Τελική ευθεία για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Τελική ευθεία για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο εισέρχεται στην τελική ευθεία η διαδικασία ολοκλήρωσης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη, το προσχέδιο έχει δοθεί στους τομεάρχες και οι όποιες παρατηρήσεις από την εσωκομματική διαβούλευση θα τεθούν σε συζήτηση στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που προγραμματίζεται για τις 18 Αυγούστου. Οι ημερομηνίες πιέζουν από εκεί και μετά για διαδικασίες – εξπρές (για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς θα πρέπει μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου να είναι έτοιμο το τελικό κείμενο. Αυτό διότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να παρουσιάσει στη ΔΕΘ τα βασικά σημεία του, ως κορμό της πολιτικής που θα ακολουθήσει μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα χωρίζεται στις εξής βασικές ενότητες: οικονομία – αντιμετώπιση του μνημονίου και διαπραγμάτευση για το χρέος, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και αντιμετώπιση της ανεργίας, κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση και άμεσα μέτρα για την ανακούφισή τους, θεσμικά ζητήματα, όπως η λειτουργία της Βουλής, το εκλογικό σύστημα, θέματα που θα πρέπει να μπουν για συνταγματική αναθεώρηση. Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό το πρόγραμμα να καταφέρει να απαντήσει πειστικά στα ερωτήματα «πώς θα υλοποιηθούν όσα υπόσχεστε;» και «πού θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα λεφτά;», που διατυπώνονται από πολιτικούς αντιπάλους αλλά και από τους πολίτες. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Τρίτη συζητήθηκε η ιδέα, πέραν του βασικού άξονα του προγράμματος που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, η παρουσίαση των επιμέρους ενοτήτων να γίνει σε ειδικές εκδηλώσεις στην περιφέρεια και να λάβει χαρακτηριστικά πολιτικού γεγονότος.

Παράλληλα, σταδιακά η Κουμουνδούρου τίθεται σε ρυθμούς εκλογικής ετοιμότητας, καθώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι είναι πολύ πιθανή η προσφυγή στις κάλπες μέσα στο φθινόπωρο, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ετσι, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί το θέμα ενός αρχικού σχεδιασμού των ψηφοδελτίων και, μέσω αυτού, να απαντηθεί στην πράξη η πολιτική συμμαχιών που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χαράξει και ποιο θα είναι το εύρος της. Η πλειοψηφία επιμένει στη γραμμή της αμφίπλευρης διεύρυνσης και αναμένεται να διατυπώσει τη θέση της αυτή με προτάσεις επί συγκεκριμένων ονομάτων που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα κατά τόπους ψηφοδέλτια του κόμματος στις επόμενες εκλογές. Οπως, μάλιστα, αναφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, η συγκρότηση των ψηφοδελτίων δεν μπορεί να γίνει όπως στις προηγούμενες εκλογές, όταν κανείς δεν περίμενε ότι το κόμμα θα έπαιρνε το ποσοστό που τελικά πήρε. Η πιθανότητα, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές και να αυξήσει το ποσοστό του, μάλλον θα δυσκολέψει τις διεργασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος συμμετοχής σε αυτά.

Η Κουμουνδούρου βλέπει θετικά ένα άνοιγμα σε πρόσωπα που μπορεί να μην είναι ενταγμένα κομματικά αλλά έχουν συγγενικές πολιτικές αναφορές. Μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν οι τοπικές οργανώσεις σε μια τέτοια κίνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή