Εντονες πιέσεις των δανειστών για τα εργασιακά

Εντονες πιέσεις των δανειστών για τα εργασιακά

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις μελέτες μέσα σε ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να παρουσιάσει στην τρόικα το υπ. Εργασίας προκειμένου να κάμψει τις έντονες πιέσεις των δανειστών που επιμένουν σε αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και νομοθετική παρέμβαση για τις ομαδικές απολύσεις. Οπως προέκυψε κατά τη χθεσινή, πολύωρη συνάντηση του Γ. Βρούτση με τους εκπροσώπους της τρόικας, το ακανθώδες θέμα των εργασιακών παραμένει στην ατζέντα των δανειστών. Οι πιέσεις αφορούν σε δύο μέτωπα, για τα οποία ο υπουργός Εργασίας κατάφερε να εξασφαλίσει μικρή πίστωση χρόνου, εμπλέκοντας το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) στη διαπραγμάτευση. Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, που επανέρχεται στο τραπέζι παρά την παρέμβαση του Απριλίου (ισχυροποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και τελική έγκριση από τον γενικό γραμματέα Απασχόλησης), η τρόικα και κυρίως το ΔΝΤ ζητούν να κατοχυρωθεί με νόμο η πλήρης απεμπλοκή των πολιτικών από τη μείωση των θέσεων εργασίας σε μια επιχείρηση. Οπως συμφωνήθηκε χθες, εντός του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μια ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή του ILO, για να παρουσιαστεί μελέτη αξιολόγησης του νέου πλαισίου, το οποίο ωστόσο η ελληνική πλευρά θεωρεί αποτελεσματικό.

Με τη βοήθεια του ILO θα πορευθεί το υπ. Εργασίας και στο θέμα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου. Και πάλι εκτός χώρας, αυτή τη φορά στη Γενεύη, την έδρα του ILO, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου συνδιάσκεψη των κοινωνικών εταίρων με επικεφαλής το Γραφείο, ώστε να αναζητηθεί η χρυσή τομή, στη δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου που θα διέπει τον συνδικαλισμό στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την όποια αλλαγή στον νόμο που ισχύει από τη δεκαετία του ’80, όμως οι δανειστές επιμένουν τόσο στην αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, με σύγκληση της γ.σ. και συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης.

Ακόμη, οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης, ενώ θέτουν ως προϋπόθεση την εφαρμογή συγκεκριμένων σταδίων διαβούλευσης ανάμεσα στα σωματεία και τους εργοδότες. Αλλαγές προωθούνται και στον τρόπο και τις πηγές χρηματοδότησης των συνδικάτων, καθώς στην Ευρώπη η χρηματοδότηση καλύπτεται απευθείας από τις συνδρομές των μελών, αλλά και στις συνδικαλιστικές άδειες. Στον αντίποδα, φαίνεται πως πλέον, δεν επιμένουν στο δικαίωμα του εργοδότη για ανταπεργία (λοκ άουτ).

Βάση του διαλόγου στη Γενεύη θα αποτελέσει μελέτη που παρουσίασε χθες στην τρόικα ο Γ. Βρούτσης, στην οποία καταγράφεται το τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο άμεσο μέλλον, μετά την ολοκλήρωση των δύο μελετών που αναμένει το υπουργείο, του ΚΕΠΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής στο τέλος Οκτωβρίου, παραπέμπονται και οι όποιες αποφάσεις για το ασφαλιστικό. Κατά τη χθεσινή συνάντηση, οι τροϊκανοί έθεσαν «σε τίτλους» τα ανοικτά θέματα, όπως οι ενοποιήσεις, οι αλλαγές στη 15ετία, η ταμειακή ισορροπία του συστήματος και η αντιστοίχιση εισφορών – παροχών, όμως δέχθηκαν το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς να περιμένουν έως την ολοκλήρωση των μελετών, που θα αποκαλύψουν και το μέγεθος των απαιτούμενων παρεμβάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή