Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα υπάρξουν νέο μνημόνιο και νέα μέτρα

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα υπάρξουν νέο μνημόνιο και νέα μέτρα

5' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Έχουμε αλλάξει φάση, βγαίνουμε από την κρίση και το μνημόνιο, αλλάζει η σχέση μας με την τρόικα, πιάνουν τόπο οι θυσίες» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτική Επιτροπής του κόμματος, κάνοντας απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών και αναφερόμενος στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

Παράλληλα, αφού σημείωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της παράταξης επέτρεψε να ανοίξει πλέον σε άλλη βάση ο διάλογος για την κεντροαριστερά και την ανασυγκρότηση της παράταξης,εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της «μικρής ΔΕΗ».

«Αφού οι πολίτες αναγκάστηκαν σε τραγικές θυσίες για να αποφύγουμε το τρισχειρότερο, την ασύντακτη χρεοκοπία, την εξαέρωση καταθέσεων και περιουσιών, να αποφύγουμε να γίνει η Ελλάδα χώρα της λατινοαμαερικάνικης εμπειρίας, η χώρα συνεχίζει σταθερά και αποτελεσματικά την πορεία προς την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Τόνισε ότι «το μεγάλο θέμα που έχουμε μπροστά μας, είναι ότι τώρα πρέπει να αλλάξει ριζικά η σχέση μας με την τρόικα», ανέφερε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να σταματήσει η εικόνα μιας τρόικας που παραμένει επί μέρες στην Ελλάδα και υπογράμμισε: «όχι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, όχι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, όχι δεν θα υπάρξει ξανά τρόικα». Επισήμανε, ωστόσο, ότι τώρα πρέπει να ειπωθεί ότι η χώρα χρειάζεται το δικό της εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που, όμως, δεν υπάρχει χωρίς συναίνεση, χωρίς πολιτική σταθερότητα, χωρίς διατήρηση των πλεονασμάτων σε επίπεδο που επιτρέπει αποκατάσταση αδικιών, χωρίς εργασιακή ειρήνη, χωρίς το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, χωρίς κοινή λογική και ρεαλισμό. «Είναι αστείο να μιλά κανείς για τα επόμενα χρόνια, για πρόβλημα χρέους στην Ελλάδα» είπε και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αποδέχεται την περίεργη θεωρία ότι το πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ήταν το κούρεμα του χρέους». Συνεχίζοντας τις αιχμές προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε και στο θέμα της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης που έχει προτείνει ο ίδιος από τον Ιούνιο του 2012, υποστηρίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει μια άλλη νοοτροπία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» που ψηφίστηκε στη Βουλή είναι ριζικά διαφορετικό χάρη στις προσπάθειες της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «αυτό το ζήτημα τρέχουσας πολιτικής που συνδέεται με το πρόγραμμα προσαρμογής και με την ανοικτή σκληρή διαπραγμάτευση που κάνει η χώρα με την τρόικα μετατράπηκε σε επιχείρηση εγκλωβισμού των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μοχλό για τη συγκρότηση του καταφανώς ετερόκλητου μετώπου από το ΚΚΕ μέχρι την Χρυσή Αυγή». Υποστήριξε δε, ότι αυτό «δεν μπορεί να συνιστά εναλλακτική πρόταση πολιτικής», κάνοντας λόγο για «εικόνα διχασμού, αντίφασης, ανακολουθιών και χωρίς δισταγμό συναρίθμησης των ψήφων των προφυλακισμένων και υπόδικων βουλευτών της ΧΑ». Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι «κάποιοι δεν έχουν κανέναν δισταγμό, διεκδικούν χωρίς αρχές και εγγυήσεις προς τον λαό την εξουσία, που νομίζουν ότι μπορεί να συνιστά αυτοσκοπό». Κατηγόρησε, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προσήλθε χτες στον κοινοβουλευτικό διάλογο και πως εφόσον θεωρούν ότι ήταν αναρμόδιο το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής θα έπρεπε να το πουν. Ακόμα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ζητούμενο για εκείνον ήταν να δημιουργηθεί ένα μέτωπο για την παρεμπόδιση της προεδρικής εκλογής.

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «η στρατηγική της εφόδου και της έντασης που ήθελε να επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, αλλά η γραμμή της έντασης συνεχίζεται για να συγκαλύψει το γεγονός της στρατηγικής αποτυχίας του στις εκλογές».

«Το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά, η δημοκρατική παράταξη άντεξε και ο διάλογος για την κεντροαριστερά, την ανασυγκρότηση της παράταξης άνοιξε» τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το εκλογικό ποσοστό ούτε επαρκές ούτε ικανοποιητικό είναι, αλλά είναι ποσοστό ανάγκης, το οποίο όμως «δεν είναι ευκαταφρόνητο, γιατί διαφύλαξε την προοδευτική σταθερότητα που θέλαμε, τις θυσίες των πολιτών, την πορεία της οριστικής και ασφαλούς εξόδου από την κρίση και κυρίως είναι αυτή η επίδοση που άνοιξε το διάλογο για την κεντροαριστερά».

«Αν δεν στεκόταν όρθια η παράταξη, δεν θα στεκόταν όρθια και η χώρα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης

Η ταυτόχρονη διεξαγωγή ενός συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και ενός συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης θα δημιουργούσε την απόλυτη σύγχυση, ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε ένα ερώτημα που είχε τεθεί στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και επλανάτο πάνω από την αίθουσα της σημερινής συνεδρίασης.

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι το επικείμενο συνέδριο θα είναι ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και απηύθυνε προσκλητήριο αυτό-οργάνωσης στους πολίτες που βρίσκονται στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον κορμό της κεντροαριστεράς, στην οποία μετέχουν και -μικρότερες- δυνάμεις από την ανανεωτική αριστερά. Το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπηθεί στην υπό σύσταση Εθνική Επιτροπή Διαλόγου, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι άλλων φορέων και σημαντικές προσωπικότητες του χώρου.

Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, έκανε συνέδριο το 2012 και πήρε τις αποφάσεις του. Τώρα, τόνισε, απευθυνόμαστε σε αυτούς που θέλουν και μπορούν να ανταποκριθούν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς της ειλικρίνειας και της ευθύνης. Και κάλεσε την ΚΕ να κινηθεί με εξωστρέφεια και καθαρότητα και να στείλει το μήνυμα που περιμένει ο κόσμος, ένα μήνυμα απλό και καθαρό.

Αν, πρόσθεσε, στόχος μας είναι η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ πριν από την κρίση, ματαιοπονούμε. Αν στόχος είναι η συμπαράταξη όλων των δυνάμεων που εντάσσονται στην κεντροαριστερά μετά την κρίση, τότε ανταποκρινόμαστε στο κριτήριο της ειλικρίνειας και της αλήθειας, απέναντι στον λαϊκισμό.

Η στάση μας, τόνισε επίσης ο κ. Βενιζέλος, είναι σταθερή, υπερ της συσπείρωσης, της συμπαράταξης και της ενότητας της κεντροαριστεράς της ευθύνης, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς. Και χαιρέτισε την κίνηση του κ. Κουβέλη να στείλει επιστολή για την έναρξη διαλόγου για την κεντροαριστερά, που, πάντως, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι μια πάγια πρόταση του Κινήματος.

Η κεντροαριστερά, υπογράμμισε, δεν ετεροκαθορίζεται ούτε από τη ΝΔ, η οποία μέχρι το Νοέμβριο του 2011 ηγείτο του ετερόκλητου αντιμνημονιακού μετώπου, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι προχωράμε στο συνέδριο με το Κίνημα ενισχυμένο και ζωντανό, με σεβασμό στην ιστορία του, στο όνομα, στα εμβλήματα και στην οργάνωσή του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όλα, ακόμα και για τα χρέη, ανεξάρτητα από το πότε και πως δημιουργήθηκαν.

Αναφέρθηκε έμμεσα στο «Ποτάμι», τονίζοντας: «εμείς έχουμε αντοχή και δεν είμαστε προϊόν κρίσης, όπως κάποιοι που δείχνουν αλαζονεία απέναντι στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δεν συνεργάζονται με το παλιό, ενώ στο ευρωκοινοβούλιο συνεργάζονται με σοσιαλιστικά κόμματα που έχουν ιδρυθεί τον 19ο αιώνα».

Τέλος, μίλησε και για την παρουσία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας: «πρέπει να συνεχίσουμε αδιατάρακτα τη δουλειά μας στη Βουλή και την κυβέρνηση, γιατί η παρουσία μας στην κυβέρνηση είναι κρίσιμη για τη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή