Εξι, τελικώς, τα κείμενα της αντιπολίτευσης

Εξι, τελικώς, τα κείμενα της αντιπολίτευσης

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος που έχει στόχο να ματαιωθεί το κυβερνητικό σχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ κοινοποίησε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ στα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην της Χρ. Αυγής), προκαλώντας την κυβέρνηση «εδώ και τώρα» να συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα δε ο κ. Τσίπρας πιθανότατα θα μεταβεί αύριο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας του να μην υπογράψει το επίμαχο ν/σ με το επιχείρημα ότι διαμορφώνονται συνθήκες διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, προκειμένου να διευκολύνει τους δυνάμει εταίρους της να υιοθετήσουν την πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα, περιορίστηκε χθες στη διατύπωση ενός ολιγόλογου κειμένου που περιγράφει τα απολύτως αναγκαία. Δηλαδή την επίκληση του Συντάγματος το οποίο ορίζει τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να αξιώσει δημοψήφισμα επί ενός ψηφισμένου νομοσχεδίου. Και ως τέτοιο ονομάζεται το σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, ακριβώς για να ενθαρρυνθούν ακόμη και βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ να προσχωρήσουν στην πρωτοβουλία Τσίπρα, κάτι που σημειωτέον προανήγγειλαν χθες ότι θα πράξουν με δική τους διακριτή πρόταση 15 ανεξάρτητοι βουλευτές (Αρ. Μουτσινάς, Μ. Μπόλαρης, Ν. Σταυρογιάννης, Μ. Ανδρουλάκης, Οδ. Βουδούρης, Χρ. Γιαταγάνα, Κ. Γιοβανόπουλος, Τσ. Ιατρίδη, Β. Καπερνάρος, Γ. Κασαπίδης, Ν. Νικολόπουλος, Γ. Νταβρής, Θ. Παραστατίδης, Π. Τατσόπουλος και Θ. Τζάκρη). Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν ότι έχει ήδη συγκεντρωθεί ένας αριθμός περί τους 108 βουλευτές (71 του ΣΥΡΙΖΑ, 13 των ΑΝΕΛ, 15 Ανεξάρτητοι και τουλάχιστον 9 – από τους 13- της ΔΗΜΑΡ) και εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι ο στόχος των 120 θα επιτευχθεί –χωρίς τη σύμπραξη της Mικρής ΔΕΗ– αν και το ΚΚΕ (έχει 12 βουλευτές) καταθέσει μεν τη δική του ανεξάρτητη πρόταση, αλλά καταλήξει στο ίδιο ακριβώς διά ταύτα με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή να καταπέσει το ν/σ της Μικρής ΔΕΗ. Και με αυτό το σκεπτικό κάλεσαν την κυβέρνηση να συγκαλέσει την Ολομέλεια καταγγέλλοντας ότι, αν δεν το πράξει, θα το κάνει εσκεμμένα, καθώς δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει επί ν/σ που έχει πράξει έννομα αποτελέσματα (επομένως δεν μπορεί να γίνει τον Οκτώβριο).

Το αν έχουν βάση, ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές μένει να αποδειχθεί, καθώς ως γνωστόν ήδη από προχθές και η ΔΗΜΑΡ έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει δική της πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος (περιγράφοντας στο αιτιολογικό της ότι εκείνη διαφωνεί με τον τρόπο που γίνεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και όχι εν γένει με τις ιδιωτικοποιήσεις), ενώ χθες έγινε γνωστό ότι και ο κ. Καμμένος θα διαμορφώσει τελικά δική του πρόταση και δεν θα συνυπογράψει αυτή του κ. Τσίπρα. Επομένως το αν τελικά τα έξι (!) αυτά αιτήματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητων, ΚΚΕ και Χ.Α.) εκληφθούν ως ταυτόσημα είναι αυτό που θα απασχολεί την επικαιρότητα από σήμερα, καθώς μόνο σε μια τέτοια περίπτωση θα συναθροισθούν οι ψήφοι όσων τα υπογράψουν. Αυτό άλλωστε υποστηρίζουν και οι περισσότεροι συνταγματολόγοι που λένε ότι το κρίσιμο είναι οι προτάσεις των κομμάτων να έχουν ακριβώς το ίδιο «διά ταύτα». Κατά την άποψή τους, δηλαδή, δεν μπορεί, π.χ., να προσμετρηθούν οι ψήφοι του ΚΚΕ αν μαζί με τη ματαίωση του ν/σ της ΔΕΗ ο Περισσός ζητήσει να μπουν σε δημοψήφισμα και όλοι οι προηγούμενοι νόμοι απελευθέρωσης της ενέργειας.

Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι ειδικώς η ΔΗΜΑΡ διευκρίνισε ότι δεν θα αποδεχθεί οι δικές της ψήφοι να προσμετρηθούν μαζί με της Χ.Α. Με άλλα λόγια, αν για τη συγκέντρωση των 120 ψήφων αποδειχθεί ότι χρειάζονται και οι αυτές της Χ.Α., ο κ. Κουβέλης έχει ήδη διαμηνύσει προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να μη λογαριάζουν και τις ψήφους των δικών του βουλευτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή