Η ΔΗΜΑΡ ζητεί σχέδιο διαχείρισης του εμπάργκο

Η ΔΗΜΑΡ ζητεί σχέδιο διαχείρισης του εμπάργκο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο διαχείρισης της κρίσης που προκαλεί στις ελληνικές εξαγωγές το ρωσικό εμπάργκο σε αγροδιατροφικά προϊόντα που προέρχονται από την Ε.Ε. ζητεί από την κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ, ενώ έντονα επικριτικές ανακοινώσεις εξέδωσαν χθες και τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΑΝΕΛ). Συγκεκριμένα, από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ τονίζεται ότι η κρίση στις σχέσεις Ε.Ε. και Ρωσίας οδηγεί σε κίνδυνο πρόκλησης προβλημάτων στις ελληνικές εξαγωγές. Και ζητείται η συντονισμένη δράση των υπουργείων Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, αλλά και η σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. Από την Αγ. Κωνσταντίνου τονίζεται ότι τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα προϊόντων που απορροφώνται από τη ρωσική αγορά είναι το ροδάκινο, η φράουλα, τα ακτινίδια και τα μήλα, ενώ επισημαίνεται ότι κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τους Ελληνες παραγωγούς και την οικονομία.

Από το ΚΚΕ αντιμετωπίζουν το ρωσικό εμπάργκο ως «συνέπεια της επέμβασης της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στις εξελίξεις στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία». Και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από την Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία και να αποζημιώσει όσους αγρότες υποστούν απώλειες από το εισόδημά τους λόγω εμπάργκο, σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους. Με αφορμή το εμπάργκο, από το ΚΚΕ επαναλαμβάνουν την πάγια άποψη του κόμματος περί ανάγκης αποδέσμευσης από την Ε.Ε. και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Σαφή θέση υπέρ των ρωσικών απόψεων στο ζήτημα του εμπάργκο λαμβάνει το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου. Ο αρμόδιος του τομέα Εξωτερικών των ΑΝΕΛ κ. Τέρενς Κουίκ απέδωσε στα κόμμα της συγκυβέρνησης «ακέραια την ευθύνη για το εμπάργκο στις αγροτικές εξαγωγές». Ο κ. Κουίκ υποστηρίζει, επίσης, ότι η κυβέρνηση συμπλέει με τη γερμανική πολιτική, κάτι που -όπως λέει- συμπαρέσυρε στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στη λίστα του ρωσικού εμπάργκο. Από τους ΑΝΕΛ ζητούν, επίσης, να μάθουν αν το ρωσικό εμπάργκο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην προμήθεια ανταλλακτικών και τη συντήρηση του πυραυλικού συστήματος S-300.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή