Πιο μακριά από το ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου

Πιο μακριά από το ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκθεση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ θα διοργανώσει ο κ. Γ. Παπανδρέου, παράλληλα και ξεχωριστά προς τις επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με την ευθύνη της Χαρ. Τρικούπη. Η κίνηση του κ. Παπανδρέου, η οποία γνωστοποιείται εν μέσω των διακοπών του Δεκαπενταύγουστου, συνιστά μια ακόμη σαφή απόδειξη της διαρκώς διευρυνόμενης απόστασης που χωρίζει τον πρώην πρωθυπουργό από τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η έκθεση με θέμα «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» θα πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου από το Ιδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» (ΙΑΠ), με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και τα 50 χρόνια από την εκλογική νίκη της Ενωσης Κέντρου.

Η έκθεση θα ανοίξει με ομιλία του κ. Παπανδρέου στο Ζάππειο την 1η Σεπτεμβρίου. Είναι ενδιαφέρον ότι και η επίσημη εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο. Η εκδήλωση που διοργανώνει ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται σε σαφή αντιδιαστολή προς το επίσημο ΠΑΣΟΚ. Και τούτο γίνεται σαφές από τις πολιτικές διευκρινίσεις οι οποίες συνοδεύουν την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού. Εκεί τονίζεται ότι σκοπός της έκθεσης που διοργανώνει το ΙΑΠ «είναι να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου που θα συμβάλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού».

Αναφορές σε σοσιαλισμό

Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, ο κ. Παπανδρέου διαχωρίζει τον εαυτό του από τη σημερινή συγκυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ. Στην ανακοίνωση γίνεται, μάλιστα, λόγος για προοδευτικές δυνάμεις οι οποίες κατανοούν ότι πρέπει οι ίδιες να μετατραπούν στην «Αλλαγή που οραματίζονται» από ένα περιβάλλον πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που, όπως αναφέρεται, «συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία τη χώρα και τον ελληνικό λαό». Η ανακοίνωση κλείνει με μια αποστροφή από ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου το 1991 στη Μαδρίτη περί του αγώνα των σοσιαλιστών για ριζοσπαστικές αλλαγές στις κοινωνίες. Γενικώς, σε όλο το κείμενο οι αναφορές στον σοσιαλισμό είναι πυκνές και συνεχείς.

Η γνωστοποίηση των εκδηλώσεων του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» δεν έγινε -όπως ήταν αναμενόμενο- δεκτή με ενθουσιασμό από το περιβάλλον του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Στη Χαρ. Τρικούπη ανέμεναν ότι ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρούσε να εκπέμψει το διακριτό σήμα του το φθινόπωρο. Γι’ αυτό προϊδέαζαν άλλωστε και ορισμένοι εκ των ενταγμένων στη λεγόμενη παπανδρεϊκή πτέρυγα. Επισήμως, από το επιτελείο του κ. Βενιζέλου δεν υπάρχει κάποια αντίδραση. Περιορίζονται στο να δηλώσουν ότι πρόκειται για δύο παράλληλες εκδηλώσεις, κάθε μία από τις οποίες έχει ξεχωριστό νόημα. Ωστόσο, στη Χαρ. Τρικούπη γνωρίζουν ότι η εκδήλωση του κ. Παπανδρέου θα δημιουργήσει αρνητικό επικοινωνιακό αντίκτυπο και μάλιστα σε μια περίσταση στην οποία σηματοδοτούνται πολλά για τη μελλοντική εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και του εγχειρήματος της λεγόμενης Κεντροαριστεράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή