότε θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής στην περίπτωση κατά την οποία συγκεντρωθούν οι 120 υπογραφές. Με άλλους λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να περάσει στην αντεπίθεση και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας προσανατολίζεται να λάβει ο ίδιος τον λόγο αύριο στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη Μικρή ΔΕΗ στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή