Τσίπρας: Θα απεντάξουμε τη χώρα από τα Μνημόνια

Τσίπρας: Θα απεντάξουμε τη χώρα από τα Μνημόνια

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τον πολιτικό νεολογισμό της «απένταξης της Ελλάδας από τα Μνημόνια» επικαλέστηκε χθες για πρώτη φορά ο κ. Αλ. Τσίπρας, χρησιμοποιώντας ακόμη μία διαφορετική διατύπωση για να περιγράψει τις προθέσεις του αν και όταν αναλάβει την εξουσία. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist πoυ διεξάγεται στο Καβούρι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επί λέξει ότι «στόχος μιας κυβέρνησης σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» θα είναι «να απεντάξουμε την Ελλάδα από τα Μνημόνια και τις ιδεοληπτικές και τιμωρητικές εμμονές των δανειστών και να την επανεντάξουμε ως πολιτικά ισότιμο μέλος στην Ευρώπη».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε επίσης να απαντήσει στις κατηγορίες που δέχεται από την κυβέρνηση με αφορμή τον νόμο για τη Μικρή ΔΕΗ. Ετσι στη μομφή που δέχεται ότι υπερασπίζεται άκριτα τα συμφέροντα όλων των συνδικαλιστών των ΔΕΚΟ, υποστήριξε ότι «είναι παράλογο να πιστεύει κάποιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει τους δημόσιους φορείς και το Δημόσιο με το ίδιο πλαίσιο και την ίδια νοοτροπία οργάνωσης και λειτουργίας που επέβαλαν για ίδιο κομματικό όφελος η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ». Και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θέλει τη ΔΕΗ ενιαία και δημόσια για να την αλλάξει» καταγγέλλοντας ως τεχνητό το δίλημμα των ιδιωτικοποιήσεων και αναδεικνύοντας ως δικό του στόχο «να παραμείνει το ρεύμα δικαίωμα και να μην ξαναγίνει πολυτέλεια».

Ενδιαφέρον είχε και η άποψη που κατέθεσε για το δημόσιο χρέος και συγκεκριμένα ο τρόπος που απέρριψε την πρόσκληση συμμετοχής του σε μια επιτροπή για τη διαπραγμάτευσή του. «Αναρωτιόμαστε ποιον προσπαθεί να κοροϊδέψει η κυβέρνηση, την αντιπολίτευση ή τον ελληνικό λαό», είπε και ως μείζονα λόγο της δικής του άρνησης να μετέχει σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση του χρέους ανέφερε «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που έχει απονομιμοποιήσει την κυβέρνηση να δεσμεύσει με οποιονδήποτε τρόπο το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση για το χρέος αλλά συναίνεση για το Μνημόνιο και την καταστροφή», κατέληξε.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ομιλία του νωρίτερα στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης του επίμαχου νόμου, η οποία έμοιαζε με προεκλογική. «Δεν έχετε σκοπό φεύγοντας να παραδώσετε κράτος. Θα παραδώσετε αποικία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και της διαπλοκής», είπε και αφού χαρακτήρισε τη ΔΕΗ «το πολυτιμότερο εργαλείο της εθνικής οικονομίας», σημείωσε: «Με τον πλειστηριασμό που έχετε βάλει να κάνει το ΤΑΙΠΕΔ σε αιγιαλούς, βουνά, ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, έχουμε πλήρη επίγνωση του τι ακριβώς κάνετε. Ζούμε την τρίτη και πιο εγκληματική πράξη του Μνημονίου. Με την πρώτη απαλλοτριώσατε το εισόδημα, με τη δεύτερη κατεδαφίσατε το κοινωνικό κράτος και τώρα επιχειρείτε να εκποιήσετε τη δημόσια περιουσία».

Και έκλεισε την παρέμβασή του απευθύνοντας στους βουλευτές ρητορικά ερωτήματα: «Πιστεύει αλήθεια κανείς ότι εμείς του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την ιστορία θα είμαστε οι “χρήσιμοι ηλίθιοι”; Πιστεύει κανείς ότι εμείς θα σπεύσουμε να επωμιστούμε το βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας, μιας εκποιημένης χώρας, θεωρώντας όλα αυτά τα εγκλήματα τετελεσμένα, για να σας αφήσουμε να παίξετε και το τελευταίο σας χαρτί, όπως φανερώνουν τα τζιμάνια σύμβουλοι του πρωθυπουργού, της περιβόητης “αριστερής παρένθεσης”;». Kαι δίδοντας μόνος του τις απαντήσεις κατέληξε: «Δεν έχετε καταλάβει με ποιους έχετε να κάνετε. Δεν είμαστε διψασμένοι για εξουσία αλλά για να πάρουμε την εξουσία από τα χέρια της ντόπιας και ξένης κλεπτοκρατίας και να τη μεταβιβάσουμε εκεί όπου ανήκει, δηλ. στον ελληνικό λαό».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή