Θλιβερή επέτειος για την Κύπρο

Θλιβερή επέτειος για την Κύπρο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σειρήνες του συναγερμού ακούστηκαν χθες σε όλη την Κύπρο σε ανάμνηση της 40ής επετείου από το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μακάριο και είχε ως επακόλουθο την τουρκική εισβολή και κατοχή. Η Κυπριακή Δημοκρατία τίμησε όσους έπεσαν αντιστεκόμενοι στο πραξικόπημα με επίσημο μνημόσυνο.

Ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Ν. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «μαύρη επέτειο» που δεν θα πρέπει να επαναληφθεί. Στην Αθήνα, ο κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «το ελληνικό έθνος θυμάται με θλίψη και αυτοσυνειδησία το προδοτικό χουντικό πραξικόπημα του 1974» και πρόσθεσε ότι «το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε εμείς οι Ελλαδίτες, απευθυνόμενοι στους Κύπριους αδελφούς μας, είναι ότι έχουμε πλήρη συνείδηση του ιστορικού βάρους». Η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος ποτέ δεν θα αποδεχτούν τετελεσμένα και αγωνίζονται «μαζί για τη δικαίωση του αγώνα, τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και την επανένωση του νησιού».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι 40 χρόνια μετά το πραξικόπημα η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της οριστικής της διχοτόμησης και ζει τις οδυνηρές συνέπειες της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, κάτι για το οποίο επιρρίπτει ευθύνες στις κυβερνήσεις της Αθήνας, «που με τη στάση τους εντός της Ε.Ε. συνέπραξαν σε αυτές τις επιλογές». Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει σταθερά αλληλέγγυος με τον Κυπριακό λαό ως σύνολο, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Τ. Κουίκ δήλωσε ότι «η φράση “Δεν ξεχνώ” έχει μετατραπεί σε νέες μεθοδεύσεις για την επιβολή Σχεδίου Ανάν ΙΙ, που καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία» και χαρακτηρίζει «θλιβερό» ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση των ΑΝΕΛ για ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Στο σπίτι της Κύπρου, εν τω μεταξύ, παρουσιάστηκε χθες το πρόγραμμα δράσης της πρωτοβουλίας για το «Ετος Κύπρου 2014», που στόχο έχει τη δημιουργία ενός διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης με τον λαό της Κύπρου. Τη διακήρυξη παρουσίασε ο κ. Π. Τριγάζης και το πρόγραμμα δράσης ο κ. Γ. Μιχαηλίδης, Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Ν. Αθανασίου, Μαρία Γιαννακάκη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή