Ευ. Βενιζέλος: Kρίσιμοι οι επόμενοι μήνες μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ευ. Βενιζέλος: Kρίσιμοι οι επόμενοι μήνες μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά κρίσιμοι είναι οι επόμενοι μήνες μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 79ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε περαιτέρω μείωση για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα στον ΕΝΦΙΑ, αισθητή μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση του αριθμού των δόσεων στις 100 για τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις. Άφησε δε αιχμές για τον ΕΝΦΙΑ, αναφέροντας με νόημα «έχετε καταλάβει τώρα τι ήταν ο ΕΕΤΗΔΕ, και πολλοί θα τον νοσταλγούν τώρα».

Ακόμη, τόνισε πως το πραγματικό δίλημμα είναι «αν θα κεφαλαιοποιήσουμε τις μεγάλες θυσίες του λαού ή θα τις θέσουμε υπό διακινδύνευση με κίνδυνο να οδηγηθούμε όχι στο μηδέν, αλλά πολύ κάτω από το μηδέν. Είναι κρίμα να μην αξιοποιήσουμε και να προστατεύουμε αυτό που κτίσαμε».

Αναφερόμενος στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε πως όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν, αλλά συμπλήρωσε: «δεν είμαστε αφελείς και προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα».

Ενώ, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε το ερώτημα από πού προκύπτει η βεβαιότητά του ότι θα έρθει πρώτο κόμμα αν οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές «εκβιάζοντας» στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιπλέον, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «στείρα» και «κακόπιστη» αντιπολίτευση, επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θέση του σχετικά με το ΝΑΤΟ και είπε ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις εμφανίσεις και δηλώσεις του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά με τις εξαγγελίες, που έκανε χθες στην 79η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είχαν συμφωνηθεί όλα -και στη λεπτομέρεια τους- με τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ. «Με τον κ. Σαμαρά έχουμε μια έντιμη και όσο γίνεται πιο αποτελεσματική συνεργασία, γιατί είμαστε στρατευμένοι στην ίδια εθνική υπόθεση, αλλά ανήκουμε σε διαφορετικά κόμματα» απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό.

Ερωτηθείς για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στην ομιλία του την περασμένη Τετάρτη, ξεκαθαρίζοντας πως το κίνημα δεν απευθύνεται στο εσωτερικό του, αλλά στην κοινωνία.

«Οι ηγέτες προκύπτουν μέσα από το καμίνι της ιστορίας και όχι από συσχετισμούς και μηχανισμούς. Μπορεί να τους μουντζουρώνει το καμίνι, αλλά καθαρίζονται, το θέμα είναι να αντέξουν στις υψηλές θερμοκρασίες» απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ερώτηση αν στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα προκύψει και ηγεσία. Πρόσθεσε ότι το συνέδριο θα είναι πολιτικό, όχι οργανωτικό, και η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται προς όλους. Ειδικά για το «Ποτάμι» είπε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει την ταυτότητά του.

Πέντε άξονες για την εθνική στρατηγική

Ο πρώτος άξονας, όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, αφορά την απαλλαγή απο το μνημόνιο χωρίς νέα μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο της ΕΕ και εναρμονισμένος με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

«Πρέπει να καταλάβουμε εμείς οι ίδιοι ότι έχουμε βιώσιμο χρέος, βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας δεν αξιοποιούμε δεν καταλάβαμε τη διάφορα της Ελλάδας με την Αργεντινή ακόμη. Στοχεύουμε σε ενα ευρωπαϊκό κράτος.» επισήμανε.

Ο δεύτερος άξονας είναι η πολιτική και θεσμική σταθερότητα προστασία θεσμών, εθνική ενότητα «πέρα από ψευδοδιλήμματα και ψευτοπολωσεις,

Τρίτος άξονας σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ είναι η συσπείρωση δημιουργικών δυνάμεων της χώρας για την προώθηση του εθνικού σχέδιο απασχόλησης. Δήλωσε αισιόδοξος σημειώνοντας πως "υπάρχει μεγάλο περιθώριο για νέες επενδύσεις", ενώ παράλληλα επεσήμανε πως οι τράπεζες έχουν κάνει μελέτες για το πώς θα δημιουργηθούν 720.000 θέσεις εργασίες.

«Για 720.000 θέσεις εργασίας στα επόμενα 6 χρόνια κάνει λόγο η Εθνική Τράπεζα (…) υπάρχει τεράστιο περιθώριο για ιδιωτικοποιήσεις, για προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ» τόνισε.

Τέταρτος άξονας είναι η προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων το κράτος πρόνοιας και

Πέμπτος άξονας, παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος, είναι ο ρόλος της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο. «Χωρίς ψευδαισθήσεις ζούμε σε έναν κόσμο επισφαλή. (…) Στο εξωτερικό στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων κερδίζουμε πόντους με στόχο την επάνοδο της Ελλάδας με δικαίωμα ουσιαστικού λόγου» είπε.

Στήριξη στην αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΘ-Helexpo

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος υποσχέθηκε πολύπλευρη στήριξη στην αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΘ-Helexpo, στη συνάντησή του με τα μέλη της Διοίκησης της Έκθεσης, συνοδευόμενος από υπουργούς, υφυπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, τον ενημέρωσε για τη φυσιογνωμία της 79ης ΔΕΘ και τα θετικά αποτελέσματα της πορείας μετά την ενοποίηση των δύο εταιρειών, καθώς και για τους στόχους, μεταξύ των οποίων είναι και η διεθνοποίηση.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στις θεματικές εκθέσεις και για τη Γενική Εκθεση τόνισε πως πρέπει να αποκτήσει πιο ξεκάθαρη ταυτότητα. Ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα που του έθεσε η διοίκηση και θα εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών να οριστεί ειδική αντικειμενική αξία για το ακίνητο της ΔΕΘ, επειδή είναι ειδικού σκοπού, και να μην ισχύσει η εμπορική αξία στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Τον κ. Βενιζέλο συνόδευαν οι υπουργοί Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου και Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή