750 εκατ. ευρώ σε προγράμματα απασχόλησης ανέργων

750 εκατ. ευρώ σε προγράμματα απασχόλησης ανέργων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης συνολικού ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ που θα κατευθυνθούν σε νεοπροσλαμβανομένους και σε μακροχρόνια ανέργους ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη σύσκεψη με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι όλοι αυτοί θα ενισχυθούν «με προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά κυρίως ταμεία, από το ΕΣΠΑ, και που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την κατ’ εξαίρεσιν έγκρισή τους από τώρα. Εξακόσια εκατομμύρια μάλιστα από το νέο ΕΣΠΑ μπορούν να εκταμιευθούν, να μας δοθούν εντός του έτους, του 2014. Ειδικά για την κατάρτιση και την πρώτη επαφή με την εργασία σε 145 χιλιάδες νέους, αλλά και μακροχρόνια ανέργους».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι:

• Η πρώτη σχετική προκήρυξη βγήκε μόλις προχθές και αφορά 30.000 ανέργους 25-29 ετών, με προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα.

• Μέσα στον Αύγουστο θα προκηρυχθούν επίσης θέσεις για 12.000 ανέργους 18 ως 24 ετών. • Μέσα στον Σεπτέμβριο ένα ειδικό πρόγραμμά για 8.000 ανέργους, 18 ως 29 ετών, ειδικά για τον δυναμικό τομέα του τουρισμού. Μέρος απ’ αυτούς μάλιστα για τον χειμερινό τουρισμό και τον τουρισμό πόλεων.

Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν κατάρτιση 80 ωρών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε ανθρώπους που, κατά κανόνα, δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.

Περιλαμβάνει, ακόμα, πρακτική άσκηση συνολικής διάρκειας 450 ωρών μέσα σε ένα διάστημα μέχρι έξι μήνες, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των δικαιούχων. Από τα προγράμματα κάθε δικαιούχος θα λάβει στο χέρι 1.740 με 1.950 ευρώ.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Τον Σεπτέμβριο ξεκινά ένα Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για άλλους 50.000 ανέργους – αυτήν τη φορά μακροχρόνια ανέργους ή από νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο, συνολικού κόστους 200 εκατομμυρίων. Το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑ φτάνει τα 600 εκατομμύρια. Και ξεπερνά τα 750 εκατομμύρια μαζί με το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών για την επόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή του 2014-2015, και που αφορά 55.000 μητέρες και πάνω από 68.000 παιδιά. Είναι όλα αυτά τα προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για να διευκολύνουν την ένταξη στην αγορά εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, κυρίως νέων ανθρώπων».

Κλείνοντας, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Κάνουμε τα πάντα για να επισπεύσουμε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά βοηθούμε και ιδιαίτερα εκείνους τους ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες. Επισπεύδουμε την ανάπτυξη συνολικά, αλλά βοηθούμε και τους ανθρώπους να κερδίσουν το στοίχημα της ανάπτυξης. Ωστε από τα πρώτα βήματα να ωφεληθούν όσο γίνεται περισσότεροι».

Τέλος, ευχαρίστησε τους υπουργούς που μαζί με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εργάστηκαν πολύ εντατικά για να ξεκινήσουν αυτά τα προγράμματα.

«Το 20% των νέων που προσλαμβάνονται με προγράμματα επιδοτούμενα παραμένουν στις θέσεις εργασίας και μετά τη λήξη τους», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το τελευταίο ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση των θέσεων απασχόλησης», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή