Ενδοκυβερνητικό «θρίλερ» η επιλογή νέου επιτρόπου

Ενδοκυβερνητικό «θρίλερ» η επιλογή νέου επιτρόπου

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Περιμένω μέχρι το τέλος του μήνα τα ονόματα των επιτρόπων που προτείνετε», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στους 28 αρχηγούς κρατών-μελών κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, την περασμένη Τετάρτη, στενεύοντας έτσι τα χρονικά περιθώρια για την απόφαση που θα πρέπει να πάρει τις επόμενες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου. «Μέχρι τα τέλη του μήνα θα ξέρουμε το όνομα του ή της επιτρόπου», ήταν το μοναδικό σχόλιο που έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, στο περιθώριο της ίδια συνόδου.

Αλλωστε, το όνομα «του ή της» επιτρόπου έχει αρχίσει και λαμβάνει χαρακτηριστικά πολιτικού «θρίλερ», την ίδια ώρα που οι «μεγάλοι» της Ευρώπης έχουν καταλήξει στα πρόσωπα, και μάλιστα της νεότερης γενιάς, και αποδύονται σε μάχες εκ του συστάδην για το χαρτοφυλάκιο που διεκδικούν.

Παρά τις προχωρημένες συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου, το πρωθυπουργικό γραφείο προβληματίζεται έντονα καθώς, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι δεν υπάρχει «φαβορί» αλλά υποψήφιοι, που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και που ο καθένας καλύπτει μόνο μέρος της συνολικής εξίσωσης που καλείται ο πρωθυπουργός να λύσει. Την ίδια στιγμή, εντείνονται και οι πιέσεις για συγκεκριμένους υποψηφίους, καθώς μία πενταετία στο κέντρο λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων και μακριά από την απρόβλεπτη ελληνική πολιτική σκηνή είναι πολύ ελκυστική επιλογή.

Κατά πολλούς, μία γυναίκα ίσως είχε περισσότερες πιθανότητες για απόκτηση «δυνατού» χαρτοφυλακίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον κ. Γιουνκέρ να δηλώνει ότι θέλει τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό γυναικών με την προηγούμενη Επιτροπή (εννέα σε σύνολο 28 επιτρόπων). Σε αυτή την κατηγορία οι δύο ισχυρότερες υποψήφιες είναι η πρώην ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη και η τωρινή επίτροπος Μαρία Δαμανάκη. Το βιογραφικό της κ. Μπακογιάννη, αλλά και τα ερείσματα που διατηρεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι σίγουρα στα υπέρ της. Ωστόσο, το ισχυρό lobbying υπέρ της υποψηφιότητάς της, οι πληροφορίες ότι συνδέει την επιλογή της με τη στάση που θα τηρήσει στο εσωτερικό μέτωπο, σε συνδυασμό και με την καχυποψία που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, διατηρούν τις επιφυλάξεις του πρωθυπουργικού επιτελείου. Μία ακόμη παράμετρος είναι και ο κίνδυνος η κ. Μπακογιάννη να επιχειρήσει να… υπερκεράσει την ελληνική κυβέρνηση, καίτοι ουδείς αμφιβάλλει για τις εθνικές της θέσεις.

Από την πλευρά της, η κ. Δαμανάκη έχει σίγουρα το προτέρημα ότι ως εν ενεργεία επίτροπος θα μπορέσει να εξασφαλίσει ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο για τη χώρα μας. Ωστόσο, μάλλον θα αποτελούσε «λύση ανάγκης» για την κυβέρνηση, καθώς η επιλογή σοσιαλδημοκράτη επιτρόπου από μία κυβέρνηση με κύριο εταίρο την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία θα δημιουργούσε σύγχυση στις Βρυξέλλες και αντιδράσεις στο εσωτερικό της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας. Υπό την έννοια αυτή, μόνος ισχυρός υποψήφιος, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, είναι ο νυν υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημ. Κούρκουλας, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργού και απολαμβάνει, σε αντίθεση με την κ. Δαμανάκη, τη στήριξη Βενιζέλου.

Οπως, όμως, ειπώθηκε, οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ ενός υποψηφίου με σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά. Την τελευταία εβδομάδα, στις Βρυξέλλες και μόνον εκεί, ακούστηκε και το όνομα της κ. Ολγας Κεφαλογιάννη, ενώ εισηγήσεις υπήρξαν και υπέρ της κ. Νίκης Τζαβέλλα.

Από τους άντρες υποψήφιους ο κ. Σαμαράς έχει κι εκεί περιορισμένες επιλογές. Από τα εν ενεργεία στελέχη είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, υπέρ του οποίου υπάρχουν αφενός θερμές εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό και, ταυτόχρονα, ισχυρές ενστάσεις άλλων συνεργατών του κ. Σαμαρά. Στο περιθώριο της συνόδου ακούστηκε και το όνομα του πρώην επιτρόπου Σταύρου Δήμα, με στελέχη του Μαξίμου πάντως να αναγνωρίζουν απολύτως την αξία του, αλλά να μην πιθανολογούν την επιλογή του. Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα κυκλοφορούσαν σενάρια για τον υπουργό Αμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλο, ο οποίος αν και διατηρεί ισχυρά ερείσματα στο εξωτερικό, δεν ενδιαφέρεται για τη θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή