Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται

Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 8.25 το πρωί στις 2 Αυγούστου, 79 Κινέζοι υπήκοοι απομακρύνθηκαν από τη Λιβύη με τη φρεγάτα «Σαλαμίς» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και έφτασαν ασφαλώς στο λιμάνι του Πειραιά. Παρόλο που έμοιαζαν κατάκοποι ύστερα από ταξίδι τριάντα ωρών, τα χαμόγελα στα πρόσωπά τους αντανακλούσαν την εσωτερική χαρά κι ευγνωμοσύνη τους. Αυτοί οι νέοι άνδρες, ηλικίας 20 ώς 30 ετών, μου είπαν πως ήταν η πρώτη φορά που επιβιβάζονταν σε πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες υπήρξαν πολύ ευγενικοί μαζί τους, τους βοήθησαν να μεταφέρουν τις αποσκευές τους, τους παρείχαν φαγητό, πόσιμο νερό και φάρμακα και διευθέτησαν τους χώρους του πλοίου ώστε να ξεκουραστούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Οταν κατέπλευσαν στο λιμάνι, ο διοικητής επέτρεψε στους Κινέζους υπηκόους να αποβιβαστούν πρώτοι. Ολα αυτά τους έκαναν να αισθανθούν μεγάλη ζεστασιά. Κάτω από τη ράμπα, οι Κινέζοι που τους υποδέχθηκαν κρατούσαν πανό στα οποία αναγραφόταν «Ευχαριστούμε, Ελλάδα» και «Ζήτω η ελληνοκινεζική φιλία». Σύμφωνα με το κινεζικό ημερολόγιο, η 2α Αυγούστου συμπίπτει με το Φεστιβάλ Κιχσί, που είναι το κινεζικό ισοδύναμο της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου.

Η Ελλάδα είχε τείνει χείρα βοηθείας και στο παρελθόν: απομάκρυνε Κινέζους υπηκόους από την Αλβανία, τον Λίβανο και τη Λιβύη, το 1997, το 2006 και το 2011 αντίστοιχα. Η τέταρτη τέτοιου είδους επιχείρηση στις 2 Αυγούστου 2014 πρόσθεσε μία ακόμη σημαντική σελίδα στην ιστορία της ελληνοκινεζικής φιλίας. Η Κίνα αισθάνεται περήφανη και τυχερή που έχει έναν τόσο καλό φίλο, σαν την Ελλάδα.

Η θάλασσα είναι ο δεσμός μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, καθώς και των δύο λαών. Πριν από μισό και πλέον αιώνα, ορισμένοι Ελληνες εφοπλιστές με ξεχωριστό όραμα και αξιοθαύμαστο θάρρος, μετέφεραν στρατηγικά εφόδια στη Νέα Κίνα, σπάζοντας το δυτικό εμπάργκο. Σήμερα οι δύο χώρες μας διερευνούν μία γόνιμη συνεργασία στον τομέα της ναυσιπλοΐας. Η θάλασσα γνώρισε την εμβάθυνση της ελληνοκινεζικής φιλίας και των διμερών, διαρκώς στενότερων, εμπορικών σχέσεων.

Καθώς η φρεγάτα «Σαλαμίς» εισήλθε στο λιμάνι του Πειραιά, οι Κινέζοι υπήκοοι που επέβαιναν σε αυτήν είδαν τους παρακείμενους τερματικούς σταθμούς της COSCO, τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους στον κόσμο. Η COSCO θα επεκτείνει την επένδυσή της στον Πειραιά μαζί με τους Ελληνες εταίρους της. Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτό το υπέροχο μαργαριτάρι στη Μεσόγειο θα λάμψει ακόμη περισσότερο.

Η Κίνα εκτιμά στον ύψιστο βαθμό τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης, τη σταθερότητα και την προώθηση της κοινής ανάπτυξης με τις γειτονικές της χώρες. Η Ελλάδα δεν είναι απλά η πύλη για τη ροή κεφαλαίων, αγαθών και την ανταλλαγή εργατικού δυναμικού μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. Με κοινές προσπάθειες η Κίνα και η Ελλάδα μπορούν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και την αφρικανική ήπειρο. Η Ελλάδα απολαμβάνει γεωγραφικά πλεονεκτήματα και καλές σχέσεις με πολλές αφρικανικές χώρες. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής τα τελευταία πέντε συναπτά έτη με ένα συνολικό εμπορικό όγκο πάνω από 200 δισ. δολάρια το 2013. Παράλληλα η Κίνα επενδύει και κατασκευάζει σημαντικά έργα υποδομής στους τομείς των μεταφορών, της επικοινωνίας και της ενέργειας στην Αφρική, χορηγώντας ζωτικής σημασίας βοήθεια στις προσπάθειες της Αφρικής να πετύχει αυτάρκη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ως κοινοί φίλοι και εταίροι, η Αφρική, η Κίνα και η Ελλάδα μπορούν από κοινού να παίξουν ένα σοβαρό ρόλο στην προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Αφρική, μία αχανή αγορά με τη μεγαλύτερη δυναμική στον κόσμο. Αν και η Κίνα και η Ελλάδα δεν είναι γεωγραφικά γείτονες, το μέλλον μας είναι στενά συνδεδεμένο από τη βαθιά φιλία μεταξύ των δύο λαών και τη γόνιμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η περιπέτεια του «Σαλαμίς» βοήθησε 1,4 δισ. Κινέζους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και το λιμάνι του Πειραιά. Αυτό αναμφισβήτητα θα βοηθήσει στην προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων και Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα, μια χώρα ομορφιάς, φιλίας, ειρήνης και ελπίδας.

Η Κίνα χρειάζεται την Ελλάδα, όσο η Ελλάδα χρειάζεται την Κίνα. Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι η φιλική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την ισότητα και τον προσανατολισμό στην εξασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους, θα καρποφορήσει πλουσιοπάροχα. Αυτό δεν θα ευεργετήσει μόνο την Κίνα στην κατάκτηση του «κινεζικού ονείρου», αλλά θα ενισχύσει την κοινή αναζωογόνηση Κίνας και Ελλάδας, δύο μεγάλων εθνών με αρχαίους πολιτισμούς, προκειμένου να προσφέρουν εκ νέου στην ανθρωπότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή