Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε τις θέσεις των ενστόλων για το εφάπαξ

Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε τις θέσεις των ενστόλων για το εφάπαξ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόσυρση του άρθρου 221 του πολυνομοσχεδίου, που αφορά την καταβολή εφάπαξ και τα μετοχικά ταμεία των ενστόλων, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χθες, έπειτα από συνάντηση που είχε με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας. Η συνάντηση έγινε λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο και στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας αιτιολόγησε το αίτημά του για απόσυρση του άρθρου λέγοντας ότι «δεν είναι απλώς αντιασφαλιστικό, είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό και περιλαμβάνει αντισυνταγματικές διατάξεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που συντάχθηκε με τα αιτήματα των ενστόλων να μην επέλθει καμιά αλλαγή στο καθεστώς συνταξιοδότησής τους, όσον αφορά τις εφάπαξ παροχές και τη λειτουργία των μετοχικών ταμείων, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «φυσικό αυτουργό της καταλήστευσης των Ταμείων και των εφάπαξ των ενστόλων», αλλά και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο, λέγοντας ότι «με την εξαΰλωση των συντάξεων και των εφάπαξ στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση επιβάλλει αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό για την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, που γονάτισαν με το βενιζέλειο PSI και που η ίδια αποτελειώνει με τη μνημονιακή πολιτική της».

«Κοροϊδία»

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και κοροϊδία, καθώς, όπως είπε, «την ίδια στιγμή που εκθειάζει και κολακεύει τους ενστόλους, που τους φέρεται απαξιωτικά δίνοντάς τους προεκλογικό επίδομα από το δήθεν πλεόνασμα, ενώ τους έχει ήδη κόψει τους μισθούς και τις συντάξεις, την ίδια στιγμή σχεδιάζει και ενορχηστρώνει την καταλήστευση των ασφαλιστικών τους ταμείων».

Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για έναν ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό, ο οποίος, όπως είπε, αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ παροχών και τον χαρακτήρισε «ένα ακόμα ρουσφέτι προς το ιδιωτικό κεφάλαιο», καθώς, όπως πρόσθεσε, με τις ρυθμίσεις που προωθούνται πριμοδοτείται η είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος. Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτό που προωθεί η κυβέρνηση δεν λέγεται εξυγίανση της κοινωνικής ασφάλισης. Λέγεται εξαφάνιση της κοινωνικής ασφάλισης» και ότι συνεπάγεται «νομοθετημένη υφαρπαγή των όποιων αποθεματικών απέμειναν στα υγιή Ταμεία».

Στη χθεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή συμμετείχαν περίπου 2.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο προεδρείο της Βουλής, στο οποίο καταγγέλλουν «την καταστροφική επίθεση στα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο τα υπόλοιπα των αποθεματικών». Μιλώντας χθες στην «Κ» ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των αξιωματικών της Πυροσβεστικής, Γιάννης Σταμούλης, εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι οι νέες ρυθμίσεις κατατέθηκαν προς ψήφιση στη Βουλή λίγα εικοσιτετράωρα μετά την υπογραφή υπουργικής απόφασης από τον νέο υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια για τη βιωσιμότητα του Ταμείου των ενστόλων (ΤΕΑΠΑΣΑ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή