ΣΥΡΙΖΑ: τοποθέτηση Δρίτσα υπέρ εξόδου από ΝΑΤΟ

ΣΥΡΙΖΑ: τοποθέτηση Δρίτσα υπέρ εξόδου από ΝΑΤΟ

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ στην Ουαλλία βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Αθήνα ξέσπασε χθες πολιτική θύελλα, με επίκεντρο τη θέση της χώρας σε σχέση με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, έπειτα από την τοποθέτηση του τομεάρχη Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρου Δρίτσα υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Ο κ. Δρίτσας είχε στη Βουλή αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους με τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη, όταν επικαλέστηκε τη συνεδριακή, επίσημη θέση του κόμματός του για αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, ο κ. Δρίτσας, απαντώντας στον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος ρώτησε «εσείς λέτε να μείνουμε στην Ατλαντική Συμμαχία ή να φύγουμε;», απάντησε: «Να φύγουμε. Το λέει το συνέδριό μας με επίσημη απόφαση».

Από την πλευρά της Κουμουνδούρου κάλυψαν απολύτως τον κ. Δρίτσα, λέγοντας ότι επανέλαβε την επίσημη θέση του κόμματος, η οποία συμπυκνώνεται στη φράση: «Στρατηγικός στόχος είναι η απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ και η διάλυσή του». Εσπευδαν, ωστόσο, να ερμηνεύσουν αυτή την αναφορά περαιτέρω, προκειμένου να απαλύνουν τις εντυπώσεις. Οπως έλεγαν, η αναφορά σε «στρατηγικό στόχο» σημαίνει ότι δεν γίνεται λόγος για άμεση αποχώρηση, αλλά για σταδιακή απεμπλοκή, σε συνδυασμό με την αντικατάσταση του ΝΑΤΟ από έναν άλλο φορέα ασφάλειας, με αναβαθμισμένο και διακριτό ρόλο της Ευρώπης. Ολα αυτά διότι, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε υπό άλλες συνθήκες, για την αντιμετώπιση διαφορετικών γεωστρατηγικών προκλήσεων και, πλέον, έχει ξεπεραστεί ως μηχανισμός.

Πολιτική αντιπαράθεση προκλήθηκε και από την απόφαση του κ. Αλέξη Τσίπρα χθες να επισκεφθεί το ΣΔΟΕ και τις δηλώσεις του αμέσως μετά. Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε «πολιτική σκοπιμότητα» πίσω από τις «πρωτοφανείς ελλείψεις προσωπικού, ελλείψεις σε υποδομές, επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, την αναποτελεσματικότητα και τις καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση σοβαρότατων φορολογικών υποθέσεων», που, όπως πρόσθεσε, διαπίστωσε κατά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη λίστα Λαγκάρντ, λέγοντας ότι έχουν ελεγχθεί μόλις 25 υποθέσεις από τις 2.062 που περιλαμβάνονται σε αυτή και πρόσθεσε ότι το τέλος του 2015 η υπόθεση παραγράφεται οριστικά. Χαρακτήρισε, τέλος, απαραίτητη τη δημιουργία, άμεσα, ειδικής υπηρεσίας στο υπουργείο Οικονομικών, που θα ασχοληθεί με τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Απάντηση ΥΠΟΙΚ

Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να απαντήσει, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα για «παράσταση», ενώ παρέπεμψε στα αποτελέσματα του ΣΔΟΕ, που ανακοινώνονται σε μηνιαία δελτία, τα οποία, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, «το έχουν καταξιώσει στη συνείδηση των πολιτών και μόνο ο κ. Τσίπρας φαίνεται να τα αγνοεί ή να τα χρησιμοποιεί επιλεκτικά». Κύκλοι του υπουργείου, δε, ανέφεραν ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προωθηθεί από την κυβέρνηση πολλές παρεμβάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των ελεγκτικών υπηρεσιών με τα απαραίτητα νομικά εργαλεία, παρεμβάσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε στη Βουλή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν θέλουν την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», προσέθεταν.

Ο Λαφαζάνης αποκλείει κάθε μετεκλογική συνεργασία με ΠΑΣΟΚ

Κατηγορηματικά απέρριψε κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης χθες, απαντώντας σε σχετική αναφορά (Mega) του κ. Κώστα Σκανδαλίδη. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε για να διευκρινίσει ότι «φυσικά, δεν αναφέρομαι στους ψηφοφόρους του, αλλά σε αυτούς που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πορεία του, ειδικά τα τελευταία χρόνια». Σε σχετική ερώτηση, δε, για συνεργασία με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, τόνισε: «Να σοβαρευτούμε όταν μιλάμε για φλερτ ΣΥΡΙΖΑ και Γιώργου Παπανδρέου, ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε τη χώρα στα Μνημόνια και έφερε την τρόικα».

Ο κ. Σκανδαλίδης είχε προηγουμένως αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από το κυβερνητικό πρόγραμμα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει.

Ο κ. Λαφαζάνης εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επικριτικός έναντι του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι «έκλεισε οριστικά τον κύκλο του πάνω στα ερείπια της χώρας, φέρνοντας και αυτό και η Ν.Δ. μία μεγάλη τραγωδία στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη που έχει ζήσει σε ειρηνική περίοδο». Συμπερασματικά, δήλωσε ότι «δεν έχει μέλλον αυτή η κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή