Διαφωνίες εντός της ΔΗΜΑΡ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακαιρη, χωρίς όμως να την αποκλείει, χαρακτήρισε η ΔΗΜΑΡ την πιθανότητα ο κ. Φ. Κουβέλης να αποδεχθεί την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο, σενάριο που ανέδειξε η «Κ», επικαλούμενη πληροφορίες ότι οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος τον θεωρούν ιδανικό ως διάδοχο του κ. Κάρ. Παπούλια. «Η εκλογή του Προέδρου είναι σοβαρό πολιτικό ζήτημα και δεν μπορεί παρά να κριθεί σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου, αλλά και με τις πολιτικές που ασκούνται», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ (ΣΚΑΪ). Ο κ. Χρ. Μαχαίρας διευκρίνισε επίσης ότι «δεν έχει γίνει καμία νύξη στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ», αποφεύγοντας όμως να αποσαφηνίσει ποια θα ήταν η απάντηση του κ. Κουβέλη και αφήνοντας έτσι ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.

Επί της ουσίας η Αγ. Κωνσταντίνου φαίνεται να επανεξετάζει τη στάση της και να υπονοεί ότι η απάντηση του κ. Κουβέλη θα εξαρτηθεί από το αν η κυβέρνηση τους προσεχείς μήνες μεταβάλει την πολιτική της. Προοπτική, που ακούστηκε ευχάριστα σε πολλά στελέχη του κόμματος και κυρίως σε όσα είχαν ταχθεί κατά της αποχώρησής του από την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Σπ. Λυκούδης δεν περιορίστηκε μόνον να δηλώσει (Μega) ότι «ο κ. Κουβέλης θα ήταν ένας πολύ καλός Πρόεδρος», αλλά κατά πληροφορίες θα τον καλέσει να αναβάλει το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ (είναι προγραμματισμένο για τις 12 Σεπτεμβρίου) επιμένοντας στην άποψή του πως «μόνον νέα ενδοκομματικά προβλήματα θα προκαλούσε στην παρούσα ρευστή πολιτική συγκυρία».

Στον αντίποδα, δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Γ. Πανούσης και Μίνα Ξηροτύρη) όχι μόνον δεν καλοείδαν το σενάριο διαδοχής Παπούλια από τον κ. Κουβέλη, αλλά άφησαν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να τον καταψηφίσουν ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Γ. Πανούσης (Βήμα fm) ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο κ. Κουβέλης «έχει συμφωνήσει με τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο» και χαρακτήρισε τραγελαφικό το μελλοντικό σενάριο «η ΔΗΜΑΡ να καταψηφίζει νομοσχέδια και ο Φώτης Κουβέλης ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τα υπογράφει». Η δε κ. Μίνα Ξηροτύρη, η οποία σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν ως Πρόεδρο – έτσι ώστε να προκληθούν εκλογές, είπε στην «Κ» ότι εμμένει στην άποψή της και τόνισε πως δεν πιστεύει ότι «οι κυβερνητικές επιλογές θα μεταβληθούν το επόμενο διάστημα για να αιτιολογήσουν μια ανάλογη επιλογή του κ. Κουβέλη». Τέλος, η κ. Μαρία Ρεπούση (η γνώμη της οποίας χαρακτηρίζεται συχνά «απρόβλεπτη») επιφυλάχθηκε να πράξει αναλόγως των θεσμικών αποφάσεων της ΔΗΜΑΡ.

Κατόπιν τούτων, το ενδιαφέρον στρέφεται στην έκτακτη συνεδρίαση της Εκτ. Επιτροπής και της Κ.Ο. την Παρασκευή, αλλά και την αντίστοιχη της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο, καθώς είναι βέβαιο ότι ο κ. Κουβέλης θα πιεσθεί να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του. Κάτι που ο ίδιος μάλλον δεν θα ήθελε να πράξει, όχι μόνον τώρα, αλλά ούτε καν στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ το οποίο συνεργάτες του δηλώνουν ότι δεν θα αναβληθεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή