ΥΔΜΗΔ: Η τρόικα δεν ζητά άλλες απολύσεις

ΥΔΜΗΔ: Η τρόικα δεν ζητά άλλες απολύσεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει το στόχο των απολύσεων για το 2014 μετέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κ. Μητσοτάκης, στους επικεφαλής της τρόικας, κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί του Σαββάτου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου η τρόικα δεν επιμένει στη θέσπιση νέου στόχου για απολύσεις το 2015.

Υπενθυμίζεται πως στην αξιολόγηση του Απριλίου, η τρόικα είχε ζητήσει την υιοθέτηση μετρήσιμων στόχων για νέο κύκλο κινητικότητας και απολύσεων, κάτι που είχε απορρίψει η ελληνική πλευρά, η οποία είδε με ικανοποίηση σήμερα του ελεγκτές να μην επανέρχονται σε ένα ζήτημα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο κύκλο έντασης.

Ως προς τις εκκρεμούσες αποχωρήσεις από το Δημόσιο, αυτές υπολογίζονται σε περίπου 6.500, οι οποίες και θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, αν δεν δοθεί, όπως συνήθως, μία μικρή παράταση.

Το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών της τρόικας αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο σκέλος της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης. Ωστόσο, ανέφερε ότι η Κομισιόν δείχνει περισσότερο υποστηρικτική διάθεση συγκριτικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Ταμείο επιμένει σε πιο σκληρά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά στη διαδημοτική κινητικότητα, όπου έχουν υλοποιηθεί περί τις 1.000 από τις 3.000 προβλεπόμενες μετακινήσεις, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρέπεμπαν στις συζητήσεις που θα γίνουν μεταξύ τρόικας και υπουργείου Εσωτερικών.

Σχετικά με την αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου, το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι περιμένουμε τη μελέτη η οποία ήδη γνωρίζουμε ότι δείχνει μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις ανάμεσα σε υπαλλήλους του Δημοσίου, με τα ίδια προσόντα και στις ίδιες θέσεις, πριν ξεκινήσει η διαδικασία των αλλαγών.

Για το ζήτημα της αξιολόγησης, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου υποστήριξε πως «η πλειονότητα των Γενικών Διευθυντών κάνει την δουλειά της και φαντάζομαι ότι μετά την σχετική δικαστική απόφαση (αναμένεται εντός των ημερών) θα κάνουν την δουλειά τους και οι άλλοι».

Επίσης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα καταθέσει εντός των επόμενων εβδομάδων νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις συστάσεις του ΟΟΣΑ για την άρση διοικητικών βαρών, με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου να αναφέρει ότι «δεν ξέρω αν θα έχει και τα άλλα προαπαιτούμενα».

Νέα συνάντηση της ηγεσίας του ΥΔΜΗΔ με την τρόικα, σε αυτό τον κύκλο διαβούλευσης, δεν προβλέπεται.

Εν τω μεταξύ, τα δημοσιονομικά μέτρα που άπτονται του Εργασίας, συζητήθηκαν στη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Εργασίας, κ. Ι. Βρούτσης, με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελη και τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνη.

Επί της ουσίας, στην ατζέντα της συνάντησης ήταν η πορεία εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού και η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, ενόψει της ενοποίησης τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή