ΔΕΘ: Τα πρώτα βήματα για μείωση της φορολογίας παρουσίασε ο πρωθυπουργός

ΔΕΘ: Τα πρώτα βήματα για μείωση της φορολογίας παρουσίασε ο πρωθυπουργός

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις βασικές πτυχές του σχεδίου για την καταπολέμηση της υπερφορολόγησης παρουσίασε στην ομιλία του στα εγκαίνια της 79ης  ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι το θέμα βρίσκεται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.

Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε μείωση 30% στον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, που, όπως παραδέχτηκε δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα διατηρηθούν τα επιδόματα θέρμανσης.

Διορθώσεις σε ΕΝΦΙΑ – Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης

Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τόσο για τις περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών όσο και για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, ξενοίκιαστα ακίνητα, οι οποίες και θα οριστικοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες με την κατάθεση των σχετικών τροπολογιών στη Βουλή.

Ακόμη, προανήγγειλε περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα Ταμεία και «αισθητή μείωση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Σχετικά με το θέμα των ενστόλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η απόφαση του ΣτΕ θα εφαρμοστεί τουλάχιστον όσο μας επιτρέπουν οι ανάγκες του προϋπολογισμού», διευκρινίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μέγιστη δυνατή αποκατάστασή των αποδοχών τους.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση των συντάξεων, ώστε αυτή να επιτυγχάνεται «με το πάτημα ενός κουμπιού», ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι άξιοι και οι εργατικοί πρέπει να αμείβονται και οι ανάξιοι να παραμερίζονται» και ξεκαθαρίζοντας ότι «αξιολόγηση δεν σημαίνει απόλυση».

Αναφορικά με το χρέος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα τους επόμενους μήνες θα πάρει επίσημη διαβεβαίωση ότι είναι βιώσιμο.

«Παρά το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το χρέος έχει αρχίσει να μειώνεται οριακά σε απόλυτο αριθμό και αυτή η μείωση θα φανεί το επόμενο διάστημα και σε επίπεδο ποσοστού του ΑΕΠ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Σαμάρας άσκησε δριμύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε, χωρίς να τον κατονομάσει, ότι κάνει ό,τι μπορεί για να μην αλλαξει τίποτε.

«Υπάρχουν βεβαια και εκείνοι που κάνουν ό,τι μπορούν για να μην αλλαξει τίποτε. Δεν ήθελαν  να τελειώσει η σπατάλη στα δημόσια νοσοκομεία, αντιστέκονται λυσσαλέα σε κάθε ιδιωτικοποίηση, με μένος σε κάθε επένδυση, απειλούν τον επενδυτή που δίνει θέσεις εργασίας και εισόδημα, τρομοκρατούν τους δημοσίους υπαλλήλους ότι κινδυνεύουν με μαζικές απολύσεις. Λένε ψέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ λαϊκισμού».

«Την ώρα που άλλες χώρες όπως η ΠΓΔΜ εκλιπαρούν να μπουν στο ΝΑΤΟ και δεν γίνονται δεκτές, και ακόμη και η Τουρκία εμποδίζει την είσοδο της Κύπρου, ο ΣΥΡΙΖΑ μας καλεί να φύγουμε και θέλει να το διαλύσει», συμπλήρωσε. «Αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ πώς θα έλεγα στον Ερντογάν ότι υπάρχει μόνο μια Κύπρος;» διερωτήθηκε.

Ο πρωθυπουργός έθεσε απερίφραστα το διακύβευμα της επικείμενης Προεδρικής εκλογής, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα περάσει τον συνταγματικό κάβο των 180 βουλευτών ακριβώς λόγω της αλλαγής σελίδας στην πορεία της χώρας. «Θα ήταν πολιτική αυτοκτονία» υπογράμμισε ο κ Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας ως «επικίνδυνους αυτούς που θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα στη χειρότερη περιπέτεια, τη χειρότερη στιγμή».

«Διεθνής συγκίνηση» για τις ανασκαφές της Αμφίπολης

Τέλος, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις ανασκαφές τις Αμφίπολης, υπογραμμίζοντας ότι «προχωρούν με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα».

«Κανείς δεν μπορεί να πει τι κρύβει ο τάφος, αλλά ένας μακεδονικός τάφος με αυτές τις διαστάσεις είναι κάτι μεγάλο και ακόμα μια επιβεβαίωση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας», είπε και άσκησε κριτική στους «μίζερους» που προσπάθησαν να μειώσουν τη σημασία του. Πρόσθεσε ότι αναγκάστηκαν να σιγήσουν, ύστερα από τη διεθνή συγκίνηση, που προκάλεσε.

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «προσπάθειες των Σκοπιανών, που χτίζουν αρχαία αγάλματα – καρικατούρες» για να οικειοποιηθούν τη Μακεδονία και σημείωσε πως αποδεικνύεται ότι «τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή